Salam...
Nak update activity masa pergi Melaka hantar my BIL, Iwan ke ALAM baru-baru ni.

Seawal sesudah subuh aku dan Abang dah gerak ke rumah Along. Bibik pulak 'Annual Leave', so hantar bibik ke rumah Mak sedaranya.

Sampai rumah Mak Long kul 8 pagi. Dindong-dindong kul 9 lebih baru gerak gi Melaka. Sampai sana tak terus hantar Iwan, meraung karangg kalau di hantar terus sebab sah-sah lah yg tukang hantar nak meronda-ronda kat sekitar bandar Melaka... he he he.
Kul 11 pagi dah sampai Bandar Melaka. First place singgah A Famosa. 
Posing skett.. sayy "cheesee.....!" He he

 Jalan-jalan sekitar area tu... lain-lain - gambar menceritakan segalanyer he he



Dania yg meraung takut amek gambar sorang2 depan meriam..! ha ha
Ni panjat kubu atas bukit kat belakang A famosa tuh.

Candid gambar budak 2 ni yg ralit tengok musician main gitar kat tepi tuh

 Dania " Ooo My God ! mana Mama ..? " 
Aiii... tak nampak ke Mama duk depan ni amek gambarrr Dania oiii..? Tau la Mamanya 'kecik' je sampai tak nampakk.. ha ha ha
 Posing lagi..
Posing gedikkzzz plakkk ha ha

 Akhirnyaa.. sampai gak ke Akademi Laut Malaysia (ALAM)

Puas meronda, sempat lunch kat Mc D dataran Pahlawan baru lah gi hantar Iwan. 
Perasan tak Iwan dah ' bertukar rupa ?' ha ha

On the way balik operasi cari Keli Salai...
  



Seb baik ada gak rezeki nak merasa. Dapat beli 1/2 kg je.. yang lain dah habis di booking orang. Makan cecah air asam or buat lemak cili padi memang melotoppp nihh!

Misi mencari Ikan segar

Yang kaler biru tu IKAN BAYAN. 1 kg RM35 ! Kaler biru stricking...!

First time aku tengok dan beli... Along kater isinya macam ketamm.. mesti best nih! Neves aku di buatnya nak masak apaa... hu hu  

 Nampak tak laut kat belakang tu...? haaaa.. Ikan2 ni memang segar dari lautt.. harganya pun bleh tahan laa.. hu hu

Misi mencari Kupang segar plakk.. 

Kupang ni sampai rumah terus basuh dan masakk..! Resepi belajar dari Along gakk. .memang mervellouss..!!

 OTW balik tu jugak  lalu kat depan rumah yang terbakar.. First time aku tengok rumah yg terbakar dan sedang di jilat api LIVE.

Kereta  bomba penyelamatt

Habis rentung rumah orang tu.. sampai ke dapurr.. dah la rumah yer besarr...
siannn tuan rumah. Dah la nak raya plak lagi... moga di beri kemudahan mengahadapi segalanya...

Lepas tu terus balik rumah. Sepanjang gi Melaka hari ni, macam-macam yg dapat di singgah, di lihat, di rasa.. Best..! Terima kasih semua !

6 sweet comments:

::Mamalyna:: said...

cian tengok dania nangis sorang2 time bergambo depan meriam, die takut ke?hehehe

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

melaka memang best...walaupun dah pergi banyak kali, tapi tetap leh bergambar lagi..

ayu tak makan ikan keli...

ikan yg warna biru tu ayu pernah masak 3 rasa....isi dia warna putih...dapat ikan tu masa hubby ayu pi mancing....sedap..

tiefazatie said...

wah!!!melaka kg ifa kak..hihi..best kan2...hihihi...rindu ah nak balik lg..hihi..padahal aritue bru balik nie..

Mama Herda said...

perhhhhhhh berjalan sakan..sodapnyeeee...

fiziskandarz said...

huwaaaa i miss malacca!! huwaaa!! wahh comprehensive gillosh trip sempat jalan2 and makan2 hoho :)

e.l.i.s.s.m.i.e said...

tak sempat nak gi a farmosa hari tu sebab pergi kerja :( best jugak kalo bercuti lenkali.