Kompilasi Resepi Masakan Cik Izan boleh layari :


Update pasal resepi lagi... sebelum aku pun terlupa..he he he

Bahan-bahan
A) Bahan perap
1. Halia 1/2 inci
2. Bawang putih - 3 biji
Tumbuk dan lumurkan pada ikan. Isi didalam mangkuk dan stimkan

B) Bahan kuah
1. Ikan - (Kerisi/siakap/etc)
2. Bawang besar - 1 biji setengah
3. Halia - 1 inci
4. Bawang putih - 3 biji
5. Cili padi saiz sederhana - 10 biji
6. Limau nipis - 1 biji
7. Sos tiram - 1 sudu
8. Daun ketumbar
9. Garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Tumiskan bawang merah, bawah putih dan halia hingga garing.
*Separuh di asingkan untuk bahan tabur.
2. Masukkan air 3 cawan
3. Tumbuk pecah cili padi dan masukkan kedalam kuali
4. Masukkan sos tiram, garam & gula secukup rasa. Biarkan kuah mendidih.
5. Hiris limau nipis dah perahkan patinya kedalam kuah.
6. Tuangkan kuah yg sudah siap tadi kedalam mangkuk ikan dan taburkan daun
ketumbar yg sudah dihiris. Teruskan stim ikan selama lebih kurang 5 minit.
7. Buka penutup dan rasakan aromanya.. fuhhhhhhhhh.........!
8. Akhir sekali taburkan bawang goreng yg diasingkan tadi. Siap untuk dihidang!

TIPS: Kuah stim seharusnya rasa pedas, lemak pati ikan, sedikit masam dan ada resa-resa manis. Aroma & rasa perahan limau kasturi dan daun ketumbar menambahkan lagi keharuman & keenakan masakan!


Versi Ikan Siakap : KLIK SINI



12 sweet comments:

Gieyana said...

perghh...dah tangkap leleh dah aku nie wei..hahaha..

nnt nak kena try nie..thks for sharing yer...:)

Cosmedecorte said...

hush, kurus puasa ku tgk blog akak. Nnt lepas berbuka mai tgk lg... ;P

mama tisya said...

sedapnye...kita suka guna siakap ..yum2

ambrynaa said...

OoO..kuah dia masak lain ek? aku wat ikan stim sekali kan jer semua..akkaka

IZAN said...

Re Gieyana..
Try jangan tak try! he he

Re Farah,
Ha ha haa.. susah2 buat wallpaper terusss!!!

IZAN said...

Re Mama Tisya,
Guna ikan siakap memang TERBAIKKK lah!!! Izan ada gak resepi guna ikan siakap sebelum ni tapi ramuan & bahan kali ni lagi sedap dgn resepi yg pernah post sebelum nih.. sbb tu siakap stim ngelatt .. hahahaha

IZAN said...

Re Ambrynaa,
Dulu aku buat camtuh gak.. siap letak serai ngan jus limau.. tapi nanka resepi kali ni rasa dia lagi 'macam makan kat kedai' hehehhe.. ikan distim ni agaknya lagi lemak kot patinyerr :P

Mjkhir said...

pandai tul kau masak ye izan.. untung mr sham, he he he, selamat berpuase...

Aisy Nasiha said...

sy bru tyr resepi ni utk buka puasa td...best rasanya...suami mkn smpai licin....thanks for sharing

*∽ IZAN ∽* said...

Re MjKhir:
Idak le pandai sangat... main campak2 jugakk kadang2 tengok resepi jugak ehehehehe

*∽ IZAN ∽* said...

RE Aisy:
Thanks sudi singgah..!
Tuan rumah pun tumpang gembira kalo boleh share dan resepinya di sukai..! ehehehehe

dib. said...

tadi try masak guna resepi ni, alhamdulillah! sedaappppp~~ mcm kat kedai,cayalah! time kasih!