credit : Google

Salam...

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-53 tahun ini...dah 53 tahun rupanya Negara kita mencapai kemerdekaan..! Dan selama itu juga akhirnya negara menikmati erti sebebar 'KEAMANAN'. Bersyukur yang tak terhingga kepada Allah s.w.t. 
Teringat aku.... Abahku lahir pada sekitar tahun 1941. Lahir ketika zaman Perang Dunia ke-2 dan tahun-tahun Jepun sedang menakluki negara..! Betapa susahnya kehidupan pada waktu itu. Abah sempat merasa menyorok di kebun-kebun hutan dengan membawa nyalaan api yang di tutup dengan kuali. Gara-gara kehuru-haraan pada waktu itu jugalah IC Abahku yang pada waktu dulu bewarna biru dan agak lembut macam getah tu tercatat Tarikh Lahir : 1941 tanpa bulan dan haribulan..!

Tak silap aku ketika nak upgradekan IC lama ke IC baru yang berdasarkan tarikh lahir tu Abah terpaksa 'cabut undi' tarikh lahir dan buat akuan bersumpah selepas itu. Setelah berpuluh-puluh tahun aku tak dapat wish ' Selamat Hari Lahir Abah' gara-gara tidak ada tarikh tepat akhirnya dapat jugak kami sambut beberapa tahun kebelakangan ini. Itu pun tarikh Lahir Abah jatuh sehari selepas tarikh lahir Abang kandung ku.. kebetulan kah..?

OK. Sempena Hari Kemerdekaan ni mari kita baca sikit tentang detik sejarah Kemerdekaan Malaysia.
Yang pasti, kemerdekaan tidak di capai 'sekelip mata'. Banyak darah tumpah dan nyawa terkorban.
Semoga dengan KEMERDEKAAN yang telah di kecapi, Malaysia akan terus makmur, aman dah sejahtera...!!! Kalau negara tak aman.. ingat boleh ke kita pergi shopping dan layan SALE sana sini nak dekat-dekat raya ni dengan aman...?

MERDEKA...!!! MERDEKA...!! MERDEKA...!!!!!

**************************************************************

Untuk tonton IKLAN MERDEKA PETRONAS 2010**************************************************

MEMPERINGATI DETIK SEJARAH KEMERDEKAAN MALAYSIA
credit : i-putra

Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengulukan seruan Merdeka! pada 31 Ogos 1957. 
Pilihan raya umum yang pertama ditandingkan pada tahun 1955. Parti-parti seperti PAS, Parti Negara di bawah pimpinan Dato' Onn bin Jaafar, Parti Buruh, Parti Progresif Perak, Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC dan sebagainya bertanding dalam pilihan raya umum tersebut.Parti Perikatan UMNO-MCA-MIC memenangi 51 kerusi daripada 52 kerusi yang dipertandingkan. 1 kerusi lagi dimenangi oleh PAS. Dengan kemenangan dalam pilihan raya, kabinet kerajaan telah dibentuk. Tunku Abdul Rahman menjadi Ketua Menteri yang pertama.

Pada tahun 1956, Tunku Abdul Rahman mengetuai suatu rombongan ke London untuk membincangkan perkara-perkara mengenai kemerdekaan. Rundingan ini mengambil masa tiga minggu di London. Perjanjian London 1956 ditandatangani pada 8 Februari 1956 yang menyatakan persetujuan memberi kemerdekaan kepada Tanah Melayu. Sekembali ke Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengumumkan tarikh kemerdekaan di Melaka.
Pada tahun 1956, suatu Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel ditubuhkan untuk menggubal perlembagaan. Suruhanjaya Perlembagaan Komanwel atau lebih dikenali sebagai Suruhanjaya Reid yang dipengerusi oleh Lord Reid dari Britian terdiri daripada pakar-pakar undang dari negara Komanwel. Laporan yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Reid dipinda oleh Jawatankuasa Kerja dan diluluskan oleh Majlis Undangan Persekutuan.

Bendera Union Jack iaitu bendera British diturunkan di hadapan Bangunan Sultan Abdul Samad, Kuala Lumpur pada tepat pukul 12 malam 31 Ogos 1957. Kemudian, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu, Tunku Abdul Rahman mengisytiharkan kemerdekaan di Stadium Merdeka. Jemaah Menteri diumumkan juga pada hari pengisytiharan kemerdekaan.
Pengistiharan Kemerdekaan

Stadium Merdeka

Apabila tarikh Kemerdekaan telah ditentukan, Tunku telah mengarah Jabatan Kerja Raya untuk membina sebuah stadium terbuka yang akan dijadikan tempat pengistiharan Kemerdekaan. Tunku memilih sendiri lokasinya, di sebuah bukit yang rendah berdekatan Jalan Birch dan stadium itu dinamakan 'Stadium Merdeka'.
Stadium Merdeka 5.00 pagi, 31 Ogos 1957, hujan turun dengan lebatnya. Dato' Abdul Razak yang melawat Stadium pada pagi itu gelisah dengan takungan air di tengah-tengah padang di mana Askar Melayu akan mengadakan perbarisan kehormat. Dato' Razak adalah Timbalan Pengerusi, Jawatankuasa Persiapan Kemerdekaan dengan Tunku sendiri adalah Pengerusinya.
7.00 pagi, hujan mulai reda. Dato' Razak menalifon Tunku dan melaporkan keadaan di stadium. Beliau mencadangkan agar ketibaan Raja-raja Melayu, Duke serta isteri dan Pesuruhjaya Tinggi dilewatkan satu jam.
9.00 pagi, langit mulai cerah, rintik-rintik hujan semakin mengecil dan hilang dari pandangan. Perabut dan perhiasan mula dibawa keluar dengan kadar segera. Tunku telah bersiap sedia di rumahnya. Berbaju Melayu hitam, berkain samping, berselitkan keris bersarong gading dipinggang serta bertengkolok songket, Tunku menantikan saat untuk bertolak.


Bendera Malaysia buat pertama kali di naikkan pada 31 Ogos 1957

Di Stadium Merdeka, Tunku berdiri gagah menerima ketibaan Duke of Gloucester yang memakai pakaian istiadat ketenteraan British berpangkat Field Marshall. 'God Save The Queen' berkumandang ketika Duke of Gloucester yang merupakan pakcik Queen Elizabeth II masuk dan mengambil tempat. Duke telah diiringi oleh Pesuruhjaya Tinggi British, Sir Donald MacGillivray.
Raja-raja Melayu pula duduk dipayungi oleh sembilan payung kuning, Yang DiPertuan Agong pula duduk di tengah-tengah, di kirinya Tunku dan di kanannya Duke.

Duke kemudiannya menyerah 'Instrumen Kemerdekaan' yang mana merupakan suatu pengakuan British bahawa ia menyerahkan kedaulatan Pulau Pinang dan Melaka kepada negara baru ini dan seterusnya menarik balik 'perlindungan' yang diberikan kepada negeri-negeri Melayu.
Tunku kemudiannya membacakan pengistiharan Kemerdekaan yang antara lainnya menyebut "Dengan nama Allah, Persekutuan Tanah  Melayu untuk selamanya sebuah negara yang demokratik dan Merdeka". Acapkali suaranya tenggelam dan pekikan Merdeka! Merdeka! Merdeka! oleh rakyat sebuah negara baru yang lahir dari suatu perjuangan yang suci.
Seorang anak bangsa yang menyaksikan segalanya di depan mata, menghuraikan pengalamannya, Hujan renyai-renyai menghiasi pagi. Tanpa disedari linangan air mata membasahi pipi. Stadium Merdeka dibanjiri oleh anak-anak bangsa yang datang dari setiap pelusuk negeri. Masing-masing hadir dengan harapan yang tinggi. Menjadi saksi, satu peristiwa yang penuh bererti, yang tidak akan dilupai tersemat disanubari sampai mati. Merdeka telah kita miliki 'Merdeka! Merdeka! Merdeka!

                                    

Allahyarham Mohamed Hamzah, pencipta bendera Malaysia yang kini dikenali sebagai Jalur Gemilang. Bendera Malaysia dicipta pada 1947.

4 sweet comments:

eelobor said...

selamat menyambut hari kemerdekaan

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

salam merdeka....

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelobor & AYu : salam merdekaa..!!

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

selamat hari merdeka Izan...