Menu yang aku masak hari ni setelah 3 hari tak mengasap dapur. Dapat ilham menu dari dari blog K.Hana.. ma kasehhh K.Hana he he he! First time buat resepi nih. Kalau nak tengok resepi penuh blek KLIK SINI.

Aku nak citer sket satu kesah pasal Nasi Goreng USA nih. Tak silap dalam tahun 2008. Balik Charity Dinner kat Shangrila KL. Perut masih terasa lapar walaupun baru balik dinner. Maklumla makan dinner formal ni kekadang decoration memang melotop! Tapi dari segi kuantiti tu kadang ikut sunah betull.. belum sempat kenyang dah berenti makan hu hu hu. Anyway sebab layan Charity Dinner company Abang so tak kisah la kan.

Balik tu kitaorang singgah le kedai makan kat sekitar Bandar Puteri (Depan Giant), Puchong. Waktu tu aku yang order Nasi Goreng USA nih. Tak lama menu yang di order pun sampai. Yang hairannyer, selalu aku makan Nasi Goreng USA ni lauknya DAGING kan ? Tapi yang di hidang waktu tu AYAM ???!! Iskk ... heran plak aku. So dengan ringan mulutnya aku pun tanya la kat macha yang hantar menu tu tadi.

Aku : Saya order Nasi Goreng USA tadi. Biasanya saya makan, lauknya DAGING tapi ni kenapa AYAM ?
Macha : Termenung sekejap. Oh.... memang la Kak. Nasi Goreng USA - A for Ayam !
Aku : Ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... ??!! Ternganga dengar jawapan tu. Dalam hati dah tergelak kah  kah kah...! Sabor je la kasi jawapan emergency ceh! Ohh!.. habis kalau yang lauk daging tu kira Nasi Goreng USD la yerr..? Perli aku.
Macha : Tersengih dengan air muka menjawab 'lebih kurang cam tu la kak"

Saborrr je laaa... sah sah kena tipu hidup hidup jek. kui kui kui

Ada sesiapa ke yang tahu asal usul nama Nasi Goreng USA ni..? aku pun tak paham tang mana yang di katakan 'USA' nyer tuh..? Google pun tak dapat gak jawapann...  Tukang masak mana la yang sesuka hati kasi nama ni hu hu.

9 sweet comments:

eelobor said...

kategori lawak jugak la mamak tuh, hehe

Nida said...

hehe...

USD dah macam matawang pulak dah... tapi mamak tu memang lawak

Hazman said...

Tak sure la pulak... memang normally nasik goreng USA orang buat ngan daging.... ;-)

☆ lieya latif ☆ said...

hahaahahah...mmg nak kene flying kick macha tu nieda heheheheh....

ape2 pun, ni laa menu peberet hubby aku kalo mkn kat luar!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

semalam ayu baru makan nasi goreng USA ni...memang selalunya daging kan...cuma kadang2 tu ayu minta tukar jugak ayam...

lawak tul macha tu yer..

azura samsuddin said...

suke jawapan mamak tuh... =)

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelabor & Nieda:
Tu la pasall... jawapan macam customer baru pandai mengeja je ... sabor je laaa ha ha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Hazman :
Kan...! Tapi tu la... tak tau asal usull.. layan je laa he he

Re Lieya : sama la.. suka gak order sebab satu menu lengkap ngan lauk hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Ayu : Oh.. pernah request masak ngan ayam yekk? Izan rasa time tu daging dah habis kot tu dia ganti ngan ayamm.. tapi sbb kita expect lain dapat lain kann... hu hu

Re Zura :
TU laa.. kelakar gak bila pikir kan macha yg cuba bagi jawapan gak instead of saying 'tak tahu'! he he