Assalamualaikummm...

Ahaaa.. aktiviti du hujung minggu pada usia kandungan 38 weeks ++.
Nampaknya Baby masih belum mau keluarrrrr..
Alamatnya sempat la aku nak pekena Japanese Food dulu sebelum 
bersalin ni... asyik bantai Western Food  je gara2 diet Karbo & Sugar seperti yg 
disarankan oleh Doktor uhuhuhu.

Sebenarnya antara tujuan utama ke IOI hari ni sebab nak cari 
bahan bacaan Dania rentetan dari Seminar Reading Technique yang 
kitaorang attend minggu lepas. Lepas settle cari buku2 Danish & Dania
akhirnya jejak jugak Sakae Sushi nyum!! nyum!!


Masuk2 memang tengah lunch hour.. tengok atas conveyor penuh pinggan2 sushi berderet 
menunggu kedatangan tetamuu! Kalau tengok betul2 conveyor kat Sakae Sushi ni 
ada 2 tingkat tauu... atas bawah penuh wehh! wahhh mau rambang mata 
nak pilih nihh!! isk iskkkk



Ahaa.. kat Sakae Sushi ni ada iPad utk Online Order.
Padahal atas conveyor pun dah penuh tuuuuu


Aku & Abang order Hot Green Tea (Genmai Tea)


Kat Sakae Sushi.. dia akan bagi gelas ngan seuncang Green Tea. 
Lepas tu ada pipe utk Hot water.. so boleh top up je ikut 
selera kitaaa.. besttt besttt!!


Antara menu2 yang available dalam Online Order thru iPad.



Antara yg di order..



Just select menu and click 'Confirm' !


Ini feveret Danish... Egg mayo inari sushi.. aku rasa
Danish sorang je order 4 pinggan!! Mana tak nya... order online.. tak dan 
online order sampai bila nampak atas conveyor dia rembat jugakk uhuhuhu


Sebelum2 ni tak pernah plak di order yang ni.. kat sini kemain selera lagi dia makann


Sambaran pertama Dania...! Isi ketammm nyumm!!


Menu pilihan Dania lagii.. 


Makan nak suh bersuapp.. hamboiii!


Ni plak sambaran aku.... Salmon Aburi ~  Half grill Salmon.. sedappp!!!


Salmon & White squid. 
Tapi ntah kenapa both sushi ni lagi sedap & Fresh aku makan kat Sushi King laa...
cumanya White Squid (ika) tu kat Sushi King dah tak de dalam menu.. uwaaaaa...
my always feverettt nihhh! uhukk!


Selain tu order gak Unajyu Don ... 
Unagi + Tamago (egg) ..nyum nyum!! mmg sedapp!


okeh jemput makannn


Abang plak order Haru Set Bento. Ada grill Salmon & Beef dalam tu 


Ada miso soup & Chawan Mushi. 
Both sedappp jugakk!!!



Dania makan ada la 3 pinggan .. lepas tu dia dah sibuk ralit nak baca buku yang baru beli 
tadii.. rajin sungguh anak Mama ni kann


Sempat lagi tu belek buku time makan uhuhuh


Al-kisahh tujuan utama outing hari ni sebab nak pergi kedai buku 
seperti yg di syorkan oleh TLC masa seminar minggu lepas.
Sebenarnya seminar ni kitaorg missed last year, baru tahun ni dapat join.
Since reading technics TLC ni lain which is guna kaedah  Fonetik,
so Mama & Papa pun terpaksa lah jugak
belajar & pahamkan sistem ni kat umah.
Sebab bila tengok Dania membaca.. kalau salah 
nak betul kan tu takut lain 'mazhab' plak dgn '
yg Cikgu2 ajar kat TLC. Nanti kan Dania plak yg confius kan.
So bila dah ada buku yg sama silibus baru la Mama & Papa paham 
perkembangan Dania kat sekolah uhuhuhu.


Beli gak buku latihan Danish. Buku2 latihan tambahan untuk Danish buat
ulangkaji kat rumah. Yang best kat TLC teacher ajar dengan 
konsep 'sticker' as reward. So Mama pun gigih jugak la cari sticker
siap ada yg 'tempah' khas sbb tak de sticker siap yg sesuai untuk Danish.
Sticker ni sebenarnya as a reward sebagai motivation untuk anak2 bila
diaorang selesai buat sesuatu perkara yang baik.


Sticker tempah tu yang gambar Spiderman & Disney princes with 
quote "Excellent!"
Nak tau hasilnya...?


Sampai2 rumah 2 beradik ni terus rajin bukak buku latihan masing2 nak siapkan gara2 nak dapat
sticker punya pasall..! berkesan sungguhhh!!!


Masih nak mengukuhkan 'latihan menulis' Dania 


 Kebetulan Danish ada ujian bulanan SRA minggu depan.


Selain buat latihan menulis.. Dania dah habis baca buku
'Bacalah Anakku' sampai buku 3 sekali guss!!
Lepas siap latihan masing2 datang kat Mama untuk serahkan buku 
untuk di tanda dan pilih reward stickerr!! 
Semangat sungguh!!


Dalam pada tu aku jugak tengah cuba siapkan 
Material bantuan mengajar ~ Reading technique menggunakan Calendarr...
 tengah duk pikitcamne nak masukkan semua 26 alphabet dalam kalendar yg cuma 14 page 
je ni uhuhuhuhu


Kalau dah siap bleh filp2 je utk Dania buat revision mengeja perkataan. 
Moralnya sungguh tidak sia-sia attend 
hari tu.. Thank you TLC!

6 sweet comments:

MrS. F!zA said...

sy tgk org mkn sushi ni mmg nmpk sedap je..tp tkthulah rsa mcm mna psl sekali pon tkpnh rsa..

eelobor said...

dah 38 eh? beza sebulan lebih sket jer nih.....

Nad MamaZN said...

Saya salute btul la ngan famili akak ni
Sume pun terer makan sushi hee
Saya kalu p order, mesti xtau nk order apa
Akak blanje ek nnt, hahaha! :)

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mrs Fiza : Kena try jejak sekali & test makan baru tau hihihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelobor :
Ehh.. adakah ini bermakna Muaz akan dapat adik..? waaa... berita gembira ni. Tahniah & moga selamat semuanya yekk!!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad : Nak wat camne.. maknya hantu makan Japanese Food... budak2 ni kecit2 lagi dah di bawak sekali 'prektis'. Lelama pandai makan & pilih sendiri.. senang ati Maknya hihihi