Salam..
Wah wah wah.. setelah 4 hari 'bercuti' akhirnya hari ni naik kerja dah... ha ha. Korang pun mesti cuti sakan kann sambil shopping barang2 nak raya. Aku pun memanfaatkan cuti 4 hari ni semaksimumnya.. Jumaat - Hubby CUTI gi shopping sensorang cari barang. Sabtu - Aku & Hubby keluar gi cari baju-baju2 budak dan barang sendiri kalau ada yg berkenan, Ahad keluar bawak Danish & Dania plak cari kasut, Isnin aku plak CUTI - kuar sorang-sorang cari barang sendiri, Selasa - bawak Bibik pulak keluar gi cari barang keperluan dia.. maklum lerr.. masing-masing ada 'tempat' masing. Kalau pergi sekaliharung memang huru hara laa lagi pulak time ramai orang tengah bersesak-sesak nih...  isk isk isk.. busy sungguh. Oh..! Walaupun aku keluar hari-hari TAPI itu tak bermakna aku shopping sakan... tidak tidakkk... kadang balik bawak satu dua barang jee.. Cuma bleh la shopping lebih tenang kalau fokus apa yang di carii.. hu hu hu.


Anyway hari Isnin tu pagi-pagi limun aku dah keluar. Sempat hantar songkok Danish gi school dia ada 'HARI MALAYSIA' punya theme hari tu. Okeh, Danish school, PAPA kerja so aku keluar 'berjoli' sorang-sorang je laa.. he he. Pukul 9:20 pagi dah sampai Service Centre... mak aiii orang dah ramai...!! Ingat dah pagi sangat dahhh. Tengahari gak le siap... lepas tu baru la bergerak gi Shah Alam... sempat la beli barang sket lepas tu pergi buat Facial muka. Promosi Ramadhan dari package RM60 jadi RM39.90 jekk.. treatment 1 jam setengah tuhh...! Siap rawatan laserrr lagikk... memang berbaloi-baloiiiiii.... guna natural produk lagi. Selalu pergi treatment 45 min - sejam je.. Tapi hasil dari 90 minit nyer rawatan ni terasa la hilang 'white head white head' yang dah bertepek2 kat muka ni.. memang puas hati. Kalau yang nak pergi tu bleh la gi Alam Central 2nd Floor.. Imej Anggun nama butiknya okeh. Milik Bumiputera kita.. sambil buat treatment tu sambil di dengarkan dengan alunan bacaan al-Quran gituhhh... ambil berkat bulan2 Ramadhan nih.

opssss...!! jangan tertipu.. ini BUKAN gambar den.. hik hik hik

Foot & manicure Spa

Hand & manucure Spa

Hari Selasa keluar bawak Bibik Shopping plak. Danish & Dania duk umah ngan Papanya. Takpe kasi can Raya setahun sekali.. dah la aku drive Bibik duk belakang cam MEM dahh.. Biasa aku bawak Bibik gi Mydin USJ je laahh.. kat situ semua ada sambil Bibik bleh la berjimat - membeli ngan harga borong..!! Ha ha.Aku lagi suka bagi Bibik duit suh Bibik cari sendiri.. tak retilah aku nak carikan.. taste lain satu hal, saiz lain pun satu hal gakk.. ha ha. Orang punya la ramai. Aku'lepas'kan Bibik 2 jam gi cari barang dia sambil aku pun melilau gak le usha-usha keronsangg.. Orang punyala ramaii.... beratur pun punya la panjangg... parking pun agak jauh gak le walaupun kitaorang sampai pukul 10:30 pagii..!!! hu hu

Ada pulak artis buat promosi album

Lepas habis shopping Bibik kata terhinggin nak cari 'Cincin' kat kedai Emas.. wah wah wahh... bleh tahan gak   Bibik aku nih. Aku memang bagi sokongan moral kat Bibik kalau dia nak beli barang dia... "Belilahh Bibik.. Bibik yang penat kerja, duit Bibik.. beli lah apa yang Bibik nak untuk diri sendiri.. asyik pos duit kat kampung jek"..

Memula usha Habib.. cincinnya besar-besarr.. Bibik tak berkenan.. nak yg comey comeyy halus halus.. ajak le gi Wah Chan. Sampai kat Wah Chan Bibik nampak dah cincin yg dia berkenan. Masa tu ada sorang sales promoter tengah layan satu customer ni. So bila Bibik dah jumpa yg berkenan dia pun cakaplah kat Sales Promoter tu yang mana dia nak tengok.. boleh pulak Sales Promoter tu tunjuk tapak tangan buat isyarat 'tunggu' sambil tak toleh pun muka bibik...! Adoii.. aku yg nampak agak terguris gak le.. bila aku duk sebelah Bibik baru la Sales Promoter tu pandang sambil kata ' Nanti ya.. saya kena layan satu satu dulu!'.. Cehh...!! Kalau kena kat Indon lain aku tak ler kesah sangat pun.. tapi kena kat Bibik aku, aku pun ikut terguris hati gakk lerrr... Ada ke orang nak beli barang dengan muka taknak layan just tunjuk tangan tak toleh pun... terus aku pun cakap kat Bibik "Tak pe la Bibik.. 'MELAMBAK' lagi kedai lain.. JOMMM..!!' Terus aku ajak Bibik blaaa....Sombong punya pasall.. kan dah rugi satu customer. Padan la muka..Bibik pun kata... "Sombong betul la orang itu.. geramnyaa. Nasib baik Bibik puasa..." Isk isk isk

Keluar parking terus la aku menuju ke seksyen 7. Selalu dengar ada Butik Ariani dah buka kat situ... ofis mate aku pun ramai dah katam berpuluh kali .. aku je yg tak sampai sampai lagii.. ha ha ha kesian betull..
Aku plak dah 2-3 hari cari tudung kaler OREN punyala susahh..........!! Oren plain ada laa. .oren bercorak or berbatu memang tak jumpa-jumpaa.. bajunya dah plain.. terpaksa la aku cari tudung yg bercorak sket. so gagahkan le jugak ke Ariani. Manela tau adaa...

Sampai-sampai usha-usha.. Mak aiiii bleh tahan gak reganya... tahap 3 angka gak ekk.. hu hu hu. TAPI aku tengok orang macam pergi 'pasar' punya ramaii...  adik2 Sales Promoter memang semua peramah habis.. layan customer baekk punya, jauh beza compare ngan ce nun alip punya Promoter kat Wah Chan tuh..

Pusing nyer pusingg.. tetiba ternampak gak selai tudung kaler oren hitam...Hah...!!! Akhirnyaaaaaaaaaa.....!!! Jenuh dah aku pusing cari tak jumpa-jumpaa.. rupernya ada gak terselit kat sini... so dengan itu berakhir sudah pencarian aku.. hu hu. Kat cashier aku tengok orang bayar perrghh... beli tudung ' JE' sampai 600, 800 hinggit...!! Isk isk iskkk.. diaorang ni tahap duit tak tau buat apa kott.. ha ha. Tak pe rezeki masing masingg... Bukan orang lain pun.. orang Melayu kita jugakk. .elok la tuu..

Bila Bibik ku gi Shopping

Settle kat situ terus gerak gi Alam Central.. gi Poh Kong demi menunaikan hasrat Bibik. Parking nuuuuuuuu kat B3 baru dapat... paham2 je la public holiday. Cari cari cari... akhirnya Bibik berkenan amek Subang dan Cincin.. Bleh tahan gak Bibik shopping hari ni.. habis gak le gaji sebulan tak termasuk duit raya yang aku & Abang bagi. Rugi la Amoi Wah Chan tu..tu la sombong sangat. Layanan kat PK sini marvellous laa.. baekkk punya.. jumpa Amoi semalam masa aku 'lebur'kan pinggat 5 Years award yg company bagi setelah 4 tahun simpann.. akhirnyaa lebur juaaa.. HA HA HA..!! *sedih gak uhukk uhukk*

flashback memoir masa dapat 5 years award dolu dolu

Settle apa yang di cari terus balik umah. Dengan ini lengkap la sudah persiapan raya tahun ni.. he he he.

Masa nak bayar tiket Parking Bibik komen " Di sini nak raya Kedai Emasnya ramai sungguh orangg.. kalau di sana tak la ramai macam ni"

Moral of the story.. betul macam yang Bibik cakap... Kerana ke'MERDEKA'an yang telah kita kecapi lah hari ini kita rasa nikmat KEAMANAN dan KEMAKMURAN negara.... Buktinya, kat Mesia nih orang pergi Kedai Emas & Butik Ariani tu macam orang pergi 'PASAR'...!!! 

So Renung-renungkan dan selamat beramall...!! *eh lari topik lagi*

13 sweet comments:

eelobor said...

wah...betul2 meriah raya dia tahun nie. shopping sakan

cik puan akish said...

betol2....nk niaga bebetol la...x yah la nk hangin2 kan...sakan bbik!!

Me_Bee N Kids said...

amboii sakan no ..sampai berhari2 trip shopping :p

Kite nak tambah lagi stok baju kurung tapi last minit beli this weekend kat bangi jer :)

☆ lieya latif ☆ said...

bagus ko izan...layan bibik ngan ko baik sekali....heheeheh...tu la kan, nampak indon jek mule laa org kedai tu buat2 tak pandang...tak baik bias org kan....

dasat bibik ko...siap beremas bagai hik hik hik

yatie chomeyl said...

tu a, hari tu pun masa gi butik ariani ras aterkeju tgk ramaiii org...kaya2 org kita

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

org kita ni memang kebanyakannya pun mampu...semalam ayu join konvoi ziarah...untk charity..tapi semua penerima sumbangan tu rasanya macam tak lah daif sgt...tapai kalau dah ikhlas bagi tak der salahnya..

btw sgt bagus layanan izan kepada bibik...memang sanggup lepaskan 2 jam semata2 bershopping...kalau ayu, memang ayu yg belikan...tapi bibik ayu ikutlah...

bibik first ayu pun pernah beli cincin ngan rantai emas masa raya...tak macam bibik yg ni...kedekut..nak beli baju raya pun dia cakap tak yah...pakai jer yg tahun lepas punya...huhu

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wah class bibik ko izan, kemain lagi duduk cam MEM kat belakang, siap ada special day untuk dia bershopping! hehehe

bagus la kau layan dia baik2.. ialah dia dah banyak bantu dalam hal rumahtangga kan.. tp memagn respek la kat dia, siap nak beli emas bagai ha..

haritu mimi di Medan pun siap belikan busana muslimah untuk bibik kat rumah tu baju raya.. terkejut minah indon kat medan tu bila mimi kata nak belikan baju tu untuk bibik.. dia kata,"wah ibuk, untung sungguh bibik ibuk ya"

tp aku sokong bab jangan diskriminasi nak beli barang kemas tu.. mentang2 la indon yang nak beli, terus tak layan kan?? dia ingat kita datang kedai emas tak de duit ke?? padan muka dah hilang satu customer.. mimi sekarang ni suka ke Habib sbab orang melayu punya.. (sori komen terpanjang dan terover lak tu)

*∽ IZAN ∽* said...

RE Eeloborr..

Ahahaha.. berjalan je lebih.. idok le shopping sakan mana punn he he

RE Cik Puan Akish :
Tu la pasall.. seb baik bulan posa...sabarrrr... hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

RE Me Bee & Kids :
Sempat lagi tu nak tambah baju..!! Izan pun pernah gak shopping raya kat area2 bangi! ;)

*∽ IZAN ∽* said...

RE Lieya :
Sekali sekala Lieya.. Bibik day out gituh!! ha ha ha

Tu la.. BIAS kaluu.. rugi laaa. Macam la dia sorang je berniaga hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Yatie :
Betul tu.. makcik pun terkezuttttt!
Kaya2 orang kita nihhh he he

*∽ IZAN ∽* said...

Re Damia :
Cam tu ekk.. mungkin takrif 'DAIF' kita dah kena upgrade sket sempena Negara yg semakin maju ni kottt kann..

Bibik Izan ni jarang shopping.. tapi sekali ada peluang leh tahann gakkk he he

Dasat tu siap beli rantai emasss... mau 10 g gak tuhh hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mimi :
sekali sekala.. Bibik day out! he he

Tu laaa.. Izan ni tak reti la nak pilih2 pakaian orang ni... susah.. takut tast2 lain2, saiz lain2.. kang itu tak kena ni tak kena.. he he. Tapi jubah ok kott.. free size kann.

OK gak HABIB. Masa pergi ada gak le promotion less harga Emas berbanding Poh Kong. TU laa.. Izan pergi pun tak survey. Terus je terjahh.. tapi patern berkenan tu ada yg kat Poh Kong lagi menarik.. tapi rega kat HABIB lagi berpatutann dari segi upah dsb nyerr.. of course, kedai Melayu kita lebih meyakinkan. Adik kedai tu siap bagi bisness kad suh datang lagi cari dia.. org johor gak le katakan.. hu hu

tak pee.. Izan pon sikit beli sana, sikit beli sini.. seb baik trade in value sama je.. hu hu