Assalamualaikum..

Hari ni sambungan citer Bandung Trip ~ Day 2.
Hari ke-2 memang sehari suntuk duk dalam 
Trans Studio tu jek huhu.

Untuk pengetahuan harga tiket :
(Dewasa & kanak2 sama harga)
Hari minggu : Rp 200,000 (RM 70)
Hari biasa  : Rp 150,000 (RM 53)
kalau tak nak beratur panjang, top up 
VIP ACCESS : Rp 200,000 ( RM 70)
memang ada lane khas utk VIP Access nih.. tak payah queue terus masuk je.
So kalau gi hari biasa + VIP Access = RM 123 seorang.
Harga tiket untuk masuk semua tempat tapi setiap tempat
tu ada yang ada limitation dari segi had tinggi minima.


So kepada yang ada niat nak ke Trans Studio, aku
nasihatkan seelok-eloknya korang allocate la sehari kat sini.
Kalau boleh datang lah awal pagi.. buka je pagar korang la
orang pertama yang terjah! ehehehehe.
Bukan apaa.. tak yah beratur panjang. Average mau sejam 
gak kalau korang lambat-lambat tauu.
Aku tengok yang ramai pengunjung dari Indonesia sendiri..
ramai gak rakyat diaorang yang kaya raya.. yang pasti 
layanan setiap staff memang mesra kat sini.
Penuh berbudi bahasa..!

Okeh kita zoom gambar pulakkk!


Bangun pagi penuh ceria bersarapan sebab tahu nak bawak dia 
pergi Trans Studio hari ni he he 


 Dania je yg masih 'gelap' mata duk dalam stroller.. kat sini pukul 6:30 pagi
dah terang benderang..! So pagi2 tu dah boleh bersiap awal
nak ke Trans Studio. Sempat breakfast & lepak2 kat cafe.
Dalam pukul 8:20 pagi call taxi (Blue Bird) utk hantar kitaorang ke Trans studio.


Trans Studio tu jauhnya dalam 11km je dari Hotel tapi sebab jalan kat
bandar Bandung ni agak padat.. tak leh expect nak sampai 15 minit laa.. huhu.
one way tu kena charge dalam Rp25,000 ( RM 9.20).

 Ok.. masuk-masuk je terus nampak Maskot Trans Studio.. Snap satu gambar dulu he he.


 Abang tengah beli tiket. Kitaorang antara yang awal sampai pagi nih


Trans Studio ni konsep Indoor Theme Park. So tak yah 
risau panas ke hujan sebab memang duk dalam aircond.
Dah beli tiket..  theme park nya terletak kat tingkat atas.
Kena naik escalator tuh ha..


okeh.. sebelum masuk ke Trans Studio, ada Effiel tower kat luar.
Nampak dah budak2 tu cebik.. sebab dah tak sabor nak masuk dalam..
Mak Ayah plak sibuk nak bergambo ha ha!! cepuk karang!


Kebetulan masa pergi tuh memang ada live 
rakaman utk rancangan Derings.
Kalau time korang pergi ada lagi benda ni, abaikan lahh..
terus je masuk dalam.. lambat2 kang panjang plak beratur.
Masa kitaorg dia promote suh tunggu kat luar supaya nampak crowd 
visitor ramai.. tapi kalau korang keluar TV tu live, korang
dapat ke tengok rancangan tu kan..? ade korang kesahh..? eheheheh


Sempat gak snap ngan Maskot2 Tran Studio ni kat luar.


Live recording sedang berjalan. Confirm kitaorg masuk TV sebab jadi back ground
 kat belakang. Tapi nak tengok channel mana bukk..?


Tu dia masa live recording di buat. Lepas tu ada group SK 12 buat persembahan.
Errr.. SKII aku tau laa.. SK12? tak pernah dengar la plakk eheheh

Akhirnya dah berjaya masuk ke Trans Studio..! he he

1st place ke area Studio Central


Tetiba ada lak maskot tarik Danish duk kat pangku dia ehehehhe



Abang dok study map Trans Studio 



Sambil to Danish sempat pose depan Yamasa superbike.
Suker la tuhh!


Port pertama terus gi TransCAR.
Danish & Abang je lepas masuk. Minimum height 110cm.
Aku pregnant.. Dania.. 100cm je uhuhuhu.
Ku pujuk2 mamat yg jaga pun tak di baginya masuk.
"Demi keselamatan anak ibu..."
Haa.. santun sekali jawapannya.. uhuk


Danish ceria tunggu queue.


Setelah 45 min beratur.. akhirnya sampai jugak gilirann..
Apaalgii.. VrroooMmmMmmm...!! VVrrOOoOomMMMMMM!!!


Ngam-ngam lepas Abang & Danish berlepas..
Group SK12 yg buat live recording tadi masuk dan dapat masuk 
free terus.. seb baik Abang cepat sketttt jee..
kalo tak mau jadi sejam menunggu! uhuhuhu


Ada VERTIGO.. baek punya pusinggg 360%..
kalau tahan muntah bleh la naikk! huhu

Dania pose sebelah Vertigo sambil tunggu Abg Danish naik TransCAR.


Lepas naik TransCAR kitaorang skip Vertigo dan proceed to 
Trans City Teater dgn theme
KABAYAN GOES TO HOLLYWOOD


Persembahan menghiburkan.
Aku siap kira estimate seat dalam tu 500 seat.. FULL!!
Itu baru kat teater tu je.. so bayangkan le 
ramai tak ramai rakyat derang ni berlibur walopon hari bekerja heheheheh


Next proceed to ruang legar antara Lost City & Magic Corner.
Ada show ala kaum batak kat ruang legar tuh.


Lepas tengok show kitaorang terus proceed ke Magic Corner..


Masuk-masuk sini budak-budak ni terus terjebak kat
Captain Black Heart Pirate ship.

Kat sini sebenarnya tempat main budak-budak. Kira diaorang bebas l
a nak duk dalam ni. Macam playground tapi penuh aktiviti.
Kita boleh tinggal anak kita kat sini sebab nak masuk

kena register Nama & No Hp penjaga. Kemudian dia akan bagi nombor.
Satu rantai kat anak, satu nombor pada parent utk reference. Tak yah risau
staff2 dia ramai jaga. Derang tak kan bagi budak2 keluar dari sini suka2.
Moralnya kalau gi Bandung better beli la prepaid kat sana. 
Murah.. senang nak call Pak Supir ke apa nanti huhu.
Cuma satu je..! Nak masuk sini 
WAJIB PAKAI STOKIN KAKI..!
Kalau tak bawak dia jual rega Rp 20,000 (RM 7.00).


Sambil anak-anak berhibur dalam Pirate Ship, Mak Ayah
merewang la kat tempat-tempat lain ehehehehe.


Punya la sporting watak2 dalam Trans Studio ni..  he he


Ni tengah usha Sky Pirate dalam Lost City. Beratur leh tahan panjang.
Sementara budak2 main dalam Pirate Ship tu kitaorg beratur dulu..
agak2 queue dah panjang kat belakang dan makin dekat kat depan, 
Abang pun pergi ambik budak-budak kat Pirate Ship tu.
Kalau nak suh diaorang beratur sejam memang nangis air mata darah la jawabnya eheheh.



Dah sampai turn nak naik Sky Pirate. Sky Pirate ni akan berlayar kat ruang udara
dalam Trans Studio tuh.


Dah turun sudahh... amek gambar ngan Pirate plak lepas tumpang naik kapal dia ehehehe.
Lepas turun ni hantar balik budak-budak ni masuk Pirate Ship balik he he.


Sambil-sambil tu queue pulak kat Dunia Lain.
Ni kira macam rumah hantu jugak lah..Kena naik keta masuk dalam tu uhuhuh.
Cam biasa on the way baru panggil budak2 yg ralit main kat Pirate Ship tuh.
Bagi nombor, nanti diaorang panggil nama budak2 ni 
dengan healer huhu. Effisien sungguh.


Kubur kubur sebelum masuk dalam huhu


Negeri Raksasa konon2 ala2 Jeans & Beanstalk la. Ni macam Freefall kat genting tuh.. 
ngerii gakk.. yg naik mmg pakat jerit2 uhuhu. tapi confirm la aku tak naik sebab
 pregnant kan ehehhehe.

Lepas tu Dania ber'port' kat Pulau Liliput.

Sambil aku monitor Dania kat Pulau Liliput ni Abang 
sempat lagi merayau tempat lain & naik Giant Swing huhu.
Balik ngan komen 'Swing swingg' kepala.. peningg! ekekekekek.


Haaa.. ni antara yang penting gak kena jejak kalau bawak budak2.
Pulau Liliput namanya untuk kanak2 bawah 5 tahun.
Kat sini yang di sediakan Flying Fox tuh.






Bagus sangat staf-staf kat sini.. peramah dan memang jaga budak-budak 
ni berflying fox. Nak panjat tu pun di pimpin tangannya.. dah touch down
nak bukak equiptment bagai tu di dukung nyaa.. memang tak risau budak2
ni di bawah pengawasan staf2 diaorang ni.





Siap pimpin naik tangga


4 round Dania sorangg..! Tak sangka berani sungguh dia ehehehehe.

video
Tengok video di sini!
Aku dulu masa sekolah menengah baru merasa berFlying Fox 
time camping.. Dania 4 tahun dah merasa.. mengalahkan mak nyerr ehehehe


Danish dok ralit main dalam Pirate Ship. So kasi ni merasa gak seround sebelum balik he he.


Lapar-lapar dalam tu pun ada kedai2 makanan. Antara yg di bedal sambil berhibur :


Rp 35,000


Rp 68,000


Rp 20,000 (RM 7)

Dah letih berlibur kat Trans Studio, sempat masuk kedai Souvernior jap.
Dalam pukul 6:00 ptg gitu kiraorg bertolak balik ke hotel.


Malam tu kitaorang sempat lagi ke FO kat Jalan Riau cari baju 
Danish utk jalan esoknya pulak ha ha. Punya la stemet baju nak bawak eekekek.

Okeh.. panjang lebar review aku ni.. cukup la dulu.
Tak semua aku review pun..ada gak yg belum bukan.. ada 3 port rasanya dalam tu.
Gambar2 tak berapa terang sebab indoor kan.. banyak silau ngan cahaya lampu he he.


23 sweet comments:

DanishAiman said...
This comment has been removed by the author.
wiwie sazali said...

salam

bestnya dh pg trans studio.. masa saye pg awal bln june hari tu dia x bukak lg..adeh..

DanishAiman said...

Satu mama lupa nak citer...Gaint swing...Papa naik, lepas turun kepala swing-swing...

aanie said...

bestnya dah sampai sanaa!!! teringin nak pegi jugak....

*∽ IZAN ∽* said...

Re Wiwie : tak pe.. esok esok leh book tiket lagi pegi. Seronok bawak budak2.. penat queue je lah kalo ramai uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Danish Aiman :
Dah review ehehhe. Woh ngeri gak rupa Giant Swing tuh.. isk isk isk. Seb baik Papa naik gakk.. buat syaratt ehehehehehe.

*∽ IZAN ∽* said...

Re Aanie :
InsyaAllah.. ada rezeki sampai la tu nanti! he he

Aleyn said...

Pergghh..memang macam2 kat dalam tu....bab yg paling aku suka konsep bleh tinggal anak dan tak risau sbb depa bleh happy2...dan ader org jaga....kena ader konsep cenggitu kat theme park Malaysia kan....

Hanis MY said...

menariknya kakkk...sonok sgt tgk... akak n hubby sgt romantika!

Nida said...

bestnya!!!!!!! syokkan bila dapat bercuti bersama keluarga...

Kak Nida ni, teringin sangat nak cuti-cuti Malaysia... laaa ni pun cuti juga tapi bila berjalan kesian kat cik hubby ler... jasad je ada.. tapi otak tengah pening fikir pasal study..huhu

Keluarga Kami said...

izan, minggu depan sy nak gi trans studio ni.. nak tny la, rega tiket masuk tu include bole main mainan dlm tu skali ke? ke kena beli tiket lain kalo kita nak main?

Keluarga Kami said...
This comment has been removed by the author.
*∽ IZAN ∽* said...

Re keluarga kami :
Tiket masuk tu kira FREE PASS. Boleh masuk semua yang ada kat dalam tu cuma limitation pada min height setiap tempat tuu.. kalau bawak kids mungkin ada tempat2 tak dapat masuk sebab tak cukup ketinggian.

Selamat berseronok yek!

qistina said...

salam saya tina boleh bagi no phone supir di bandung yg 350ribu tu?

azlia said...

salam sis, boleh bagi no tel pak supir di bandung .tq

Hani Othman said...

nice... hujung tahun ni nak pegi bandung.... bley singgah dekat trans studio ni... thanks for the info...

yanti yantie said...

Izan..sy pun nak no supir tu.tk

Tom said...

Hey!

Thanks for the coverage of Trans Studio Bandung in Indonesia. Do check out our post as well!

Happy Travels Everyone!

Tom,
2bearbear.com

Normala said...

as salam, u beli tiket on the spot di kaunter or lebih senang secara online?

TQ

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
*Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport

Dhani Bandung said...

Salam sejahtera Tuan / Puan semoga semua senantiasa diberikan kesehatan dan dimurahkan rezeki nya (amiin). kami disini nak menawarkan semua kereta tuk (Bandung/Jakarta City Tour). Bagi siapapun Tuan / Puan yang dah ada plan tuk bercuti di Bandung/Jakarta dan memerlukan kereta untuk transportasi semasa di Bandung/Jakarta boleh sahaja PM atau Whatssapp sahaja dekat
Call : +6282214441280
+6282216270779
WhatsApp : +6282214441280
+6282216270779
Email : Dhanibandung@yahoo.com
Dijamin kami bagi harga yang sangat berbaloi & service yang terbaik / layanan 5 Bintang ***** (Insya Allah).
Mohon maaf Tuan/Puan apabila ada ayat yang kurang berkenan dalam Promotion yang kami tawarkan..

Nb : Yang lebih mahal banyak yang lebih murah pon ada, tapi kami jamin yang terbaek tetap Dhani Bandung (Insya Allah) jom-jom di Bandung murah jer , Terima Kasih..

omegajaya tour said...

Salam Satu MALAYSIA OULLLS

pakej BAJET MURAH BUANGETTTTT BANDUNG (included : bilik hotel,buffet breakfast and transport). Murahnye......sampai mata lebam shock nye.

butiran perjalanan (boleh tukar)
Day 1
> airport bandung or train station bandung
>Pasar Baru
>lunch at kedai makan kemangi try special menu *ayam bakar jerebu
>Toko Tiga (Branded Jeans)
>depasion factory outlet kain potong
>rumah kain dan telekung
>Factory Outlet At Jalan Riau and Jalan dago
>dinner at restaurant padang *sederhana

Day 2
>Gunung Tangkuban Parahu Crater
>floating market Lembang, deranch, taman bunga begonia, pelangi waterfall, the lodge of maribaya, grafika cikole Lembang
>lunch at DSDL Restaurant try special menu *ayam nyumpet
>Strawberry and tea park
>Membeli-belah di Rumah Mode & Cihampelas Jeans Centre & factory outlet
>dinner at iga bakar mas giri try special menu *iga bakar (ribs) penyet


day 3
>kawah putih crater or trans studio bandung (pilih salah satu jer)
>lunch at saung andir restaurant try makan menu kampung *ayam goreng brengsek
>cibaduyut street area barangan kulit
>masjid agung bandung, alun2 area and braga area
>paris van java shopping mall
>dinner at BML try the original bakso at bandung

Day4
>check out hotel bandung
> Oleh-2 Bandung (cake Lapis, Brownies Amanda, dan Kartika Sari)
>Airport transfer


*rate per person :
RM370 per person if 2 person
RM295 per person if 3 person
RM260 per person if 4 person
RM235 per person if 5 person
RM230 per person if 6 person
RM220 pdr person if 7 person

*rate included
~transportation type kereta is toyota avanza or Luxio included = petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket.
~1 room at new hotel berbintang at bandar dimuat 2 person semasa 4d3n
~buffet breakfast

*rate is not included
~lunch and dinner
~entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan

*no hidends charge

kenapa ANDA harus harus order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
LAJU2 PM
WHATSAPP / CALL / TEXT

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer

omegajaya tour said...

PROMOSI HEBAT HABIS2 SAN!!!

Kereta sewa Bandung Murah jerr harga kasih sayang Sudah bermulai!

JOM TEMPAH LAJU2 SESANGAT MURAAAAAAH, MACAM HARGA DURIAN RUNNTUHHHHHHH

Cuti cuti Bandung with OMEGA JAYA TOUR

●7 seater 350K Rupiah

●8 seater innova 450K Rupiah

●9 seater pregio 500K Rupiah

●11 - 14 seater 600K Rupiah

●Toyota Commuter 15 seater 800K Rupiah

● Coaster / Van 18 seater 800K Rupiah

Rate daily sewa Kereta included :
☆ Driver as a vip guide
☆ Fuel / Petrol / Minyak
☆ Tol / Highway ticket
☆ Parking charge
☆ 8am to 10pm tour
☆ no extra charge if pegi kawah putih crater or tangkuban perahu crater

■■ Bus charter
• 31 Seater New jet bus
• 47 Seater New jet bus
• 59 Seater New jet bus


kenapa ANDA harus harus tempah order dengan saya???

✔Berpengalaman luas di dalam bidang pelancongan Bandung
✔Perkhidmatan ; layanan yang PANTAS, MESRA, AMANAH, & JUJUR
✔BERUSAHA bersungguh-sungguh kepada anda SERVICES ORIENTED
✔Pelanggan mesti BERPUAS HATI & GEMBIRA
✔Pelanggan akan menjadi KAWAN kepada saya


TEMPAHAN
MAS FATURRAHMAN
WHATSAPP / CALL / TEXT / LINE

+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291
+62 8956 0220 4291

email & fb
omegajayatour@gmail.com

tanya shj pun xapa, survey2 dahulu..xsalah pun.. tk mau malu2 yer