Assalamualaikum...

Alhamdulillah.. akhirnya usia baby dalam kandung Mama dah cecah 38 minggu...
Dah terlepas dari risiko Pra-matang seperti yang pernah di sebut dek Doctor  Mashitah 
masa check up 35 minggu kat Az Zahra sebulan lepas...

Alhamdulillah juga.. check up masa 37 minggu air ketuban berkurang 
dari 25 (35 weeks) ke 21 (37 weeks). Berat Mama naik 1 Kg dalam masa 2 minggu 
which is 600gram pergi ke baby & 400 gram jek Mama amek.
Means berat baby naik dari 2.76 kg (35 weeks) ke 3.38 kg (37 weeks)...
Waaaaaaaa... Mama sangat ngeri dengar angka KG baby okehh!!!
Siap suh Doktor scan lagi sekali keluar plak angka 3.39 Kg! ohok ohokk!!!
Terus Doktor Mashitah kata dah tak yah scan berat lagi dah akakakakaka.
Takut aku pitam dengar karang. So ada 2-3 minggu lagi hopefully baby tak la 
membesar drastik sangat lepas ni wuwuwu!

Apapun buat masa ni Doktor kata Baby & Mama sihat.. Alhamdulillahh... 
Kaki Mama dah start sembapp...  turun naik tangga *rumah* memang sangat me'mengah'kan..
perut makin tegangg rasanya. Especially kalau baby tak duk 
diam dan bergerak aktif dalam perut di tambah plak bila Braxton Contraction berlaku, perut 
mengerassssss.... memang rasa macam nak tetas kulit perut Mama.. uhuhuhu!
Solat pun start 35 minggu hari tu Mama dah start solat duduk je.. dah tak mampu nak berdiri
bangun berdiri bangun sebab silap bergerak sikit je terasa macam kepala baby dah cecah
ke urat2 bawah tu.. macam nak terkeluar je rasa uhuhuhuh.

Anyway, masuk ke 38 minggu, Alhamdulillah Mama dah settle keperluan untuk berpantang nanti.
Macam biasa, set bersalin masih manten macam sebelum ni.. ni kali ke-3 Mama berpantang guna 
Set bersalin Leesa Formula
Memang cukup serasi dengan Mama.
Di beli secara Online di 


Harga sangat berpatutannn.. macam2 produk dijual di sini. Boleh 
layari website di atas jika berminat okeh.


Okeh macam biasa Mama ambik Set Premium Package C. Means full package lah. 


Isi kandungannya seperti di bawah :-


Yang paling best dapat  2 Tungku Herba. Memang ni sangat2 berguna dalam 
pantang nanti.
Kalau ikut harga ala-carte kat list barang tu total semua
RM374. Kalo survey kat kedai herba pun paling kurang RM350...
kat KedaiJamuWanita2u ni rega promo cuma RM300 jek!
aku dapat Pilis & Tepel percuma lagi uhuhuh. Berbaloi sungguhbeli kat sini *wink*


Selain dari tu, minyak panas dan losyen panas pun WAJIB !
Losyen panas kegemaran Mama Keraton Losyen Pati Halia plus Limau dia.
Bau & panas yang sedappp! Biasa akan sapu kat bahagian badan buang angin.
Biasa aku beli kat Kedai Herba kat Giant Bandar Puteri Puchong.
Minyak panas serai wangi pulak sapu kat kaki lepas mandi sebelum pakai stokin.


Ahaa.. ni set bertangas. Set bertangas prepare sendiri je kat rumah. Senang nak guna bila2 masa dengan kos yang menjimatkan. Kali ni nak buat kain sarung untuk bertangas sendiri.. baru beli kain tapi lum hantar jahit uhuhu. Periuk nasi lama yg guna untuk bertangas berpantang yg lepas dah di buang plak dek bibik masa kemas2 storr.. aku pun bagi je green lightt menengok rupanya.. lepas tu baru teringat periuk tu nak guna untuk bertangas! adeh laa.. last2 terpaksa cari periuk nasi baruuuuu...! & kompem la cari yang asal boleh je sbb bukan nak guna untuk masak nasi pun uhuhuh.


Ni plak Mandian Herba Mak Dara.
RM30 dan boleh di dapati di kedaiJamuWanita2u jugak.
Sebungkus ni cukup untuk kegunaan sepanjang berpantang.
Boleh guna untuk mandian dan biasa aku rebus sikit untuk bertangas jugak.


Ok...  kalau sebelum2 ni aku akan beli set D'N Hans semasa berpantang KLIK SINI..
kali ni aku tukar sket produk. Kali ni nak cuba Susu Natalshape yang tengah hangat di iklankan 
di Face book oleh 'Susu Untuk Ibu Hamil'



Yang ni pun beli online dari FB jugakk. tengah ada promosi... 1 kotak RM80, beli 3 kotak RM220 dan 
dapat keahlian percuma serta diskaun 10% untuk pembelian seterusnya.
Harap2 pilihan produk bersalin dan berpantang kali ini serasi dengan Mama dan Baby...

Sebenarnya start  Feb lepas Mama dah stop kan Dhiya dari BF. Sian Dhiyaa.. Mama sungguh tak larat
di tambah plak dengan nasihat Doktor pasal risiko pramatang masa check 35 minggu tu dek air ketuban
banyak. The 1st week tu memang Papa yg kena tidurkan Dhiya malam sebab kalau tak Dhiya sure tercari2
Mamanya. Mama pun sampai kena menyorok dulu.. Dhiya dah tidur baru Mama pun leh landing atas katil.
Tapi InsyaAllah.. Baby dah keluar nanti kalau Dhiya masih nak BF mama akan continue supply balik okehh.
Semuanya bergantung pada kehendak Dhiya nanti... InsyaAllah.



Baby 38 weeks.


Kalau tengok Babystrology milestone tu due tinggal 14 hari jekkk! 
Excited bercampur nervous okehh!
Ok Baby.. Mama dah ready dan tak sabar tunggu Baby menjenguk dunia dan berjumpa
dengan Papa, Abang dan kakak-kakak okehh!!!

Kepada kawan-kawan di luar sana, di kesempatan ini juga, Saya selaku tuan tanah
ingin mengambil kesempatan mohon ampun dan maaf jika terdapat kata2
dan komen yg menyinggung hati sepanjang berblogging ni.
Mohon doakan yang terbaik dan semuanya berjalan dengan lancar dan selamat
for both Mama & Baby yekk..!
Sayang uolllssss!! Muaahhhh!!!



13 sweet comments:

:: Mrs.Eady :: said...

take care...

Gieyana said...

take care babeh..tak lama ag tue kan..x decide ag nih nk guna apa ms berpantang nnt...

ieda immi said...

jaga diri dik ...
sgt2 bagus nie
skrg payah nak cari pure punye kan ;)

Nad MamaZN said...

Moga segalanya berjalan lancar
Dipermudahkan segalanya...
Excitednya saya!
Apa agaknya nama anak akak ek...
Emm girl dalila ke? boy darwish? Ke daniel?
Hehehehe

Cho Zila said...

makin dekat yerk izan.. rasa cam baru jer... moga dipermudahkan semuanya...

ieda immi said...

aah dikk akk dah guna herbalife 5 tahun ;)

lieyalatif said...

alamak izan..kenape aku yg bedebar ni haahahahah....ko ingat lagi kan camne nak push...jgn jadi mcm aku bongok tak tau push haahahah....

wey mmg lengkap dah persiapan ko...bagus2..senang mcm tu kan..takde laa time dah bersalin nak cari tu lah...cari ni lah.....

semoga ko dipermudahkan yeak saat bersalin nanti....

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mrs Eady : Thanks dear!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Gieyana : Tu laa.. dah nervous dalam tak sabar nihhh. Tak pee banyak produk pilihan sekarang ni.. leh pilih je yg mana suke hihihi.

YG jual online pun banyakkkk

*∽ IZAN ∽* said...

Re ieda iMmi : wahhh dah 5 tahun ekkk. Ok kak.. thanks yekkk!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad : Aminnnnnnnnnnn!! Tu laa kali ni tak dapat2 lagi nama ni.. makin ramai makin mencabar nak cari hihihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Cho Zila : Betul betull! bila dah masuk Trimester ke-3 terus rasa macam cepat je.. masuk 38 weeks ni lagi rasa macam tak sabar plak uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

RE Lieya : Alhamdulillah.. thanks Lieya. Tu laaa.. kadang sebelum masuk labor room tu macam dah letih mengingat nak menerann.. bila tiba masa kalau dah sakit sangat & tak larat tu mmg leh lupa la wehhhhh

aku ni pun kira last minit gak ni.. dah masuk 37 baru terhegeh2 nak prepare uhuhuhuh. tapi dah settle dahh.. legaaaa