Salam,


Aha.. Salam pagi Jumaat. Harga minyak dan gula dah naik... agak-agaknya kedai2 mamak masih mengekalkan harga lama atau sudah tumpang sekaki naik kan harga? Aku tak berapa tau plak sebab jarang-jarang pergi kedai mamak. Kalau terhingin nak pekena teh tarik mamak tu adalah 2 minggu sekali or sebulan sekali jejakk..


Anyway, just nak share Mail yg dapat dari foward mail dari rakan-rakan yang dah tak tau dah sumber asalnya. Kepada author asal article ni minta kebenaran ya publish kat sini. 


credit : Google

****************************************************************************************

Sebagaimana semua sedia maklum, saya mempunyai ramai pelanggan. Pagi tadi saya telah berborak mengenai penyakit-penyakit 60-an bersamanya. 

Uncle M: Tahu tak sekarang ini penyakit-penyakit macam batuk kering (TB), sifilis, hepatitis B & C, kudis, sakit-sakit kulit, sakit mata merah dah datang balik ke Malaysia. 

Hanief: Saya tak berapa pasti pula. 

Uncle M: Saya ni selalu berkumpul dengan kawan-kawan, ada yang doktor, peguam, NGO sana-sini. Semua profesional. Semua akan bawa topik isu semasa untuk dikongsi. Salah satunya ialah isu penyakit ni. 

Hanief: Yang saya tahu, penyakit-penyakit tu popular zaman datuk dan nenek saya dulu. Negara kita masa 60-an tak cukup bersih dan ubat-ubatan lagi. 

Uncle M: Tahu tak mana puncanya? 

Hanief: ... 

Uncle M: Kedai Mamak. 

Hanief: Haha... Kedai Mamak? 

Uncle M: Memang orang gelak berdekah-dekah bila saya cakap kedai Mamak. 

Hanief: Tapi kenapa dengan Mamak? 

Uncle M: Bukankah diorang guna pekerja asing dari India? Ada yang bawa penyakit TB, paru-paru dan macam-macam lagi. Lepas itu dia pun potongkan roti canai kau. 

Hanief: Hahahaha... 

Uncle M: Ada kawan saya seorang kena satu penyakit pelik lepas makan di kedai Mamak. Bila jumpa doktor, kata doktor bukan TB, tapi sakitnya serupa TB, tanda-tandanya seperti TB. Akhirnya, doktor itu sahkan yang virus TB itu dah lalui proses mutasi. Jadi, ini satu penyakit baru. 

Hanief: Dah pulih ke dia? 

Uncle M: Doktor tak ada ubat lagi. Macam tu juga. 

Hanief: Seram juga dengar ni. Memang pendatang asing ni tak ada pemeriksaan kesihatankan? 

Uncle M: Mana ada. Datang naik kapal terbang pun tak ada. Itu yang naik tongkang? Lagilah! 

Hanief: Baru-baru ni kerajaan nak jadikan Malaysia sebagai pusat transit pelancongan, tak payah guna visa. 

Uncle M: Itu semua mengarut. Konon singgah Malaysia transit lawat sekejap. Tapi penyakit dia? Siapa tahu? 

Hanief: Ada kemungkinan ke dia hilang pergi cari kerja. 

Uncle M: Apa pula tak boleh? Mula-mula datang naik kapal terbang. Lepas tu tak nak naik kapal terbang. Nak duduk cari kerja pula. Itu yang Indonesia datang naik tongkang. Siapa boleh kawal? 

Hanief: Betul juga. Orang kita sendiri yang undang padah ambil pekerja asing ni. Kedai Mamak memang suka ambil pekerja asing. 

Uncle M: Tahu pun. Saya dah lama tak makan kedai Mamak. Sebab pekerja asing itu mana ada dapat suntikan Polio, TB, BCG dan lain-lain. Orang Malaysia ada semua tu. Sekarang saya makan di kedai Melayu saja. Tapi itu pun saya tanya, ada tak pekerja Indonesia. Kalau ada saya tak makan. Buat apa saya bayar untuk dapat penyakit? 

Hanief: Betul juga tu. Tapi bolehkah kerajaan buat syarat tengok rekod kesihatan. Atau pun beri suntikan? 

Uncle M: Suntikan boleh kita beri. Tapi kosnya siapa nak tanggung? Tahu tak yang datang ke Malaysia ni lebihnya yang bawa penyakit daripada bawa untung? Katakan negara kita dapat untung RM10 juta setahun. Tapi kita nanti terpaksa belanja RM100 juta untuk basmi penyakit yang dibawa pendatang asing. 

Hanief: Logik juga ya? 

Uncle M: Nak buat untung ke? Nak kumpul penyakit? Jadi kau fikir-fikirkanlah lepas ni. 

Hanief: Ini kali pertama saya dengar. Kalau dahulu, paling hebat pun cerita Mamak rendam seluar dalam. 

Uncle M: Itu cerita biasa. Konon nak bagi laris dan sebagainya. Tapi penyakit ni boleh terbang melalui udara, air dan serangga. Ada satu restoran Mamak tu siap gantung kalimah Allah S.W.T dan Muhammad S.A.W. Siap pasang ayat Quran lagi. Rupa-rupanya India. Ayam ambil dari pembekal Cina tak sembelih pun. Pembekal Melayu mahal. Kemudian sayur, kadar racun serangga dia tinggi. 

Hanief: Itu saya pernah dengar. Orang Bangladesh buat pendapatan sampingan dengan tanam sayur tepi pusat pelupusan sampah. Lepas itu jual di pasar. 

Uncle M: Air pun boleh menyebabkan kematian juga. Sebab air kita ada klorin. Klorin ni boleh buat kita mati. Bagi arnab ke ikan, pasti boleh mati. Kalau manusia mungkin pening-pening saja. Kemudian telan Panadol. Panadol ni dia tipu otak kita saja. Sakit masih ada, tapi tak rasa. 

Hanief: Painkiller ke? 

Uncle M: Yalah! Sebab itu tak rasa sakit lepas makan. Semua instant. Itu kalau tak silap dalam teh tarik tu, dia campur sikit serbuk daun ketum. Itu yang lepas minum tu rasa pandang kejap jauh, kejap dekat. Ramai orang suka teh tarik. 

Hanief: Biar betul! Rasa macam Malaysia ni dah diprojekkan untuk terima satu peperangan dalam bentuk bawaan penyakit. Macam warga Red Indian di Amerika dulu. 

Uncle M: Itulah. Ada pelbagai andaian. Kita ramai yang suka makan di kedai Mamak. Sebab? Sama-sama Islam. Kau fikir-fikirlah sendiri. 

Hanief: Kenapa dalam berita tak ada laporan pun? 

Uncle M: Kawan saya doktor pakar di Hospital Selayang. Kata dia, kerajaan terpaksa rahsiakan. Dia tak nak orang Malaysia panik. Bayangkan berapa juta pekerja asing ada di Malaysia? 

Hanief: Betul juga. Restoran Mamak pun berlambak dalam Lembah Klang. 


Liana meninggal dunia akibat batuk kering 
...akibat penyakit batuk kering di rumah keluarganya di Taman Pangkalan Barat Mewah, Pasir Puteh di sini semalam. 
from Kosmo! - Jan 28, 2010 2:59 AM 

Amaran tibi 
...jangkitan penyakit batuk kering atau tibi sekitar Lembah Klang semakin membimbangkan apabila meningkat daripada 1,253 kes pada 2007 kepada 1,387 kes sepanjang 2008 dengan tujuh kematian. 
from Harian Metro - Apr 4, 2009 10:28 AM 

Ketua Biro Utusan Perlis meninggal dunia 
...akibat penyakit batuk kering (Tibi). 
from Utusan Online - Jan 8, 2009 10:23 AM 

Hasil kajian INFORMM diiktiraf 
...taun dan batuk kering
from Harian Metro - Jun 10, 2008 11:46 AM 

Kelonggaran eksport kera ditarik balik elak wabak 
...batuk kering (TB) dan hepatitis. 
from Berita Harian - Feb 2, 2008 10:27 AM 

Bekas polis derita sakit 
...akibat penyakit batuk kering dihidapinya sejak enam tahun lalu menyebabkan kerosakan paru-paru. 
from Berita Harian - Jan 24, 2008 9:49 AM 

Tiga peratus warga asing bawa penyakit 
...batuk kering, sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun. 
from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM 

Tiga peratus warga asing bawa penyakit 
...sifilis dan Hepatitis B serta C, setiap tahun. 
from Berita Harian - Dec 3, 2007 1:11 AM 

4,000 pendatang bawa sifilis 
...kelamin jenis sifilis apabila diperiksa semula dalam saringan kesihatan selepas sebulan berada di negara ini, sepanjang tahun lalu. 
from Harian Metro - Nov 14, 2007 9:40 AM 

2,571 mati dalam penjara, pusat tahanan 
...depoh tahanan pendatang tanpa izin, meninggal dunia akibat pelbagai penyakit sejak 1999 sehingga tahun lalu. 
from Berita Harian - Mar 24, 2009 9:04 AM 

Pendatang hidap HIV dihantar pulang 
...menghidap pelbagai penyakit kronik termasuk HIV selepas menjalani pemeriksaan kesihatan sebaik tiba di negara ini. 
from Harian Metro - Nov 23, 2007 10:01 AM 


P/S: Ada satu article menarik lagi pasal kedai mamak nih. Nanti aku share next entry...  Dari segi kesihatan, Roti Canai & Teh tarik mengandungi kalori yang agak tinggi.. dan tak berapa baik untuk badan. Mungkin lepas ni kita ada lebih banyak sebab untuk berkata TIDAK ke kedai mamak! hu hu hu

9 sweet comments:

umeboshi said...

i don't like kedai mamak. tapi, sekali sekala layan tekak yg mengidam nak pekena mi grg mamak, maggi grg mamak. huhuhu...

fndrocka said...

benda2 camni kena amik berat jugak..boleh spread kan artikel camni supaya kita berhati2 ..bukan nak boikot..tapi untuk pantau.ku jarang mkn kedai mamak...selalu makn kat rumah je.hoho

*∽ IZAN ∽* said...

Re : Same la kite... tak selalu pergi tapi sekali sekale terhingin gak pekena tah tariknyer tu! huhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Fndrocka :

Betul tu.. sama la kita. jarang makan tapi kekadang terjah gak kalau terhingin hu hu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Fndrocka :

Betul tu.. sama la kita. jarang makan tapi kekadang terjah gak kalau terhingin hu hu

ACOI said...

hahaha..kedai mamak pengotor..mmg teruk..byk bagi masalah ek..hahaha..mmg sye tak minat kedai mamak sejak dulu lagi..sejak peristiwa nampak depan mata bekas kuah kari smlm yang masih ada balance and tak di basuh..main campur je dgn kuah kari baru..huuhu yakkksss..

*∽ IZAN ∽* said...

Re Acoi :
Iskkkk...! tapi kari mamak memang nampak 'kari peram' pun... pekat & melekit semacammm jekk.. seb baik sekarang dah pandai buat mee goreng mamak sendiri! ha ha

tiefazatie said...

er...ifa mmg xberkenaan ngn kedai mamak ni..sbb terbayang2 nie..die berpeluh2 buat roti canai n air nie..ei..geli ifa..nie semua pasal mber ifa sorg nie la..last2 ifa pun terpengaruh..xsuke kedai mamak..=D

*∽ IZAN ∽* said...

Re tiefa :

Alamakk... yerrkkk...!!