Salam..
Berikut adalah antara laporan Ketua Audit Negara 2009.
Sedih sedih.. lain yang di peruntukkan, lain yang di bekalkan. Sandwich Sardin bertimun dan tomato hanya tinggal roti sapu majerin..? Bukan perut kanak-kanak yang layak menerima bantuan yang kembung, poket pembekal yang kembung semata-mata. ..!


sumber : Malaysia kini


Kanak-kanak sekolah yang dijanjikan roti sandwich sardin tetapi hanya dibekalkan dua keping roti dengan marjerin.

Perkara itu didedahkan dalam laporan Ketua Auditor Negara 2009 yang mendapati Rancangan Makanan Tambahan oleh kerajaan tidak menepati apa yang serpatutnya seperti yang berlaku di SK Jeroco di Lahad Datu.

auditor report sardine sandwich turn into white bread with margarine 251010Selain sardin,sandwich yang dijanjikan itu sepatutnya juga mempunyai timun, tomato dan salad, tetapi kanak-kanak itu cuma dibekalkan dengan marjerin.

Selain SK Jeroco, pembekal makanan di lima sekolah rendah yang lainj sekitar Malaysia juga didapati membekalkan kualiti makanan yang jauh lebih rendah daripada menu yang dicadangkan mengikut Rancangan Makanan Tambahan di sekolah-sekolah.

"Selepas maklum-balas daripada pakar pemakanan daripada jabatan pemakanan, Kementerian Kesihatan, kami dapati makanan daripada menu yang dibekalkan boleh menyebabkan pemakanan yang tak seimbang dan akan membantutkan perkembangan fizikal dan mental kanak-kanak,” petik laporan Ketua Audit Negara itu.

Bernilai lebih rendah

Enam lagi pembekal didapati menyediakan makanan yang langsung berbeza dengan apa yang dicadangkan dalam program itu, lazimnya makanan berkenaan bernilai lebih rendah daripada sepatutnya.

NONERancangan Makanan Tambahan diperkenalkan 30 tahun lalu bagi memberi kanak-kanak kurang berkemampuan makanan percuma pada nilai RM1.80 (di Semenajung Malaysia) dan RM2.05 (di Sabah dan Sarawak).

Namun, laporan Ketua Audit Negara mendapati beberapa kontraktor terus menipu dalam pembekalan makanan kanak-kanak.

Antaranya adalah apa yang berlaku di SJK(C) Choong Hua 2 di Bidor, Perak. Pembekal makanan kantin menyediakan bungkusan mee segera kepada kanak-kanak, di mana sepatutnya mereka dibekalkan dengan bihun goreng.

auditor report bihun goreng kosong 251010Antara alasan lazim yang dikemukan oleh sekolah dan juga pembekal adalah “kesukaran mendapatkan bahan mentah, khususnya untuk sekolah di kawasan pedalaman.

Laportan Ketua Audit Negara itu juga mendedahkan kualiti makanan yang rendah di beberapa hospital.

"Dalam persampelan, kami dapati Hospital Sultan Ismail Hospital membekalkan makanan yang berkualiti rendah. Ayam gorengnya masih berdarah, manakala Hospital Besar Pulau Pinang pula menyediakan sup sayur yang mempunyai rambut di dalamnya,” petik laporan itu.

4 sweet comments:

Z.u.r.a and I.w.a.n said...

ishhhh.....ada ka patut mcm tu....

eelobor said...

emm.....pelik bin ajaib kan?

☆ lieya latif ☆ said...

ntah2 duit subsidi tu ade org dlm yg sebat...sebab kalo kat tempat sekolah lieya dulu laaa, n sekolahyg kakak ipar lieya ngajar skrang makanan utk RMT mmg bagus n lengkap...siap nasi ngan lauk2.....siap sayur ayam sume laaa....

tak baik kan buat camtu...sian plak tgk makanan dieorg mcm tu...org kementerian pelajaran kene pantau laaa...betul tak duit tu disalurkan dan digunakan dgn cara yg betol....

Liz said...

kesian kat budak2 sekolah tu kan? mereka sepatutnya dpt makanan yg berkhasiat.