8th April 2009 (Wednesday)
Danish dah 4 tahunnn!! Sekejapnya masa berlalu.. hari tu serasa Danish baru nak belajar menatihhh hari ni sedar2 Danish dah masuk skooll.. dah pandai menyanyi dgn melodi & lirik yg betul, dah pandai baca few doa and surah and dah hamaru main PSP 2.. Dah pandai bercerita dan celoteh macam-macam hatta dah pandai bagi nasihat kat orang pun!!
Mama really love this smiling face....!

Morning session:
This year for 1st time celebrate bufday Danish kat skool dia. Just simple party, bufday song, potong cake & doa and bagi goodies since party pun buat lepas diaorang breakfast pagi. Tapi all kids were so enjoyed especially Danish! The best part tu lepas dah kenyang makan cake, all kids start dgn class mate Danish beratur, salam Danish, wish happy bufday & Danish balas dgn party pack & say Thank you hu hu!

Noon session :
Well this is out of the original plan. Asalnya plan half-day sbb nak hantar cake ke skool Danish & masak2 terus masuk kerja half-day. Malam baru celebrate kami anak beranakk. Tapi nak dijadikan cerita sebelum pergi skool Danish pagi tu aku cari barang dlm stor.. err Dance Dance Revolution Matt yg dah bertahun aku simpan. Tetengok ada anai2 habis speaker Hi-fi ONKYO yg simpan dalam tu pun leburr..uhuk!! so balik skool terus panggil vendor anai-anai terus la ad-hoc jadi operasi kemas stor & sembur ubat satu rumah!! So Abang pun teruslah cuti half-day & petang tu kitaorg bawak Danish & Dania outing sbb satu rumah dah berbau ubat semburr.. huhu
Location : Funland Alamanda, Putrajaya.
Night Session :
Balik Alamanda petang tu masak-masak sket. Menu so simple sebab tu la yg Danish favourite sangat-sangattt!!!! Nasi Lemak Daun Pisang! Since siang Danish dah celebrate ngan kenkawan dia, malam tu kitaorang celebrate anak beranak jelah lagipun aku pun dah lenguh2 badan duk angkat barang dari stor walaupun dgn pertolongan bibik he he. Sebelum potong cake Danish memang excited la kejap makan itu & ini sonot aku tengok tapi dah lepas potong cakee.. dapat hadiahhh aku ajak makan terus tak layannn.. sebab hadiahnyerr..??? Jeng jeng jeng...!
Jeng jeng jenggg... Play Station Steereng Wheel!!!! Ni Abang punya idealah yg nak sangat bagi hadiah Steering wheel nih! Nak kasik Danish feellllll kaw kaw punya main PS2 racing car game tuhh!!! Err.. tapi dimata aku macam lebih kurang contoh seorang ayah yg masa kecik2 dulu tak dapat rasa so bila dah besar.. dah berkeluarga sambil belikan kat anak sambil lepas geram kat diri sendiri (kot!) hehehehhe...opsss jgn marah Papa! Cuba tengok sengih siapa yg lebih LEBAR? Seee! I tell youuuu! he he he
Anyway Danish dapat je hadiah tu terus laaaa layannnn.. er sebenarnya Abang yg lesap dulu dlm bilik game. Mana taknyer, lepas2 beli hari2 Abang sebut tak sabar nak test steering wheel tu & aku yg berkeras suh tunggu sampai bufday Danish! Danish plak dapat pegang stereng aku ajak makan pun terus tak nak dahhh. Abang dgn briliantnye keluarkan balik car seat Danish kecik2 dulu .. huhuhuh. Anyway, aku pun ada gak lah test seround dua.. not bad hah!! Mari test powerrr!! Vrooommmmmm!! Vroooommmmmmmmm!!!
To Danish, Selamat Hari Ulangtahun yg ke-4 ya sayangggg.. Mama & Papa sentiasa mendoakan yg terbaik untuk untuk Danish. Semoga Danish terus membesar menjadi insan yang penuh dengan kasih sayang... pandai menghormati insan lain dan sentiasa cemerlang didunia dan akhirat. Semoga Danish sentiasa diberkati dan dilindungi oleh yang Esa.. Aminnnn

Anyway, Dania tetap tak dilupakann.. ada jugak little gift for Dania. Takut meraung plak karang...huhuh! (Ni baru 2 orang? kalau 3..? 4..??! ohokk!!) Moral of the story :
Ada 2 kisah kat sini.
Kisah 1: Perasan tak aksi Dania masa Danish tengah sibuk2 dapat hadiahh ?
Dia bukan peduli pun Abang dia dapat apa... senyap2 kat sebelah tu asyik masyukkk duk tekun masukkan kacang dalam jug airrrrrrr!!!!
Bertuah punya anakkk!! saborr je lah hahahahah!

Kisah 2: Masa nak gi beli steering wheel ni ada satu scene yg agak membuatkan aku terkedu dan terus berfikir....
Malam tu kitaorg pergi IOI. Danish & Dania kitaorg lepaskan main kat Jusco Playland dengan ditemankan oleh Bibik. Aku ngan Abang ronda cari kedai game. Sampai first kedai deal lebih kurang terus Abang confirm nak beli. Masa tengah tunggu diorang keluarkan barang tu adalah bersembang dgn Nyonya tuh. Abang tengah pilih DVD game...Aku pulak sibuk suh tauke extend warranty sebab beli bukan terus nak bagi.. bungkus dulu tunggu bufday baru la bagii.. rugi aaaa warranty habis mcm tu jekk.. beli dah la mahalll.
Dialog kami..
Tauke : Ni beli untuk sapa..?
Aku : Beli for my son
Tauke : Umur berapa ..?
Aku : Coming to 4
Tauke : Mana you punya anak? Tak da bawa ker?
Aku : Ada.. main dekat Playland saner
Tauke : ooo...... you ni banyak sayang sama anakkkk
Aku : ............................? *terus rasa terkedu. beli = sayang?? *
Tauke : Yalahh.. anak you tak mintak pun you belikann
Aku : ..............................
Sebenarnya kalau kitaorng tak belikan streering wheel ni pun Aku & Abang tetap sayang sangat dengan Danish & Dania *siapalah tak sayang anakkk*. Tak ada apa yg lebih berharga dari melihat senyuman ceria kalian berdua..
Buat Danish & Dania.... sesungguhnya harta dan wang ringgit sedikit pun tidak mampu menjanjikan kebahagiaan. Cumanya hari ini Alhamdulillah Mama & Papa masih mampu berikan Danish & Dania sedikit hadiah berbentuk material... Namun bak kata orang, hidup ini ibarat roda. Andainya satu hari nanti Mama & Papa tak mampu lagi utk berikan hadiah atau apa saja kemewahan material jangan la sekali-kali Danish/Dania anggap Mama & Papa dah tak sayangkan kamu berduaa... Sesungguhnya kasih sayang Mama & Papa tidak ternilai besarnya apatah lagi untuk diukur dengan wang ringgit. Ingat ya sayangggg....

8 sweet comments:

farah amoi said...

wahhhh
memang dr riak wajah danish...memang dia suka sangat dpt stereng tuhhhh!!!
aku plak yg cam excited tgk
siap ade seat khas ke utk dia layan games tuhhh!???
cam dok lam keta plak !

alahai...kalau dpt kat farah pon harus aku layan
dulu kalau g main games...slalu dok layan daytona.....


izan, lawak tul tang dania masukkan kacang lam jug tuh
patut ler x kisah mama & papa ambik gambar ngan abang danish..

ooo...bagus ler byk tul celebrations for danish
kat skool dah buat
balik umah sambut ber-4 plak
harus anak² happy kan
syiok nye
walaupon simple....tp sonot tgk anak anak gumbira
siap ada belon bagai...
best laaaaa.....!


izan, org cina memang mcm tuh
ntah pa pe...bg diorg membazir
ade ke aku penah beli drypers sapai 2 pek pon..diorg kata membazir...diorg kata...kalau kat umah...pakai lampin ler...g jalan baru guna dryper...kedukut !!!


setuju tuh izan...
kita nih time mampu ler nak kasi anak² merasa skit
sok-sok lum tentu lagi kan....

My Blog said...

wah best nyer danish dapat hadiah besar... sayanggg mana dan papa yerkkk..

~~ciklinn~~ said...

wah mmg hepi dia yerk sambut besday..dgn kawan2 dgn family...

huhuhuhuh tu ayahnyer tu yg nak main tu sebenarnya... hahhahahhahha

ibu 2AZ said...

firstly, hepi besday yg ke4 wat danish yek..dah besar dah kan..mcm2 dah pandai..semoga danish m'jadik anak yg baik kay..

mmg excitednyer tgk danish gelak dpt pesen tuh ek..mmg dah dapat agak lah kan stereng tuh tuk ape ek..biase lah izan..td dapat ms time kite kecik..time cenggini..anak2 lah dpt sambil papa die leh layan gak kan..hehehe

lawak tul tgk dania tuh..ader jer idea ye..hehehe

betul tuh izan..ina pun pernah kene..ader gak org cine tanyer..nape belikan jam branded tuk aiman..beriya die tanyer..sbb die salesgirl situ..tuk anak yg maner..ina tunjuk lah ms tuh aiman br nak masuk 1 yr..yelah die nampak kazen2 pakai die nak..soh beli kan jer lah..tp dah alang2 beli elok carik yg ok..leh tahan lamer..kan..cine tuh siap cakap kat aiman ms tuh..''bahagianyer jadik anak cam u..hehehe..kiteorg mcm2 piki..tp ina sependapat ngan awak..kemewahan bukan ukuran kasih sayang kite pd anak2..seme tuh bones jer..sayang kite takde nilainyer kan..hrp anak2 kite seme akan ingat dah fhm biler dieorg besar nnt kan..amin..

kete danish tuh samelak ngan aiman..merah gak..hehehe

farah amoi said...

muahhahha
x yah kasi bunga
antar jerk mai umah !

umeboshi said...

hepi b'day danish!!!! wahhhh, syok la dia ek dpt main game dgn lagi puas hati. kalo ciknoora, ntah la ek, tanak kasik Iman game apa2 pun. wakakkaka....bukan apa, game kat henpon ke, psp sepupu dia ke, kalo dia dah mula main, takmo hiraukan kalo ada org panggil/ cakap2 dgn dia. bab tu yg ciknoora tak suka. macam tak hormat kat org jek. huhuhu...tu yg anak ku itu, tak terror pun bab main game ni. kesian! eheheh

Aleyn said...

Happy 4th Birthday Danish, Semoga menjadi anak yang baik dan mendengar kata ibu bapa...

Birthday Danish sampai 3 kek tuh...cayalah Zan..

IZAN said...

To All,
Thank you so much for all the wishessss!!!

To Farah & Ina,
Bile citer2 ni baru la tau ce ya nun alif ni mg suka tanya benda2 mcm tu ekkk... bukannyer diorg ni nampak lagi mewah ke? hmm.. tok pahe kawe...hehehehe

To umeboshi..
Tu la pasall.. bila asyik main game ni kekadang panggil pun tak nyahut silap2 makan pun kena suap dpn TV! huhuhuh