Assalamualaikum....

Ahaaa.. entry pasal stok EBM kali ni.
Actually masa Delisha detect ada jaundis Mama & Papa terus decide nak campur 
susu ibu & Susu formula. Ya yaa.. Mama paham. Normally kalau anak kena jaundis
Doktor akan advise utk kasi susu ibu banyak2 supaya baby rajin poo poo & buang air
lantas menyingkirkan kandungan birulubin yg menyebabkan demam kuning.
Tapi dalam kes anak2 Mama ni... masa Dania dulu dah detect
bila Mama full BF jaundis anak2 lambat turun... so untuk kes
anak2 Mama yg mana Mama berdarah O positive ni mmg Mama suspek
 jaundis disebab BF la which is only in minor case. Jadi untuk orang lain, lain kesnya kan.. so sila
jangan terpengaruh dengan kes Mama okeh.

Anyway.. disebabkan dari hari ke-5 dah start campur susu FM... 
so kira Mama start hari ke-5 tu dah start pum EBM and simpan stok dalam Freezer lah.
Alhamdulillah... susu EBM Delisha pun muai sampai nak penuh dah freezer tu 
dalam masa beberapa hari je... Mama plak masih nak mix BF/FM... freezer dah nak penuh
sedangkan pada masa yang sama Mama ada simpan angan2 nak full BF kan Delisha
bila dah kebah dari jaundis.. so MANA NAK SIMPAN EBM nih...?
Makanya dalam masa yang agak singkat terus google Mini Deep Freezer or
ada juga yang dipanggil sebahai Chest Freezer.
Survey2 lebih kurang terus mintak Papa carikan Chest Freezer nih..
dan akhirnya Papa balik dengan membawa En Midea seperti di bawah ni hihihi


Beli kat On King electric stores, dengan saiz 99L dan beharga RM599 *untuk yg tengah survey*.
Ni harga paling murah Papa jumpa.. ada model lain, Faber 100L & Elba 130L Chest Freezer
tapi rega RM649 & RM699 setiap satu.
So rasanya cukup lah saiz 100L ni untuk stok EBM buat masa ni kan. Itu pun pening kepala
nak buh mana Chest Freezer ni. Rumah dah cukup2 sempit okehhh!


Ini dia view dari arah atas freeze. Di lengkapkan dengan bakul kecit.


Sekali double pump kiri kanan... dapat dalam 7 Oz Alhamdulillah. 
Mama ada Avent manual pump... tambah satu Avent manal pump lagi kepunyaan SIL
yang menganggur. So kat umah leh la double pump secara manual tapi 
boleh la imagine camne rupa orang double pump manually kan uhuhuhu.


Keadaan bahagian freezer yang dah hampir penuh dalam 
beberapa hari uhuhuhuhu. 


Okeh.. stok EBM pada minggu ke-2 dalam pantang.
Bekas yang tak bertarikh tu masa awal2 pump EBM start hari ke-5.


Close up sketttt. Simpan pakai bekas dadih je senangg nak susun uhuhuh.


Errkkkk... tapi tiba-tiba je ada 'alien' yang menggoda iman orang dalam pantang tauuu...!!
paham2 je la cuti sekolah kann.. Dania la request suh buat eskrem. Yang kelakar masa mula2 Papa
balik bawak Chest Freezer tu nak setup memang Dania tanya... 'Ada eskrem ke dalam tu Papa...?'
ahahahha.. sabor je la kann. Nu pun snap eskrem dah tinggal berapa batang jekk.. memang laris la panas2 terik ni kannnnn. Cuti sekolah selain buat eskrem, buat Dadih jugak penuhkan peti ais. Kebetulan 
buat dadih perisa buah buahan. Kaler lebih kurang sama macam kaler EBM. Boleh budak2 ni 
keluarkan EBM dari Chest Freezer ni sebab derang ingatkan Dadih! sabor je la kikiki


Zoom lagiii...amboii.. sampai 4 perisa nko eskrem Malaysia di musim2 
panas terik sempena cuti sekolah ni. Papa pulak layan je kan request anak dara tu.
Ingat Mama tak telan air liur ke tengok orang lain 
srootttttttttttttt srrootttttttttttttt sedut eskrem Malaysia...! Owh tidakk.. kijamm kijamm!!
Sungguh meruntun jiwa okehhh!!!
Last2 Papa suapkan jugak kat mulut Mama.. 'Buat Ubat' dia kata ahahahaha!!.


Okeh ni stok EBM di minggu ke-3 dalam pantangg. Dah hampir separuh freezer penuh ngan EBM.


Target nak penuhkan Chest Freezer ni ngan EBM sebelum habis pantang.. InsyaAllah. Buat masa ni Mama memang ambik susu Natalshape sekali seharii... ada dos sampai habis pantang ni.
Sambil2 tu tengah habiskan Vitamin C & Vitalea Shaklee belen2 masa pregnant hari tu.
Set menyusu Shaklee baru order...  tunggu delivery je dalam minggu ni InsyaAllah. 


Mudah2 murah rezeki anak2 Mama. Niat dalam hati kalau cukup stok & Dhiya masih nak minum EBM ni nak supply sekali utk both Delisha & Dhiya. Sian Dhiya.. sebulan sebelum Mama bersalin dah stopkan BF dia sebab nak trigger balik utk Colostrum stimulation untuk baby which is antibodi terpenting untuk setiap setiap bayi yang baru saja lahir ke dunia. So kalau Dhiya still nak minum EBM ni InsyaAllah nak supply balik. Pernah test sekali habis Dhiya minum uhuhuhu. 
Tapi Dhiya sekarang susu FM pun sekali minum dah 8-9 Oz uhuhuhuhu. 
Mungkin kalau EBM 7 Oz dah kenyang kot sebab EBM lagi mengenyangkan kan.


Ni pulak masa lawatan Mak Teh, Mak Lang & Achik tengok baby masa cuti sekolah hari tu. Tengok la
apa jadi ngan kotak Freezer tuh. Yg dewasa pandang kotak tu macam 'sampah'. Tapi tidak di mata2 budak2 ni... di modifiednya jadi 'Hotel 5 bintang'.. siap ada pintu & tingkap hahahahha..!!


Cuti sekolah punya pasall.. layankan je lah idea budak2 ni kann hihihi.

Al-kisahhhh

NOTE : Berminat nak guna double breast pump yang lebih effisien 
untuk menjayakan penyusuan susu ibu secara esklusive dan buat stock 
EBM tak habis-habis ??

Boleh dapatkan di sini :-



24 sweet comments:

:: Mrs.Eady :: said...

wahhhhh bnyk nyer!!!

Nad MamaZN said...

Kagumnya kak....!!
Tabik spring la kat akak!
(O__o)v

kristi mn said...

kalau dah banyak nanti, untuk space yg lebih praktikal..pakai plastic bag tu izan, susun secara melintang..banyak save space. just my 2 cents.

kristi

JaSSNaNi said...

aah.. org kata makan ler sikit, buat ubat kata orang.. hehehehe... :) kalau banyak lak jadi penyakit kan.. hehee

eelobor said...

hehehe...tertiba jer ada aiskerim kan

Puan Mimi said...

seronoknya sekarang semua mak2 sibuk bf anak, dulu2 mimi tak peluang nak buat stok EBM ni. maybe time tu kurang pengetahuan kan..

tp yang tang dadih tu mmg kelakar. sebab ada satu kisah tu, masa raya kitaorang pi rumah kawan, sekali tu ada kawan kitaorang bukak freezer dia, ingatkan dadih, rupanya susu ibu, nyaris2 nak masuk mulut. hahaha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mrs Eady : ALhamdulillahh.. murah rezeki baby ;)

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad : opocott !!! sampai sini mantul spring nko Nad ! kikiki

*∽ IZAN ∽* said...

Re Kristi : InsyaAllah.. nak cari jugak plastic bag tu wat selit2 bila dah penuh nantiii. Thanks !

*∽ IZAN ∽* said...

Re Jassnani : Sama la ayat Mak I kat kampung tu takut ibu berpantang meroyan mengidam hihihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelobor : kannn!! tu la perspektif sesuatu objek tu dari kaca mata adult & kids memang kekadang berbeza! hihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mimi : InsyaAllah nanti kalau ada rezeki ada can jugak Mimi nak buat stok EBM nanti. Sekarang info kat internet dah melimpah ruah.. semua kat hujung jari. Izan anak sulung pun sama tak cukup ilmuu... tapi nowday cari je nak apa.. nak tools ke, nak tips ke.. nak vitamin kee semuaaaaaaaaa adaaa & senang nak cari info ;)

Ha ha ha..!! Mmg lawak la kalau termakan EBM ingatkan dadih kannn... mmg tak kan lupa la seumur hidup sape yg pernah TERtelan EBM disangka dadih tu hihihihi

lieyalatif said...

alhamdulillah...murah rezeki anak ko....byk tu susu..syg laaa, jgn bagi fm dah...lagi pun susu ibu mmg cukup sgt2 tuk hilangkan jaundis tu....semoga murah lagi rezeki ko dlm mengumpul ebm yeak izan.....

sonok kalo dah ade deep freezer gitu...bertambah2 bersemangat kan nak buat stok....cantik plak aku tgk tersusun tu...dah mcm dadih pun ade ko heheheeheh...

haa tang aiskrim malaysia tu kalo berani amik le satu...i babab tangan tu nanti kang hahaahahahahaah

episodcintaphoto said...

Alhamdulillah.. Banyaknye susu... Rezeki baby.. Tahniah tau. Tp tau kak izan mmg jenis mcam ni sentiasa bersemangat. :-) teruskan usaha yer. Smp umur 2 thn eh hehe.

MrS. F!zA said...

mrah rezeki baby..byk btol susu mama..sy dlm pntang haitu dekat sebulan bersalin baru gigih mengepam..hehe

izan rahim said...

Kalau simpan dlm bekas dadih tu ok ke? Ade affect susu tak.?

*∽ IZAN ∽* said...

Re Izan Rahim : InsyaAllah selamat untuk simpan EBM dengan syarat tak panaskan direct dari bekas dadih tu... itu pun ada had sehingga 3 kali then terus buang.

Wallahualam.

zuekey kizoo said...

salam kak...susu dlm bks dadih tu lepas cairkan dia trus masuk botol dan pnskan ke..mcmtu ke caranye..tq

salwayuza ismail said...

Assalammualaikum. ...tumpang tanya ye...nombor brp yg sesuai utk setting chest freezer ni...yg penuh dgn ebm?

zarida zakaria said...

Alhamdulillah..byknye susu..saya pun tengah survey deep freezer nie..freezer kat rumah dah penuh..harapnya dapat membantu menjayakan isi penyusuan sus ibu sehingga 2 tahun:)

MummyAin said...

Tahniah sis dpt kumpul byk ebm utk baby..sy tgh usha2 deep freezer ni..terjumpa entry sis..alhamdulillah membantu sy utk pilih jenis cheast je..sblm ni duk nak yg tinggi tu, tp mahei la plak..dpt yg ni pon ok la..

Amira Syariatullah said...

Salamualaikum

Saya nak Tanya akak....berat x peti ni. Sebab saya nak beli online. Akak rasa berat 75 kg ,perempuan, bawak peti ni naik tingkat 3 seorang diri...akak rasa mampu lepas tak? Hehhehe. Tanya je Kak....terima kasih...

ZU FAUZ said...

Ade sape dh x nk pakai freezer lagi pm sy ok sy tgh mencari ataw wasap 0173586335

ZU FAUZ said...

Ade sape dh x nk pakai freezer lagi pm sy ok sy tgh mencari ataw wasap 0173586335