Salam,
Seperti yang telah di janjikan, atas permintaan seorang teman entry kali ni Izan nak share 'Cara-cara nak berkenalan dengan En. Nuffnang' he he. Scope ini di tujukan khas untuk para blogger yang masih belum ada akaun Nuffnang okay.

Apa itu Nuffnang ? Nuffnang ialah sebuah syarikat pengiklanan secara online melalui blog komuniti. Secara amnya, blogger yang meletakkan iklan Nuffnang di blog masing-masing akan menerima komisen/bonus mengikut kaedah yang telah di tetapkan. Walaupun anda mungkin bukan blogger tegar, tapi dah alang-alang berblog apa kata daftar akaun dan 'gantung' banner iklan Nuffnang di blog anda. Mana tau ada rezeki sambil berblog sambil boleh masyukkkk...!!!

Bagaimana Nuffnang berfungsi ?
Flow :

Cara-cara daftar account Nuffnang
1. Layari Nuffnang official website KLIK SINI

2. Klik 'SIGN UP' icon seperti di bawah. Then select 'Sign Up as Blogger'


3. Isikan Blogger Registration Form. Pastikan semua maklumat yang di isikan tepat dan benar.  


4. Baca terma dan syarat dengan teliti. Pilih option yang berkenaan dan hantarkan registration form anda.
Anda akan di minta untuk mengaktifkan akaun Nuffnang anda melalui E-mail yang telah di daftarkan.


5. Login ke akaun E-mail yang di daftarkan dan klik pada link yang dihantar oleh Nuffnang. Anda akan di bawa terus ke web Nuffnang. Pendaftaran dan pengaktifan akaun Nuffnang anda kini selesai!


Cara-cara memasang widget iklan nuffnang di blog anda
1. Login ke Nuffnang menggunakan username (e-mail address) & password seperti yang telah didaftarkan.

2. Anda akan dapati ada 6 ikon di dashboard anda = Analysis, Earning, Add Ads, Blog Manager, Polls and Nuffnang exchangeJawab Blogger Profile Survey. Ini bertujuan agar pihak Nuffang memahami personaliti dan back ground anda.


3. Seterusnya pergi ke Blog Manager dan tambahkan blog anda kedalam senarai blog.

4. Jawab survey mengenai latar belakang blog anda yang baru sahaja anda daftarkan. Ini bertujuan agar iklan yang di tawarkan bersesuaian dengan tema dan target audience blog anda.



5. Seteruskan pergi ke Add Ads dan dapatkan kod html iklan Nuffnang untuk di masukkan ke dalam layout blog anda.  Terdapat 3 pilihan :-

i ) Header 

 ii) Side bar

 iii) Between content

6.  Login ke akaun blog anda. Pergi ke DESIGN -> LAYOUT -> PAGE ELEMENT. Add gadget dan pilih 'HTML/Java Script'


7. Copy mana-mana html code di langkah 5 dan pastekan ke dalam gadget box.



8. SAVE and VIEW blog anda. Perhatikan perbezaan  sebelum dan selepas seperti di bawah 

Sebelum 

selepas


Apabila badge 'I serve Nuffnang ads' sudah terpapar di blog anda, bermakna iklan Nuffnang akan bersedia untuk keluar pada bila-bila masa yang bersesuaian!

Amacam senang tak ? Good luck to you guys..! :D

5 sweet comments:

kinna said...

thanks for the tips! sy antara yg takde akaun nuffnang lg..(terlepas perahu la..)

ambrynaa said...

Very informative :) hehhe
aku dah klik kat sign up tu..tapi x keluar register form tu...hmmmm..

*∽ IZAN ∽* said...

Re Kinna,

tak pe.. better late than neverr okehh

*∽ IZAN ∽* said...

Re ambynaa,

bila klik sign up button tu baru keluar 'sign up as blogger/advertiser'. memang kekadang orang tak perasan sbb kecik je tulisannyer.. hu hu

kinna said...

sy buka akaun nuffnang based on this en3 tau..jasamu dikenang! :)