Salam..

Sebenarnya cerita ni berkisar tentang Danish yang dah lama
REQUEST remote control car.
Kali terakhir aku belikan bulan 6 tahun lepas masa Jusco Sales.
Itu pun set ke-6 Danish dahh.. dah macam-macam patern aku @ Abang belikan..
Yang murah.. yang mahall.. semua akhirnya sama jee.. pakai kejap pas tu cepat je rosak..!!
Patah sana sini.. tanggal sana sini.. isk isk iskk.
Sebabnya Danish bukan nye jaga betul betul pun. main ikut dan.. lepas tu kejap je patah sana patah sini..
So masa beli last tu berkali-kali aku pesan pada Danish..
Ni set terakhir Mama belikan. Danish kena jaga elok-elok.
Kalau rosak lagi Mama dgn Papa tak belikan dah..!
Danish macam biasa.. ya ya ya..
lepas tu sekejap je dah punah.. hmmmmmmmmm


So lepas tu bila Danish request aku & Abang memang buat tak fahamm je..
Memang cakap dengan dia.. Selagi Danish tak pandai jaga & simpan mainan
Mama & Papa tak nak belikan dah. Satu hal lagi suruh dia simpan duit..kalau
tak ada duit tak boleh nak beli mainan...

Last month pergi bufday party anak kepada member masa sekolah dulu.
Dapat pulak tabung sorang satu ~ Tiger tu untuk Danish, Handbag tu untuk Dania.
Kat rumah pulak memang ada tabung untuk masukkan duit-duit syiling yang kekadang bersepah kat rumah,
kadang keluarkan dari poket bila balik kerja or nak basuh baju. Korang pun sama kan..?
Selalunya memang setahun sekali keluarkan, kira pastu bagi dua masukkan dalam akaun Tabung Haji Danish & Dania. So kali ni Abang keluarkan duit2 syiling dalam tabung tu dan suruh diaorang masukkan sendiri dalam tabung masing-masing dengan pesanan..
kalau dah cukup duit baru boleh beli apa yang diaorang nak..!
Termasuklah Remote Control Car Danish...!


So weekend minggu lepas Abang ajak both kiddies kira duit tabung masing-masing. Wah excited gak le nak tau berapa dah duit2 syiling yang dah terkumpul..!

Danis pun sibuk tolong asing-asingkan syiling ikut saiz
 
Danish macam2 style melayan syiling2 dia


Bila dah last-last surrender suh Papanya susun2 untuk dikira..
Habis kira semua total dalam RM 110.
So bila bagi 2 dapat lah RM 55 seorang


So petang tu kitaorang pergi ke kedai Toys dekat dengan area-area Puchong Utama. Danish ingat kedai nih..! Dia yg tunjuk kedai ni kat mana. Rupanya sebelum ni kat sinilah Pak Lang
beli Remote Helikopter. Danish pun pernah di belikan 1 set.
Yang bagus pasal kedai ni dia siap buat mantenance utk apa jua jenis remote toys..
so kalau ada yg rosak boleh cuba dapatkan part & perkhidmatan baik pulih kat sini.

So Danish berbekalkan kertas yang dah siap di tulis DANISH RM55.00,
pergilah cari kereta remote idamannya tuh. Kitaorang dah pesann
.. Danish kena cari yang cukup di beli dengan jumlah duit tu je..!
Terpusing-pusing juga Danish cari.. memula berkenan dekat Lightning Mc Queen ~ Cars tuh..!
 Tapi kata Danish 'Danish nak remote car yang BESAR..!'


Cari punya cari punya cari tak juga jumpa-jumpa.
Abang tanya Danish, cepat lah pilih kereta mana Danish nak beli..?
Danish geleng kepala " Tak ada la papa.. kereta kat sini semua mahal-mahal. Duit Danish tak cukup"
Hua hua hua... tau pun dia nilai duit nya..
means kalau duit yang ada tak cukup tak boleh beli..! huhu


Last-last Abang tolong carikan.. nampak gayanya tabung FAMA terpaksa jugak
la keluarkan subsidi tambahan demi memenuhi impian setengah tahun Danish tuh
.. ha ha ha..! Sebabnya Danish nak yang 'BESAR' tapi tak boleh nak decide
sebab duit nya tak cukupp..! Anyway since kitaorng pun dah lama pending request dia
so kali ni tak pe lah upgrade sket..
yang penting lepas ni Danish kena jaga mainan ni elok-elok okehh..!


Anyway berbalik pulak pada Dania.. pegang jugak kertas nota RM tu walaupun tak berapa reti lagi nak baca & faham maksudnya. sampai-sampai terus berkenan kat set doll yg ada beberapa set dress tuh..!


Baik nye posing suh Mama nya amek kan.. Tapi bila ku tengok..
Baju sendiri pun omaknyo masih kena tolong pakaikan ni kan pulak baju doll tu..
silap2 esok kang omaknya jugak yang kena salin2 kan baju doll tu karang..!


Last-last suh Dania pilih home set. Lagi senang dia nak main sesuwai dengan umurnya.


Dan akhirnya dapatlah decide pilihan masing-masing. Happy..! sampai tak larat nak hangkutt


Tu dia wajah keceriaan.
Aku & Abang pesan.. mainan kali ni kena jaga elok-elok, simpan baik-baik. Kalau
rosak lagi selagi duit tabung tak cukup tak boleh beli mainan...


Dania dengan toys barunya

Dah siap dahh!


Danish dengan kereta idaman setelah sekian lama.. he he he.
Mesti excited nak main kat Dataran Putrajaya nih..! Tapi tahun baru hari tuh
aku tengok tak siap-siap lagi reno dari Raya tahun lepas.. bila ntah nak siap..


Hopefully kali ni Danish jaga elok-elok dan lebih cermat jaga barang mainannya
bila dah tau bukan semua yang dia nak boleh dapat sekelip mata...

9 sweet comments:

zura@iwan said...

dpt sorang satu adiah ek hasil duit tabung sdiri...gud2..

wahida said...

wah...tahniah anak2..pandai simpan duit...cermat2 jaga barang ye...

yatie chomeyl said...

bagus car akak ni, at least budak 2tahu appreciate duitkan..nak wat gini jugak la bila SN dah besar sikit

*∽ IZAN ∽* said...

Re Zura :
Duit syilingg mama papanya jugak .. tapi cakap ngan diaorang kalau jumpa duit syiling kat rumah tu boleh amek masuk tabung..TAPI duit syiling je.. kalau jumpa duit kertas kena pulang kat mama & Papa he he

*∽ IZAN ∽* said...

Re Wahida :
Hopefully lebih cermat la lepas ni uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Yatie :
Danish ok sket.. dah boleh faham.
Dania masih nak meraung je kalau requet tak dapat.. Tapi tak pe.. start slow slow huhu

Liz Rohaizat said...

bagus cara akak tu. ajar anak "cause and effect". so now diorg tau yg bila rajin menabung, boleh beli apa yg merek anak

eT said...

salam izan...
eT dari lucky draw sukasuki...

dah drop email ke blom yer?
nk pos nih..xjumpa plak belek2 inbox...
sori yer...
kalo dah bg..minta email details sekali lagi...tq..

et.bak82@gmail.com
http://sukasukimain2.blogspot.com/2011/01/danpemenangnyer.html

Aiz said...

eh.. aa arr, tabung gak.. hee ^__^