Salammm.. bertemu kembali dalam segmen update - cuti-cuti Malaysia ~ Segalanya ada di Malaysia versi Anniversary trip PART 3. Last entry.. don't worry! ngeh ngeh ngeh!

Date : 31st Jan ~ 2nd Feb 10'
Event : 6th Anniversary Vacation
Location : A Famosa Resort, Malacca
PART 3 of 3

Update activity hari ke-3 iaitu hari terakhir vacation 3D2N di A Famosa Resort!

3rd day@Animal World Safari
Ha hari ke-3 hari terakhir kami berada di A Famosa Resort. So pagi tu bangun + bersarapan dan terus berkemas barang. Seawal jam 9 pagi kami dah check out hotel untuk meneruskan pengembaraan kami di Animal World Safari!!

Masuk masuk je Animal world terus ada penyambut yang dengan ramahnyer menjemput kami ke lokasi 'shooting' dan hasilnyer jeng jeng jenggg.....
Haaa... ini memang harimau betull.. real...hidup..bukan gambar, bukan replika atau patung hatta BUKAN di 'super impose'! Kalau berani siap boleh belai-belai harimau ni *di bahagian belakang saje*... hu hu. Di sebabkan ke 'original' an dan ke'excited'an untuk bergambar dengan seekor harimau jantan hidup yang kepalanya boleh toleh kiri dan kanan dan silap haribulan boleh 'ngapp!!'.. maka anda akan di charge RM21 untuk sekeping gambar bersaiz 5R yang telah siap di cuci yerrr...he he *pandai betul A Famosa buat duit hu hu*
Next bergambar dengan geng-geng red Indian. Memang dengan peramah dan sopan santunnyer pelawat, tanpa di pinta di suruh posing untuk di ambil gambarrr... tapi bukan percumaa kalau dah berkenan! Of course personal camera prohibited kat special shooting area nihh.. so layannnnn je laaa.. bila lagi kannn? he he
Okeh.. Antara tempat -tempat menarik yang WAJIB di lawati jika mengunjungi A Famosa@Animal World Safari ialah Walk Through Area, Bird Show, Elephant Show, Wild Wild West Show, Monkey island, Multi Animal Show, Chicken farm dan yang paling best dan mencabar ~Safari Park!

Oppss! Sebenarnye pagi tu kitaorang sampai ke Animal World Safari terlalu awall.. rupa-rupa hari biasa dia bukan lewat sikit dari hari minggu. So apa lagi.. lepak kat pintu gerbang masuk A Famosa Resort sambil posing gediksss ha ha
Habis posing terus check in ke Animal World Safari Animal


@Multi Animal Show

Setiap hari ada 4 show di 4 lokasi pd waktu yang berbeza2 iaitu elephant show, bird show, multi animal show dan satu lagi wild wild west show. So antara show pertama yang kami kunjungi Multi Animal show diikuti dgn bird show.

Bird Show - dalam gambar tu tengah aksi helang putih terbang rendah mengeliling pelawat dan hinggap di tangan instructor! hu hu

Elephant ride @walk through area




Bermanja-manja dengan binatang2 sambil bagi makan di Walk Through Area. Dah la masuk bayar.. siap beli makanan pulak untuk binatang2 dalam ni... he he. Tapi Danish & Dania memang excited bagi makan sebab binatangnyer pun jinak jinak. Sesetengahnyer memang tahap boleh di pegang dan di usapp hu hu.
Opsss hati hatii.. yang ni tak berapa nak mesra alamm.. kalau bagi makanan silap haribulan ngan jari hilang kena 'ngapp!' he he. Danish apalagi.. dari suspen kena ngap dek burung ni dia pun pakat lempar je makanan ke dalam kandangg.. tapi leher burung ni memang boleh jengah pengunjung kat luar pagarr hu hu!

@Safari Park

Haa.. yang most adventures is the SAFARI PARK! Tengok jelah trak yang nak masuk ke safari park tuh.. sikit punya baikkk 'perisai' keliling ! Dia punya journey nak masuk pulak macam ala-ala camel thropy challenge! Ada laluan tertentu yang curam, sempit, berliku dan bergegar le trak tu lalu jalan2 yang sengaja dibiarkan 'thrill' ala-ala roller coaster! Danish sikit punya exciteddd! Yang pasti pregnant ladies & those yang ada heart attack ke memang di larang menaiki kenderaan nih!


Dalam safari park ni memang hampir kesemua binatang tidak di kurung dalam kandang.. of course setiap satu nya di asingkan dengan pagar yang bersistematik dan selamat..makanya binatang2 tuh bebas bergerak dalam tuh. Kiranya bila kita masuk dalam safari park ni kalau tiba-tiba ada di antara binatang tuh yang melintas depan trak tu memang boleh mati kena langgar lahh .. ha ha.




Kami di beritahu ada ada lebih dari 20 ekor harimau yang di bela dan di tempatkan dalam animal world safari ni!
@Wild wild west show
Habis meronda safari park yang mengambil masa kira-kira 25 minit kami terus ke Wild wild west show. Yang ni ala-ala drama sebabak humor oleh geng2 koboi. Budak2 memang excitedd!


Okehhh dah habis roundd.. sebelum keluarr singgah Chicken Farm.
@Chicken Farm



Seronok sangat Danish & Dania bermain2 dengan anak-anak ayam nih! Bayaran RM4 seorang dan makanan ayam RM4 sebungkus. Tengok la betapa ceria nya Danish & Dania lepas bebas dgn anak-anak ayam tuhh.. boleh di tangkap.. boleh di belaii.. gamat dengan bunyi 'ciapp ciap ciappp! anak ayam tuhh.. Sekali sekala anak2 ayam tu berlari ke sana ke marii sampai ada yang Dania terpijakk! Seb baik tak apa-apa anak ayam tuhh.. hahhaha.


Lama gak lepak dalam ni sebab 2 beradik ni tak nak keluarrr!
Setelah penat dan berpeluh-peluh melayan anak2 ayamm.. akhirnya dapat jugak pujuk 2 beradik ni keluar dari reban ayam tuhhh...

Moralnya seronok sangat dua beradik ni melayan binatang2 yang jinak2 dalam Animal World Safarii.. untuk menggambarkan betapa seronok tahapp dewanya diaorangg
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


Bila di ajak balikk.....
Danish : Mama kita nak pergi mana pulak ni?
Daku : Kita nak balik rumah dah laa... kan Danish dah main macam2 kat sini.. esok sekolah, kita balik pulak yerr... cikgu Danish pun dah rindu kat Danish.
Danish : Danish tak nak balik rumahh...Danish nak balik HOTELLL!!!!! UUuuUUuWAAAAaaaAaaAAaaAAaAaAA!!

Yaaa....begitulah betapa seronoknya anak-anak ku pergi bercuti hingga tak hingat nak balik rumah! Ha ha HARU!!!

Anyway percutian yang sangat menyeronokkann.. tak de apa yang dapat ditukar ganti dengan keseronokan menghabiskan masa berharga bersama keluarga@insan tersayanggg! muahhhh muahhhhhhhhh & muahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!

8 sweet comments:

☆ lieya latif ☆ said...

ALAHAI.....sedey aku wei danish nangis2 tu....huhuhu....seronok die kat situ, sampai tak mo balik koooo...seb baik ko tak extend cuti lagi 2-3 minggu keh keh keh .......

aku teruja tgk pic katsafari tu....tu kalo aku tu sah2 berani2 takut jek tu wakakakaakak....

tapi yg paling syok kat tempat anak ayam tu.....chicken farm yeak....hik hik mcm petani moden plak...tapi kalo aku sure aku tak masuk..sebab takut....PANG!! mmg nak kene sepak je aku ni.....sume bende penakut wakaakakakak....rugi jek kalo bawak aku gi sini heheheeheh....

♫♪Cik Puan Mimi ♫♪ said...

wow takutnya amik gambar dengan rimau.. masa saya gi dulu, amik gambar dengan Orang Utan dan naik Gajah.. orang utan tu sangat comel..

memang best dan syok gi sini.. izan tak pergi pulau monyet (naik rakit)? best jugak sebab boleh bagi anak2 monyet makan2...

tp masa saya pergi tak nampak pulak tempat anak ayam tu.. tp anak2 saya mesti tak berani macam anak2 izan. heheh

IZAN said...

Re Lieya : Wehhh ahru biru kitaorang tengok dia meraung dalam keretaa.. nak gelak pun ader ha ha. Nko takut ayamm!! meh sinii.. PANGGGG!!! Amek nko sebijikk.. oo makan ayam tau eee.. ha ha ha

IZAN said...

Re Mimi : Ha aaa laaa... kitaorg termiss la monkey island tuh.. masa lunch nampak dari jauh ada rakit kat tasik tapi tak perasan plakk monyet nyerr hu hu

As said...

naper danish nangis... kan dah p berjln..hehehe.. amboi berpart2 izan hapdet..kami ni nak hapdet blog makin malas...huhuhu...
hmm sonok kan p a famosa ni.. bila la lg nak p sana.. sure dah makin best.. teringat amik gambo ngan singa... masa tuh adriana kecik lg takut jer dia nak ngap

fiziskandarz said...

alolololo kasihannyer xnak balek kaaa.. :) tgk gamba2 nihs made me terribly miss home huwaaa!! [ and the food too!! tsk tsk ]

Aleyn said...

Perrghhh...siap bergambar ngan Rimau betul tuh....Jellleees makcik...

Anyway, u guys realy look like having a Blast....Nice Trip...

ambrynaa said...

best rupanya masuk chicken farm tuh ek..2 kali pegi x teringin pun nak masuk situ..al maklum ler..reban ayam kat kampung pun ader..hehheh..next time kena singgah tu :)