Assalamualaikum...
Malam ni Abang pergi main Badminton setelah 2 bulan 'rehat' dek
court booking penuh & schedule geng2 dia pun penuh uhuhuhu.
Aku kat rumah temankan Danish buat homework sambil
buat kerja dari rumah ~ data migration yang ada certain masa kena run after ofis hour
tapi boleh monitor online kat rumah.

Anyway.. bukan nak cerita pasal aku atau Abang.. tapi pasal Danish..!
Minggu ni hari-hari homework Danish banyak sebab nak cover bahagian yang
Danish Absent setelah ML seminggu dek masuk wad minggu lepas.
Untuk hari ni je ada 4 pages English Phonics, 8 pages Science, 2 pages Jawi
and 1 spelling correction ! Banyak tu untuk satu malamm..!

Anyway Danish ni kadang bila ada mood dia akan bagitau dia nak speaking.
Normally bila mood dia datang tu dia bagitau la awal2

"Mama/Papa Danish want to speak in English..!'

So bila dia dah cakap cam tu layan je lah speaking.
Malam ni dah la ada homework pasal coconut tree.
Then kena lukis objek yg di buat dari Pokok kelapa dan juga kena lukis
buah kelapa tuh!
So cam biasalah, kalau susah nak explain aku akan google kat internet
then dengan bantuan gambar tu baru explain pada Danish..

Bila explain pasal pokok kelapa tu jenuh la asyik kena
warning dengan Danish je bila aku asyik tersasul cakap Bahasa Melayu! Ha ha
"Mama.. remember what I said. Please speak in English..!"
Dulu Danish kecik2 selalu jugak introduce English word pada Danish.
Tapi bila dah hantar English medium kindergarten ni tak de la
nak speaking hari2 kat umah uhuhuhuhu.
Btw.. Danish dah 6 years old tahun ni.. uhuhu

Homework Danish. Nampak tak objek senduk tempurung kelapa
& penyapu lidi yg Danish lukis tuh..? ehehehhe

Dalam banyak2 homework tu ada 4 pages, 6 gambar setiap page 
utk colouring. Mula-mula Danish kata tak nak kaler, tapi aku kata kena kaler
sebab dalam instruction lepas tulis jawapan kena kaler.
Malangnya siap tulis jawapan Danish nak buat homework lain dulu so
untuk tidak ganggu mood dia aku bagi jelah dia proceed homework lain.

Habis semua homework yang di sebutkan kat atas tu aku tengok
jam pun dah pukul 11 malam.. teringat pasal colouring tuh
tapi since dah lewat malam terus je lah suh Danish kemas buku dia masuk dalam bag.
Memang mengelat.. bukan apa takut Danish bangun lambat.
Sekarang ni Danish kena sampai awal sket ke sekolah sebab
dia kena praktis utk jadi tukang baca ikrar hari sukan nanti. 

Tetiba sambil dia kemas buku2 dia dan sambil tersengih-sengih dia cakap
"Mama.. you did something strange..!"
"What..?"
"You forgot, I'm not doing my colouring"
HA HA HA..!!!! KANTOI..!!!!!

Aku terus tergelakk..! Danish ingat pasal colouring tu rupanya..!
Ingatkan saja tak nak remind dah dia pasal colouring tuh.
So aku pun suh dia keluarkan balik homework tu dan siapkann uhuhuhu.

Danish yg gigih nak buat gak colouring walaupun dah lewat malam.

Walaupun akhirnya pun tak sempat nak kaler kesemua
24 picture tuh gara-gara dah ngantuk sangatt... Mama maafkan.

Tak lama tu Abang balik. Aku terus bagitau Abang Danish tgh mood
nak speaking tuh. Bila bersembang Abang tercakap bahasa Melayu
Danish cepat bagi warning
"Dad.. you forgot to speak in Englishh..!!"
Dan bila Abang tersasul lagi sebab melayankan si Dania,
Danish cepat je tangkap telinganya
"Dad.. you forgot to speak in Englishh..AGAIN..!!"

Anyway terima kasih pada guru2 Danish @ Krista Nusaputra.
To Danish, Mama proud of your dear. You did it very well..!
Tak kisah la grammar tonggang terbalik, that is part of learning
and much better compare masa Mama kecik2 dulu..
And Mama admit zaman dah berubah...

Moralnya, bukan ibu bapa je boleh influence anak,
nowdays anak pun boleh influence ibu bapa jugak.. uhuhuu

5 sweet comments:

Nad @ MamaZakwan said...

pandai la danish ni...

p/s : kak, dh tgk email saya tk?

e.l.i.z.@ said...

wahhh bagus bagus..sama la eli pun, masa awal2 n kecik2 dulu rajin gak la speaking..bila dia dh besar, dh kureng.nak2 dia dh belajar kt skull hehe

btw, danish umo brapa?

senduk tu pandai gak dia lukis hehe

*∽ IZAN ∽* said...

Re Nad :
Oh dearr..!! Dah check email & reply. Selamat menonton yekk!!!Enjoyyy!!!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eliza :
Ahaha.. betul tuuu..! kecik2 je semangatt.. bila dah masuk skool cam tu kita pun lega sendiri uhuhuhu.

Danish 6 tahun ;)

Senduk tu..? ahahahhaha.. ok laa.. tapi kalau tak bagitau takut tak cam jekk ehehehheehe

beba said...

pandainye...hehehe..
Anak saya cakap pon tak betul lagi..saya ngan dier pon cakap campur2..BM BI

tapi cam pengaruh english ni kuat gak la kat dier ni..mostly buku2 in english..and kartun dier pon english..saya pon cam jadik terpraktikkan gak english kat umah..hehe..

siap ngigau pon nak bahasa inggeris..hehehe..