Assalamualaikum..... 

Alhamdulillah... dah hari Rabu..! Ini bermakna genap 36 minggu baby dalam perut Mama ni.
Moga baby masih selesa duk dalam perut Mama yaa.. jangan keluar cepat sangat tau baby ! *wink*


Semalam cek dari Nuffnang sudah sampaiiiii. Ada la sikit buat geli -geli buh dalam tabung huhu.
Anyway terima kasih Nuffnang!


Ni plak rupa bentuk Baby dalam perut Mama di usia hampir 36 minggu. 
Memang saiz paling XXL compare dengan yang lain kali ni huhu.

Dalam entry sebelum ni ada cerita yang Doktor dah suruh jaga permakanan kurangkan makan 
Karbohidrat & Gula kann... Aku pun jenuh jugak la nak mengingat balik
piramid makanan seimbang tuhhhh.. meh kita review balik sesame


Aha tu dia piramid mengikut corak pemakanan kat Malaysia. Aku pun kadang jenuh fikir nak makan...
ye la dalam setiap hidangan sarapan ke, lunch ke, tea break ke yg tersedia kat Cafe Office ni sure ada unsur Karbohidarat kann... jenuh jugak aku nak filter menu apa nak ambik uhuhuhuhu.
By right dalam kes aku ni Plate Hijau (Nasi, Mi, bijirin & roti) tu kena duk level No. 2 dari atas,
Plate kuning (sayur & Buahan) bawah sekali, plate orange (Susu dan produk tenusu) duk level 3 dari atas ek 

So lepas kena 'warning' minggu lepas... ini lah menu2 yg di pilih dari dapur Cafe Office untuk minggu ni..


Breakfast Set... Omelete + Cheese, Kacang Panggang, Tomato bakar, SOsej & Toast.
Dalam ni sumber Karbo ialah Toast.
Buah-buahan tapau balik ofice sebagai snack.. Buah pun Doktor dah pesan suh 
makan buahan yang kurang manis.... so selalu ambik Tembikai.. la ni ambik betik & melon jekk..
tapi 2 jenis buah ni pun konsider 'kurang manis' ke ekk... 



Menu lunch... Chicken Chop. Aku masa tengok display set.. alahaiiiii comelnya ayammmmnya..
Gelak je budak yg jaga kaunter tu bila aku tengok ayam tu pas tu tengok baby dalam perutt..
'Macam tak cukup je ..' akakakakkaa
Ok Dalam ni sumber Karbo ialah Mashed Potato..
Air sirap separuh gelas yg di tambah air masak sampai penuh gelas hehehe


Ni pulak Burger Set... Chicken Burger + Add on egg + Cheese.
Coleslaw & Potato Fries...
Ni lagi banyak Karbo : Potato Fries + Roti burger.
Aku habiskan burger & Coleslaw jekk.. Potato Fries tak habis pun huhu.
Air pun minum air masakk.....


Ni Rosemary Marinated Chicken BBQ *kottt*
Sama gakkk ada mashed potato & Coleslaw.
Sumber carbo : Mashed Potato
Air.. air masak jewwwwwwwwwww


Sekali nak keluar Cafe... terasa San Francisco melambai2 plak suh masuk dalamm..
aisehhhhhhhhh... apsal tetiba tergoda plak ari ni.. padahal SF Cafe tu mmg hari2 kat situ pun..
owh tidak owh tidakkkk..... akhirnyaa TERorder jugak
Mo' Mocha dan team mate ku Caramel Machiato...
sedapnya, creamyyy... nyummmm!!!
owhhh... gula gula gula...............!!!!

Pagi ni plak gi Cafe tengok ada Menu BARU, ROTI JOHN pulakk...
Sumber karbo : Roti !

haii boleh tahan jugak Cafe HP Global Campus ni. Ada je menu2 baru yg di perkenalkan..
kira tak yah nak keluar ke mana2 pun Menu dalam Cafe sendiri sentiasa bertukar ganti huhu.
Bagus bagus baguss...!!

Bila sekali tengok macam nya pregnant 4th Baby kali ni aku asyik pulun ala Western je ekk..
Masa pregnant Dhiya dulu asyik makan Japanese Food jekk..
aku tak ingat berapa kali terjah Sushi Zanmai nunnnnnnn
Masa Dania plak asyik makan fast food! hohoho
Pergi office pepagi sempat tu drive thru Mc D kat area Hicom-Proton Shah Alam dulu huhu.
Lunch tengahari pun kerap gi Seksyen 18, ada KFC & Mc D sebelah menyebelah jek huhu.
Memang betul tiap kali pregnant tu pengalaman, selera mesti lain lain kannnnn


TAPI balik umah terus insap...
Dinner tetap masak lauk macam biasa... Maklumkah En Suami memang Dinner
makan nasi almost hari-hari. Aku pun ambik jugak buat syarat.. tapi nasi cipuuuttt jekkk.
Selain dari tu sebab cepat plak lapar.. akan sentiasa ulang makan...

SALAD....SALAD.... SALAD... dan SALAD lagiiiii....!!!


+ Sesame dressing


+ Thousand island


Terima kasih Kekanda sebab dah penuhkan peti ais rumah kita dengan pelbagai jenis sayuran yg boleh di buat salad huhuhu. Errr.... cuma Epal Hijau tu... aduhaiiiiiiiiiiiiiiii
terkulat2 dinda nak makann.... errr.. mmg dari azali tak berapa makan benda2 masamm uhuhuhuhu
Last2 yang sibuk membedal budak kenit ni haa.... pantang nampak, pantang offerr.. 
semua nak masuk mulut! macam gigi banyak sangat kan ada hati nak menghongeh Epal hijau..!
Tapi memang bersungguh2 makan nyer


Dan yang tak berapa best.... akhirnya serah diri jugak kat En. Suami untuk dihantar dan diambil dari 
tempat kerja hari harii.... ini bermakna aku dah kena keluar dari rumah awallll! uhuhuhuh
dan sempat la menempuh jammed 3-5 minit ni sebab Flyover ke Selangor Science Park 2 menuju ke Cyberjaya tengah ada kerja2 baik pulih sehingga May 2013 uhuhuhu


Okehh.. cukup dulu cerita ceriti hari ni...
selamat terus menjalankan tugas semua!!

P/S: Catatan pregnancy :
Macam biasa.. sekarang ni makin seksa nak tidur. Kekerapan ke toilet tak usah citer laa...
kejap2 nak terkucil... kejap2 nak terkucil. Pantang baby gerak lasak sket dalam perut jap lagi 
kompem cari bilik air uhuhuhuhu. Tidur malam pun kerap terjaga.. paling tak larat nak bingkas bangun dari 
baring atas katil tu.. terpusing2 badan nak mengayakan perut & urat badan.
Tidur telentang pun tak selesa... tidur mengiring kompem kena kepit bantal kat peha & lutut baru 
selesa sikit.. Bolster 2 biji kat umah dah di konker Danish & Dania sorang satuu.
Minggu ni dah kaji selidik set bersalin apa nak pakai dalam pantang nanti...
dan barang2 sambut baby dah start nak kena prepare sket2.
Hujung minggu lepas memang berkurung 2 hari suntuk kat umah atas arahan Doktor
jangan lasak2. Mujur ada bibik yang boleh tolong buat kerja2 rumahhh.
Kena consider naikkan gaji lagi bibik ni dalam pantang nanti uhuhuhuhu
*sebenarnya itu jugak sebab menambah lagi terlanjur ada bibik yang masih dalam kontrak *wink*

12 sweet comments:

Nad MamaZN said...

Btul la time dhiya dulu akak slalu up cite p makan japanese food kan? Hehe
Kali ni bleh thn gak selera akak
Terliur saya dibuatnya
Kejap jek rase, dh dhiya nak ber'adik'
Moga selamat dan sehat mama n baby ye kak... :)

Salmi Khairil said...

seronoknya..saya peram dulu kat nuffnang nak kumpul banyak sikit..

wahida said...

saya dulu masa ngandung suka makan fast food...hari2 nak burger mekdi...huhu...

dah makin dekat nak bersalin dah tu ye...semoga semuanya dipermudahkan ye...amin...

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad, tu la tetiap kali berbeza2 selera. kannn... bila lagi nak kasi adik kat Nayli ? sekarang ni Dhiya sorang2 je main kat umah.. ABang & Kakaknya sekolah pagi sampai petang.. selalu cakap kat dia.. 'nanti Mama kasi adik boleh main sama2 yekk' hehehehe

*∽ IZAN ∽* said...

RE Salmi , Dah peram tu.. tapi tak berapa nak banyak jugakk.. last2 cash out je hihihi

*∽ IZAN ∽* said...

RE Wahida... sama laaa. Lepas tu baby keluar rasa bersalah je sbb baby kena jaundice. memula rasa ehh ada effect ke makan fast food ?
tapi bila 3rd baby makanan japanese food pun kena gak jaundice moralnya pulun je la apa nak pulun huhuhu

mamawana said...

Assalam,

Lapor nengok makanan tu...sedap tu.. mamawana pun baru cash out nuff pertama. Walau sikit saja kuarkan nak tengok betoi2 ker dia bayar or ckp2 shj.. hohoho..

Puan Mimi said...

Lama x tunggu cek sampai? Mimi cash out 31 jan haritu. Ntah bila nak sampai agaknya.

Serobok baca catatan izan. Ye lah setiap kali ngandung mmg lain2 penangannyer kan

MrS. F!zA said...

sedap menu chicken chop tu kak..alahai nmpk sgt lama benar sy tk msuk sni tkthu pon akk pregnant..dh nk bersalin pon ye..

lieyalatif said...

rezeki bb...so lepas ni hope mencanak2 lagi be nuffnang....

tu le kan...aku yg diet ni pun tak amik karbo, ko yg pregnant pun takleh amik karbo ekekeekek...takpe beb, tuk baby jugak kan...hope semua okey...

Ezna said...

murahnya rezeki baby :-)

Cho Zila said...

gambar makan tak menahan akak ni ha.. sedap2 pulak, maalumler gambonyer manawan hati.. dah 36 minggu tu kira okler.. moga dipermudahkan yerk..