Salam...
Pejam celik pejam celik Ramadhan dah pun masuk minggu ke-2. Sepanjang minggu pertama puas berbuka dengan kuih muih dan lauk pauk 'tunjuk' pasar Ramadhan... kalau sekali pergi tu semua nak di borongnye kann...kata je berpuasa tapi bab jaga nafsu 'nak' makan tu tak berapa nak kuat gakk isk isk iskk..

Masuk minggu ke-2 ni dah kurang ler sket  kadar ke-excited'an nyerr ha ha. Kadang kalau beli lauk kat Bazaar, bring foward untuk Sahur pun tak habis. Kuih muih plak kadang leh 2-3 hari punya ada dalam peti walaupun tau sekali masuk peti tak makan dah.

Lagi satu, sahur ni mesti nak kena ada hidangan panas yang masin, kering & pedas.. betul takk..? kalau kat rumah aku bulan posa wajib la ada ikan kering/masin, cili padi, kicap, bawang besar & ikan bilis banyak-banyak. Kadang duk perangat lauk semalam, ikan bilis & bawang goreng, hatta telur mata kicap panas-panas tu jugak yang lagi sodapp ha ha.Kalau tak, ada la aksi tenung-menenung lauk perangat hu hu hu.

\
So masuk minggu ke-2 ni dah start masak sendiri.. especially untuk sahur. Kalau aku kira masih bernasib baik sebab masih ada Bibik untuk membantu. Tak masak pun at least tolong-tolong sediakan bahan-bahan. 

Biasanya malam sebelum tidur tu aku dah asingkan siap-siap apa yang nak di masak utk keesokan pagi. Sambil tu tinggalkan NOTA UNTUK BIBIK kat fridge tu sekali. Bibik pulak akan bangun lebih awal, sahur dan sediakan barang sebelum naik semula kebilik. Kitaorang pun jarang berselisih ngan Bibik time sahur. 

Dengan bantuan Bibik, kalau aku bangun pukul 4:30 pagi pun masih sempat aku  nak masak yang ringkas-ringkas. Biasa pukul 5 pagi tu dah duduk makan sambil layan NUR KASIH kat TV3 sampai kul 6:00 ! 
Dulu tak follow betul-betul... masa nak catch up pun banyak baca dari foward mail ni. 
Kira bulan Posa ni baru leh katam drama tuh.. hik hik hik
*eh.. aku citer pasal apa tadi nih?!*

14 sweet comments:

Zairie Husin said...

bibik.. gi masak :D

my recent post:
KES PEMBUANGAN BAYI | JANGAN HANYA TAHU BUAT JER..!

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

hehehe...sama ngan ayu...bibik cuma sediakan bahan2 jer...tapi ayu yg masak...pun kena cakap atau ada nota cam izan gak...

malam b4 tido, dah suruh bibik siap2 kan bahan nak masak sahur....ayu bangun kul 4:45, just masak jer lah...

eh eh sama lah kita layan nur kasih gak...tapi kul 6:30 jer, hubby layan Qalesya pulak...hehe

☆ lieya latif ☆ said...

tu yg untung ade helper ni...kite pesan jek nak ape kan...die siap semue....kite tgl masak....pas mkn pun , die yg kemas sume....so byk la mase kite ade....

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

betul la izan, kalau makanan dah masuk fridge memang alamat masuk ke tong sampah la sudah nyer kan

macam mimi ni pun, bibik yang masak. memagn tak larat blik kerja nak masak.. sesekali jer kalau hujung minggu baru masak .. tiap2 petang mimi call rumah, suruh dia masak apa yang patut

mimi pun hari2 tengok nur kasih.. heheh

Name: Wah said...

time2 cam ni.. jeles pulak tgk org ade bibik. huhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Zairi : Bibik masak gak utk budak2 waktu siangg... hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Damia.. tu lah. Bibik ada dah nolong kemas & sedia apa patut pun dah syukurr dahhh huhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya :
Tu la... selagi ada ni. Esok -esok kalau balik negara kang balik le ke asalll.. semua buat sendiri cam orang lain he he

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mimi :
OOwhh.. terror masak la Bibik Mimi yekkk. OK laa.. ikut mana-mana yg senang yek.

Hubby Izan kadang kalau lauk Bibik masak utk lebih utk budak2 siang hari hubby tak berapa gemar nak makann.. nak jugak air tangan mem besarr. Lagi sanggup hubby sanggup masak sendiri hu hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Wah :
jeles tak jeles pun ada Pro & COns Wah.. sou sou laa

farah : m0mma HD said...

salam izan...wah..still on lagi blog ni yer..
ingat kan dah x update..
lama x singgah sini...

tp blog url dah tukar tau...

eelobor said...

nasib baik ada bibik kan? kalu tak mau nyer mengah gak tuh nak terkejar2

*∽ IZAN ∽* said...

Re Farah :

Izan masih setia lagi ngan blog ni. Tu laaa fara duk pindah randah je.. tak terkejarr.. ha ha. tapi dah add to my blog list dear! keep in touch yekk

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelabor :
tu la.. seb baik ada bibik. Tu pun bibik nak abes contract dah.. hopefullly dia nak sambung lagi ngan kitaorang hu hu