Baru tahun lepas aku sambar sebijik 1 TERABYTE External HDD.
Sampai hari ni belum luak 30% pun lagi space external HDD aku tu... Rupanya sekarang kat pasaran dah keluar 1 PETA Byte iaitu bersamaan 1024 TERA Byte !! Perrghhhh!!! Kalau dapat kat aku ni ntah tahun bila nak khatam..!

kesimpulannyer :

1 GB = 1024 MB
1 TB = 1024 GB
1 PB = 1024 TB

Layan visual di bawah

credit : moxy




Perrghhhh....!! Baca tu.. 1 PETABYTE consist of MILLION GIGABYTES! Lebih best lagi kalau dengan kehadiran PETA bytes HDD kat pasaran, google inc pun offer FREE account limit dari 1 GB kepada 1 TB kat blog account nih..! Tak yah la susah2 aku resize gambar lagi nak jimat space... memang bestt! he he he

8 sweet comments:

kinna said...

lepas ni apa byte plak ek...
huhu..thanks 4 sharing :)

E.L.I.Z.A said...

mak aihhh...byk nya space...bagus ar mcm tu heheheh..makin lama, makin murah la harga nnt

Aleyn said...

Perghhh....dah ada 1 Petabyte...lepas ni apa byte plak kuar...masa belajar dulu tak exist pun lagi perkataan tera dan peta ni...dunia IT cepatnyer lah berkembang....

☆ lieya latif ☆ said...

pelik2 namenye..tapi bile disebut2 best la plak heheeheheh

tiefazatie said...

tq for the wish sis..alhamdullilah..rezeki..hihi..
wah...sis nak beli ke nie??dasat..hihi..besar tu..

Ummi Dania Yasmine said...

err err,,,,,tak khatam lagi bab2 nih.....

*∽ IZAN ∽* said...

Tu la pasal.. yang TERA Byte pun tak luak-luakk.. ni kan pulak masuk PETA Byte... memang makan tahun nak penuhh ha ha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya : Nama best, jangan nko letak kat nama anak sudahh ha ha