Salam..

Lagi  2 hari umat Islam di jangka akan menyambut bulan Ramadhan yang mulia. Masuk bulan Ramadhan tahun bermakna usia Dania akan menginjak  ke angka 3 tahun..! Yaa.. tak sampai sebulan lagi, 1st September tarikh hari lahir Dania. Banyak betul Dania simpan kenangan bulan Ramadhan untuk Mamanya. Tahun pertama... Dania lahir ketika nak masuk bulan Ramadhan. Makanya sebulan penuh Mama tak puasa gara-gara berpantang..! ha ha. Teringat lagi.. sebulan duk kampung, time buka puasa dengan Mama sekali 'pantang' nampakk..! Taufu fa (tahu panas) memang  hari-hari atuk belikan 2-3 mangkuk untuk Mama sorang. Lepas tu murtabak ke.. kuih-kuih kee.. bila dah lebih 3 minggu berpantang ngan Mama pun tumpang sekaki orang berbuka..! Bak kata neneknya... 'tak pe la.. buat 'ubat'..! Ha ha.. ayat tak dapek nak nolong bila tengok Mamanya makan juadah berbuka.. ha ha.

Gambar hiasan 

Tahun ke-2 pulak... sebulan sebelum Ramadhan Mama dah start berpuasa.. ye la dok menganti puasa 'sebulan' bersih dalam pantang tuh... 2 bulan straight puasa...!! Memang masa tu berat turun gila-gilaa.. pinggang pun rasa semaking ramping.. cewahhh..! Sebelum raya siap bleh gi kebaya pendekk.. longgar plak bila di pakai. Tapi malangnya masuk raya ke-3 bila nak pakai dah 'sendat' balik...! huhhhh...! Nyammpah betulll..!!
Gambar hiasan

Tahun ni, masuk tahun ke-3.... Ahaaaa... bulan Puasa kali ni Mama ambil keputusan nak stop Breast Feeding Dania. Untuk rekod,  6 bulan Mama dapat Full Breast Feeding Dania lepas tu campur FM. Siang Dania FM, malam Dania BF. Memang bila tengok tahap kesihatan Dania, jauh lebih baik dari Abangnye, Dania. Kurang kena Demam, batuk & selsema. Sebenarnya dah 2 kali cubaa.. nak minta orang yang pandai 'sapir'kan kat kampung tapi tak jadi sebab kesian kat Dania. Papa pun kata biar dulu. Tapi kali ni nekad kot... lagipun Dania pun dah 3 tahun....dah besar kannn. Gigi pun dah tumbuh semuaaa.. ohok..!

So Sabtu lepas dah diskas ngan Papa dan Papa pun agree.. maka Mama pun mulakan 'projek'. Alaa.. guna asam jawa pure je. Paham-paham je la kan buat camner. So malam tu bila Dania 'landing' je... tak lama terus buat muka kelat-kelat masamm... Sebenarnya Mama tengok pun tergelak dah tapi cuba cover laaa tunjuk kat Dania pasal cerita kat TV yang kelakar takut Dania tau plak kita sengaja buh 'Asam Jawa' pure tuh... ha ha ha. Lama gak Dania melayan tekaknya.. terkulat-kulat muka Dania. Bila hilang rasa tu dan dia nak landing lagi sekali terus Mamanya sebutt.. 'Masam kann.. tak sedapp..!' Dania terus tak jadi dahh...

Malam tu terus bancuh susu FM je. Sebenarnya berat hati gak nak stop BF. Sebab bila BF paling senang Dania nak lena.. lagipun Mama suka manjakan Dania time BF.. suka peluk & belai Dania time BF... suka cium dahi Dania yang bau masam-masam peluh... BF ni jugak penawar rajuk Dania yang paling mujarab. Asal nangis ke mengamuk ke, dudukkan kat pangku kasi BF je terus senyapp... selesa & nyaman betul dia di peluk di manja ngan Mamanye walaupun dah nak 3 tahun..! Besarr dah tu.. tak muat dah pangku Mama ni bila Dania landing...

so Malam tu bila nak tidur Dania gelisahhh je.. di peluk Mamanya.. raba-raba tapi tak jadi nak nenen.. kejap pusing sana, kejap pusing sini. Kejap-kejap macam nak muntah.. mula la merengek... kejap-kejap minta susu... bila bagi minum sikit letak... kejap lagi minta nak minum air pulakk... Malam tu memang kesian jugak tengok Dania. Dia tak mintak dah nak BF tapi serba gelisah je macam ada benda tak kena.. last-last tertidur juga. Esok paginya bila tersedar tengok-tengok badan Dania dah panas...! Siap batuk kering yang tak berkahak..!!



Aduhaiii.. siannya anak Mama... terkejut sampai demam terus padahal nak ikutkan Dania ni susah nak demam.. isk isk isk.

Hari Ahad tu dah bangun lepas mandi semua tengok Dania dah OK sikit. Sempat ajak gi jalan-jalan keluar. Tapi di sebabkan dia pun tak berapa sihat memang duk dalam stoller je... suara pun tak berapa nak ada tapi 'menjeng'nya boleh tahan sepanjang hari. Petang sampai rumah melalak pulak ajak gi kedai nak main mainan berbunyi yang masuk duit. Puas main mintak mainan pulakk.. Abang pun geleng kepala.. aduhai anak dara sorang ni.. jarang sakit tapi sekali sakittt...hmmmmm. mantenance tinggi..! ha ha.

So Malam tadi kira Malam ke-2 Dania tak ber-BF. Sama gak macam malam semalam. Meragam sepanjang Malam.. nak tidur suruh bacakan buku cerita.. kejap bangun nak minum air... kejap nak minum susu.. Malam tadi kul 2 pagi pun Dania terjaga merengek lagi.... tak nak tidur kat bilik pulak.. ajak tidur kat bawah... layan la sampai dia tertidur. Pukul 5 pagi aku terjaga tengok badannya dah panas balik..! Jelum dengan air asam jawa. Pukul 6 Dania terjaga pulak.. merengek lagi ajak tidur kat bilik pulak.... hmmmmmmmmmmm.. macam-macam peelnya nak mengayakan serba 'tak kena' tu... tak sangka sampai macam tu sekali  penangan Dania yang baru nak bercerai susu badan... payah juga cenggini.. yang paling Mamanye risau, dah la susah nak makan... nak di suruh makan ubat pun payah.... meraung-raung tahap hilang suara.. isk isk isk. Moralnya Mama pun mula 'bengkak susu' ni... jangan sampai Mama plak demam sudahh... isk isk iskk


Apapun.. buat Dania Aliesya, semoga cepat sembuh.. ! Mama & Papa risau tengok Dania macam ni. Dania kena kuat semangat okeh..! Walaupun jauh kat sudut hati sebenarnya berat hati Mama nak stopkan Dania BF sebab Mama suka saat-saat Dania bermanja ngan Mama... tapi lambat laun Dania kena stop jugak... Lagipun Dania pun dah besar kann... semoga terus membesar dengan ceriaa...! Good girl anak Mama...!

9 sweet comments:

Mama Herda said...

alaaa siannyeeee...

kinna said...

sian dania..tp bestnye dpt bf smp 3thn!

☆ lieya latif ☆ said...

alahai siannye izan...tapi nak wat camne kan....takpe2...kire dah dpt BF 3 tahun tu mmg membanggekan sangat2.......tu laa khasiatnye kan, jarang demam n sakit....harap2 kebah cepat laa demam simanje ko ni yeak izan......

oooo ko merase laa ganti puase sebulan yeak keh keh keh...aku lak mmg selalu kene puase time pregnant, dpt puase penoh...syukur tul time tuh.....

*∽ IZAN ∽* said...

Re Herda : Tu la pasall.. sekali sekala demam banyak songehnyerr hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Kinna :

Alhamdulillah rezeki Dania. Abangnye dulu Maknyer tak habis belajarr pasal BF.. habis pantangg terus keringg uhuk!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Kinna :

Alhamdulillah rezeki Dania. Abangnye dulu Maknyer tak habis belajarr pasal BF.. habis pantangg terus keringg uhuk!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya :

Tu laa.. dah la demam nyer ON OFF ON OFF.. risauu di buatnya. Untung le lieya pregnant time posaa...Izan dulu time Danish pun merasa gak pregnant time posa.. lain kali kena plan baekkk punyer he he

azura samsuddin said...

alah ciannye damia..zura pun xtau cmne nati nak cerai susu ngan aina..mmg lmbt lagi tp x t'gmbr perasaan..izan sedih x?? hehehe sowi tanye

*∽ IZAN ∽* said...

Zura... sedih gak sebab biasa time BF tu la time dia betul2 close & bermanja ngan kite.. uhuhuhu