Assalamualaikum....

Alhamdulillah rumah dah semakin nampak 'rupa bentuk'. Dalam pada renovate rumah ni sebenarnya ada juga kos2 tersembunyi yg 'tak nampak' ... kat sini nak share sket.

1. Kos tong sampah = RM150/tong
     Untuk rumah ni dah nak masuk 20 tong ulang alik angkut sampah konkrit bagai huhu. So kat situ je dah RM3000.


2. Kos Polish Marble = RM400 ~ RM500 (hall)
    Kos Polish Mozek = RM500
     Proses penting sebelum masuk rumah. Contoh rumah kami guna broken marble jadi lama2 memang kusam. Tambah pulak extend lantai depan jadi ada pasang broken marble sket jadi kena polish semua sekali huhu. 

3. Pendaftaran dan pembukaan akaun di TNB = RM500
    tapi dalam SNP mention rumah aku ni kategori  Semi-D Cluster Banglow *la sangat.. indah khabar dari rupa*. Rasanya masa rumah lama masuk letrik kena charge RM500 je (kata Abang)... yg ni dia terlebih rajin kot selak SNP tu.
     Penyudahnya kena top up lagi RM200 so total RM700.

4. Upah Kontraktor Electrical untuk cek wiring status sebelum register akaun ke TNB RM350.
    Ni kena buat sebelum TNB nak datang pasang. Kos opkos tuan rumah tanggung.
     Tu diaa.. rumah lama tak de pun syarat ni. 2nd house ni kena plakk adoiiii. Kontraktor  Electrical ni mestilah yg berlesen dan berdaftar dengan suruhanjaya tenaga. So kat sini  je dah habis total dalam RM1000 jugak hokey *fengsan*

5. Deposit untuk daftar akaun Syabas RM140.
    Nothing is FREE gitew.

5. Tar = RM400~ RM500.  Biasa bila renovate rumah ada jela lori2 bawak tar tu round kan. Macam tau2 je kan. Rumah aku ni penyudahnya kena RM400 (kalau tak RM500) untuk furnishing Tar antara mozek garaj ke jalan tar kat luar. kalau tak berpasir memang sentiasa berdebu la kalau orang keluar masukk...

6. Pemasangan Air cond (penanaman salur air dan copper) = RM300 ~ RM500 /point. 
Bergantung jenis aircond. Ini rate utk aircond inverter.

     Actually aku pun terlepas pandang bab ni. Ingatkan masa beli aircond dah kira sekali upah pemasangan dah settle rupa bila panggil kontraktor cek balik point and suh dia buat cabling utk copper bagai dia bagi harga RM1,300 untuk 4 point ( 1 HPx3 dan 1.5HPx1). Terkejut mak! Rupa2 yg bayar untuk pemasangan masa beli tu just pasang  install braket dan pasang aircond kedinding je. Power/copper /salur air bagai tu dah kena buat asing siap2 huhu.

 So total hangus untuk kerja2 ntah hapa2 ni pun dah RM7K +++ haiyaaaa


Habis dinding dah licin kena tebuk balikk huk hukkk.
Lepas tu kontraktor aircond bukan pandai repair pun.
Kontraktor rumah le yg kena furnishing balik huhu.

Habis dinding huk huk

Pemasangan lampu

En Suami yg mengecat sendiri bahagian dapurrr

Dapur yg tak seberapa jeng jeng jengg

Kotak2 kipas. Sebahagian beli dari SenQ.
Seb baik derang rajin nak simpankan kat warehouse sampai kitaorg nak barang.

Sebahagian kipas beli kat House of light. Memang sini cash and carry dengan harga yang lebih murah.
Kalau compare degan SenQ ada yg beza sampai RM50 model kipas yang sama.
Jenuh menyimpan dalam rumahhhh mmg rumah ngan stor dah tak de beza dah huhuh

Anyway bulan depan dah start masuk barang. Jenuh juga nak susun jadual sebabnya semua saling berkait. Minggu ni target siapkan cat dan pemasangan lampu dan kipas angin.

So start next week dah boleh cuci rumah dan susun untuk pemasangan grill, lantai dan kabinet. Alhamdulillah dah sampai ke tahap ini. 
Semoga semuanya berjalan lancar... aminnn

16 sweet comments:

Gieyana said...

Mmg kena siapkan duit byk kalau bab reno ni kan...x sabar nk tgk hasil..:)

Lynn Hamzah said...

salam kenal...
terus follow sini yer...

Mummylicious said...

Betul tu.
I pun tengah nak plan renovate rumah. Kira punya kira bende2 kecik, boom! Kena 30ribu. Aduh nak kata pecah extend rumah pun tak.

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

Amir renovation said...

Assalam tuan / puan .sy membuat keje2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti mnyambung rumah.plaster siling,pasang tile,buat porch,wayaring,plumbing,pagar dan autogate,vinyl floor,wallpaper,waterprofing,grill,landskap dan kolam hiasan.terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,bndr sri putra,sepang,nilai,cheras,puchong,semenyi dan kuala lumpur.hubungi sy d no 0192945175 atau wssp sy d no 01129110298

zamziela said...

saya nak tambah dapur dan bilik untuk stor takde libat pecah dinding pun kontraktor bagu quotation 68K. Huhhh... macam nak buat sebijik rumah .

adam said...

pengalaman saya renovate rumah serupa macam akak.. lepas siap satu, satu lagi kena buat.. tapi lepas baca pengalaman orang lain dalam forum, alhamdulilah dapat jimat sikit :-)

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... rumah semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan... besar la gak.. banyak cermin plak tu :)
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit utk dry kitchen (agak luas), table top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring & door bell, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kualiti... dia cover area melaka seremban hingga ke kl... bley minta quotation for free n compare dgn kontraktor lain... manela tau bley save $$$ :)
if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Tenaga ENS said...

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

nuraidakasih, enterprise. said...

Salam perlukan contractor rumah bole hub kami. 0123744967.harga Dan desing mengikut cita rasa anda.

saiful azhar said...

Salam
Sy tukang buat kitchen kabinet Dan renovation. Boleh wasup sy saiful untuk free quotation 0173067458. bole cover n.9/kl/melaca Dan Selangor. Page sy HTTP://WWW.DAFSSMART.BLOGSPOT.COM

saiful azhar said...

Salam
Sy tukang buat kitchen kabinet Dan renovation. Boleh wasup sy saiful untuk free quotation 0173067458. bole cover n.9/kl/melaca Dan Selangor. Page sy HTTP://WWW.DAFSSMART.BLOGSPOT.COM

saiful azhar said...

Salam
Sy tukang buat kitchen kabinet Dan renovation. Boleh wasup sy saiful untuk free quotation 0173067458. bole cover n.9/kl/melaca Dan Selangor. Page sy HTTP://WWW.DAFSSMART.BLOGSPOT.COM