Search lagi kat internet hari ni baru tau asal usul American Fried Rice. Sumber dari Wikipedia. Mengikut Wikipedia, Nasi Goreng USA ni diperkenalkan semasa Perang Vietnam. Hidangan ini di sajikan kepada Tentera Marin & Udara Amerik@ di Thailand. Asalnya Nasi Goreng USA ni ialah Nasi Goreng yang di hidangkan dengan hidangan sampingan barat seperti sosej, ham, telur goreng, ayam goreng etc.

Cuba perhatikan beberapa gambar di bawah

Credit : Wikipedia

 credit : Thai Airways

Credit : Thai Recipes

Kalau nak di bandingkan dengan gambar kat bawah ni.. sama kerr..?

credit : Air tangan mak cik

Credit : Hana Memories
Lagi jauh beza bila taiko masak yang masak!

Jauh beza kan kan kan.....!! 
Tengok gambar ketiga tu lagi la ...  sempoi giler!
Gambar2 yang bawah tu aku rasa lebih terserlah 'kasih sayang' air tangan tukang masak.

Moralnya aku rasa tak patut Nasi Goreng di kekalkan dengan nama USA. Kenapa tak letak nama lain sebab di Malaysia rasanya hidangan ni dah pun di Inovasikan.. contohnya boleh je nak letak nama Nasi Goreng DMC aka Daging Masak Campur? atau  Nasi Goreng Kito (US)..? Nasi Goreng 1 Malaysia ke ? *kenyit kat Tiefa*. Atau apa-apa nama lah yang tak mengagungkan Americ@ yang bekas presidennya telah memusnahkan sebuah negara Islam Arab dan membunuh kejam Presiden Iraq pada Hari Raya Korban..? Sejak Perang US ke atas Iraq tu lah aku dah berhenti beli minyak Shell & Esso/Mobil atau mana-mana pengeluar lain melainkan emergency minyak abis dan petrol station diaorang yg terdekat. Sejak perang tu jugak terus aku jadi pengguna setia Petronas. Busuk-busuk pun hak milik negara sendiri...

13 sweet comments:

tiefazatie said...

best juga pe kalu masak sendiri kak..=)..rupe tue tolak tepi..janji sedap..hihi...erm..btol gak..patut tukar nama..hihi..nasi goreng malaysia..hihi

*∽ IZAN ∽* said...

Betul betul betull!! Tak patut letak nama USA hu hu hu

eelobor said...

hehehe, siap cari lagi tu asal usul nasik goreng USA. hahaha

E.L.I.Z.A said...

ouhh..baru ku tahu..rajin nye dia mencari asal usul nasi tu ye ekkek..

betul tuh, letak la nama lain pulak kan wpun kita dh sinonim ngan nasi goreng usa.

*∽ IZAN ∽* said...

Rajin ? Tu namernyer tak de kerjaa.. wakakaka!

hana said...

kakakakakaa.... btol btoll.. apa barang buh nama USA kan kan!! klu yg aku punyer tuh buh nama Nasi Goreng Hana! muahahahaa... ha haa jgn muntah ijo! wakakakaka.. thanx zan!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

ooo...macam tu yer..selama ni tau makan jer..hiks..

mama zharfan said...

yum yum sedapnya :)
anyway...
pls vote for my lil ariff
u need to write 'vote 02' at this link:
http://damiaqish.blogspot.com/2010/07/top-8-green-cutest-baby-cute-contest.html

tiefazatie said...

hihi..rajin kan akak rajin infromation nie..hihihi

*∽ IZAN ∽* said...

tu la pasalll.. same laa.. selama ni tau makan jekk hik hik

azim fauzi said...

U-dang
S-otong
A-yam

Ini apa yg asal sbnr nasi goreng USA,
tapi skrg semua kedai dah terbalik..
Orang dah keliru Nasi gorang paprik, USA dgn Daging merah.. Kadang2 daging merah boleh jadi USA.. apa cerita??

daging mana boleh masuk list..

Unknown said...

Betul tu...setahu sy nasi goreng u.s.a(udang,sotong&ayam) tp knpe byk kdai buat daging masak merah?

Unknown said...

Betul tu...setahu sy nasi goreng u.s.a(udang,sotong&ayam) tp knpe byk kdai buat daging masak merah?