Assalamualaikum...

Bersiaran lagi dengan entry JJCM. Kali ni nak share satu restoran yang best untuk penggemar menu masakan negeri2 di pantai timur.

Nama restorannya Nasi Kukus Famosa yang terletak di Cyberjaya, Selangor.
Kami jejak restoran ni disatu hujung minggu... pagi2 meronda Cyberjaya cari port nak breakfast.
Lebih tepat lagi lokasinya terletak di belakang Bank Islam, Cyberjaya.


Dari luar dah nampak suasana Restoran yang sangat Cozy. Antara menu yang menarik tentulah
Nasi Dagang, Nasi kerabu, Nasi Kukus bersama gulai, Laksam dan sebagainya.. Selain tu juadah seperti kuih muih, nasi goreng, mee goreng juga turut disediakan.


 Deretan pilihan gulai.. ayam percik kat sini sedapp!


Ada pilihan sambal tumis dan paru goreng



Menu2 nasi goreng, mee goreng, bihun dan Kuew Teow goreng, 
harga bermula dari RM3.00 ~.



Laksam. Kena try next visit


Izan punya feveret of course Nasi Dagang.
Baru tau Nasi Dagang Terengganu dan Kelantan berbeza ya..
Yang ni adalah versi Nasi dagang Kelantan gitew



Pilihan air panas...

Selain tu turut disediakan surau dan tempat berwuduk untuk menunaikan solat..
dengan ertikata lain Waktu tengahari pun buka cumanya Izan tak pernah pergi selain waktu pagi hihi.




Deco deco aksesoru IKEA.. cantekk je kannn



Sekian update dari bilik #jjcm kali ni.
So kepada penggemar masakan pantai timur, boleh terjah 
Restoran Nasi Kukus Famosa yang terletak di Cyberjaya ni okeh!


#jjcm #jjcmcyberjaya #izanfoodblogger


Assalamualaikum...

Ahaa... sempena cuti CNY baru-baru ni, Izan & Family pakat2 balik Johor.
Bila dah berkumpul reramai tu kan dok mencarii je mana port nak jejak tu kannn...


Actually ada 1 kedai makan tepi jalan besar dari Kota Tinggi menghala ke Desaru ni, 
yang menghidangkan Cendol Kampung.. yeszaaa... kalau time panas lit lit ni
memang sedapp sangatt la kan pekena cendol ni.

Selain Cendol, killer Menu kat sini ialah
Laksa Johor, Mee Rebus, Rojak Manis dan Rojak Petis...
semua sedap2 belaka...
Mana taknya, walaupun waktu operasi 11:00 pagi ~ 6 petang, 
tapi biasanya tak dan kul 6 petang dah tutup kedaii.. mmg sold out awal.

Masa kami (Family ku dan ipar duai) gi hari tu hari Jumaat...
tunggu orang lelaki balik dari Masjid, dalam kul 2:30 ptg gitu gerak dari rumah.. 
sampai sana nak dekat kul 3:00 petang.. tup tup Cendol dah sold out!
Rasa nak guling meraung manjer kat situ jugakkk.. huwaaaaaaaaaaa!!!

Siap next day tu (kebetulan otw nak balik KL dah) jejak lagi okeyyy... jejak lagi awal..
punya la nak pekena cendol punya pasalll! hahahahaha!


OK berbalik semula pada Menu... Top dalam list ialah Cendol!
Cendol pun ada banyak pilihan..
 Cendol Pulut, Cendol Kacang, Cendol Jagung dan Cendol Special (buh semua bahan)


Ni hari ke-2 baru dapat order...
Cendol  Jagung, Cendol pulut & Jagung + Cendol Special


Cendol Special saiz bowl dia besar sikit


Ni pulak menu makanan lain...
Rojak Petis, Soto, Bihun Soto dan Laksa Johor..
Mee Rebus tak dan snap


  Laksa dia sedapp... I loike! Rojak petis wajib order.. 1st day kami datang order 4 pinggan licin!


Ais jagung pun sold out masa kami sampai 1 st day tu.. ni order 2nd day.


Feeling feeling dating bawah pokok Kelapa Sawit gitewwww hahhahaha!


Keluarga kecilku



ni 2nd day (Next day)  dgn Family adik.. tak plan gak jumpa ni sebab sorang balik Selangor, 
sorang balik Penang... tup2 terserampak jugak kat kedai ni kikikiki

Ni masa 1st day sekali dengan Nenek

Makan besar.. sembang2 bawak pokok sawitt sambil ditiup bayu... nikmat yakmat ooo!


Bukti pokok sawit kikiki. Budak2 main parit... mak jadi penyelamat kekdahnyaa 

Ok kalau mai Johor wajib Jejak ni...
Nama Kedai : Mama Jeli Recepi (FB Link click here)
boleh parking depan or belakang kedai..
Mai awal ya... kul 2 pun silap hari bulan dah ada menu yg sold out.

Lokasinya terletak di Kampung Baru, Sungai Mas.
Tepi Jalan besar sebelah kanan kalau dari Kota Tinggi menghala ke Desaru.
Apa lagii.. jom terjah komeeee!

Sekian laporan dari bilik #JJCM kali ni..
jumpa lagi di next entry yerrrr

#jjcm #localfood #cendolsawitjohor #laksajohor





Assalam..

Entah bila tiba-tiba viral jap keluar  entry pasal Texas Smoke Beef ni kat wall FB...
Maka tergerak ati nak mencari dan menjejak nak merasai apa agaknya rasa 'smoke beef' ni. Maka akhirnya kami sampai di sini .. 


Mula mula ingatkan kedai nya berkonsepkan restoran rupanya bila kami sampai baru tahu ianya berkonsepkan open space yg mana banyak kedai2 makan yg berkonsepkan pelbagai menu.sampai-sampai bulat mata jugak nak cari kedainya yg mana satu.. akhirnya jumpa juga lot kedai yg dicari... so teruslah submit order.



Ini adalah menu2 pilihan yg disajikaan. Kami order set utk ber-6 tambah ada yg request nak makan chicken chop kedai sebelah... layannnnn.




Di hidangkan sekali dengan beberapa jenis sos dan mayonis


Ni lah rupa bentuk hidangannya... disajikan bersama roti ala Subway tu , mashed potato dan salad... so boleh nak ratah daging tu macam tu je atau  nak buat sandwich ala Subway pun boleh ikut citarasa memasing... Dari segi tekstur mmg berbeza dengan daging yg dibakar (grilled).. dari segi empuk mmg empuk... maklum dah disalai 12 jam kan... mmg macam ala peroi gitu la... dari segi rasa pon of course berbeza dari rasa daging yg dibakar... sebab dia ada rasa aura asap dia tu kannn.  


Ni pulak Chicken Chop order dari kedai sebelah

Masa menunggu pun tak lama sangat... lepas makan budak2 jni pi tengok ikan kat akuarium besar.. masa makan ada budak kecik (family derang makan besar 2 meja tak silap) terjun kat kolam ikan tepi tu. Seb baik kolam cetek . Apapun kami dah rasa dah Texas Smoke Beef ni... mmg suatu pengalaman rasa 'baru'.. kalau nak jejak boleh cari di Bangi Square ok!


Sekian laporan dari bilik #JJCM kali ni.
Sehingga berjumpa lafi di next entry yerrr!!
 #westernfood #izanfoodblogger #jjcm

Assalam....
Akhirnya semalam menjejakkan kaki ke KFry! Eh sempena cuti CNY ni rata2 ramai yg balik kampung... kami pulak kena balik 2 kampung sebab ada kenduri... makanya kami pecah 2. Weekend ni balik Pahang, minggu depan balik Johor. Isnin masih kerja... makanya termangu lah nak kemana..
Datang la idea nak jejak K Fry adhoc 😂




Lepas maghrib baru gerak dari rumah. Perjalanan sekadar 20 min..  tapi cabaran nak cari parking. Sampai terus cari Restoran KFry yg terletak di Ground Floor, Lot 26.

Sampai2 sana lega lah kononnya mcm tak nampak beratur panjang.. maklumla cuti CNY kan...  rupa2 kena amek nombor kauu...
Ada mesin utk ambik nombor macam kat bank tu tapi lawo sket la sebab komersial kan.. so kena tekan berapa guest then tekan utk resit nombor giliran. Staff kat situ cakap anggaran 20 min..  dah semua menu Ayam/daging hat salut2 cheese tu sold out sudah... koh koh koh!

Tapi dah sampai kan.. redho je lah. Dalam pada menunggu tu Guardian ada buat sales 50% barang kosmetik. Sempat lagi singgah guardin dan sempat jugak dipau budak2 ni coklat2 dalam Guardian tu... deng!

Ok bila nombor sampai dan dipanggil terus staff panggil dan guide ke meja. Kami pun terus la buat order... ntah hapa2 la menu yg dipilih.. dah la adhoc and 1st time sampai .. nak mengkatam menu pun 1 hall.


Menu utama hat salut cheese tu dah sold out.
Rupa2nya baru tau kena reserve 2-3 hari awal! Datang pun adhoc mmg tak de la nak reserve bagai kan..

Ok sambil tunggu tu perati kat meja dia sediakan siap2 pinggan kecil, sudu garfu dan juga sarung tangan plastik termasuk tong sampah siap! Persediaan utk meratah ni kekdahnya. Bagus jugak since menu utama dia banyak yg bergoreng dan ber-cheese sure melekit2 kat tangan kalau makan pakai tangan kan.. nak pakai sudu garfu kang kurang feel pulak..

Lepas submit order kira2 15 min jugak lah baru order sampai... apa lagi jom makan dulu..
Ni antara menu yg kami order sementelah jejak adhoc hihi

Sejenis bawang yg bertukar jadi bunga teratai dan boleh diratah


Ni dia rupa K-Fry ayam goreng perisa Garlic




Dalam pada dinner tu... tak silap ada  4 kali jugak lah staff2 dia berkumpul dan nyanyi lagu "Selamat Hari Jadi" siap dalam versi Korea dan ulang dlm English/B.Melayu... termasuk la meja sebelah kami .. budak2 muda, ladies.. bff kot siap belon dan bouquet bunga bagai... baru aku tau ramai yg celebrate birthday kat sini ye sebab tu sempat buat reservation bagai kot ye..idea sangattt... okey!😂




Sedar tak sedar banyak jugak menu kami order ni ye... ayam KFry order hat half chicken... tak terabis makan rupanya siap tapau...



Layanan staff mmg superb. Very friendly...Dania siap cakap "Layanan luar biasa"... yeszaaa. Rasa macam diraikan gitew.

Apapun next time kena jejak lagi... kena buat reservation jugak kalau nak merasa Hot Item menu tu okeh!

Sekian laporan dari bilik #jjcm kali ini.
Jumpa lagi di entry seterusnyaaa yerrrr

#krfy #IOIcityMall #koreanmenu
Assalamualaikum....

Hari ni nak share salah satu Cafe yg best jugak di area Taman Putra Perdana, Puchong ni.
Terletak berdekatan dengan area tangki air Jalan 3.
Menu2 dia concept Western gitu. Yang penting pemilik orang kita yang dijamin HALAL toyibah.
Pernah 2-3 kali gak dinner kat sini.
Cafe yang Cosy, deco cantek.. ada buku2 cerita untuk budak2 mahupun novel2 untuk orang dewasa utk isi masa senggang sementara tunggu order sampai gitew


Masa kami sampai ni ngam2 lengang lagi..



Deco dalam kedai


Buku2 yang jadi tarikan dalam kedai



Gigih Delisha membaca sambil tunggu order


Appetizer wajib ... makan panas2 cepat je licin


Ni set yang kami suka order jugak.. 
Family Platter
Untuk 2-4 orang makan
harga RM67
Ada Chicken Grilled, Lamb grilled, Mashed potato, Giant sosej
Olio Aglio Spagethi, Coleslaw dan air 1 jug Ice Lemon Tea



Zoom sket



Menu tambahan Carbonara Spagethi. Harga RM14.90. 
Masa kami pi ada promo 10% disc.


Antara menu2 lain


Pilihan pasta


Main menu



Alhamdulillah kenyangg dahh... 
habis makan jam 9:30 malam tu kedai hampir penuh dah..
budak2 habis makan terus pusing kerusi layan Anime kat TV

Sekian  laporan dari bilik JJCM 
Edisi #westernfood #Westerncafepuchong #westerncafehalal