Salam..

Di perkenalkan... calon calon finalist Chef Muda kita...
Danish Aimannnn.............!!!!!!
Berusia 5 tahun setengah... makanan kegemaran NASI LEMAK.
Sejak umur 2 tahun setengah dah peberet makan Nasi Lemak hari hari...
dah 3 tahun berlalu masih jugak hantu makan NASI LEMAK sampai laaa ni..! 24 jam sehari okehhh!
Tak kira lauk apa aku masakk.. kalau tanya nak makan nasi tak, mesti jawapannya ' Danish nak makan Nasi lemak!' Dah syarat wajib dalam Nasi Lemak Danish mestilah berwarna merah bermakna sambal dah di gaul rata.. kalau nampak nasi putih lagi mulutnya tak berenti membebel suruh gaulkan nasi nya sampai merah menyala..! Dan wajib jugak ada telur dan kacang.. hu hu.
Danish bergambar dgn apron mama... Peaceee....!!!

 Moralnya kadang kala hujung minggu rajin la aku buat sambal tumis. Tumis banyak-banyak. Bekalan sambal segera mesti ada 24 jam dalam peti ais okeh. Danish akan request bila-bila masa je. Danish boleh hadap sampai 4 pinggan sehari! Pagi nak gi sekolah pun sempat lagi hadap sepinggan. Tapi of course la Nasi lemak Danish tak mengandungi santan. Cuma nasi putih biasa yang di lauk kan dengan sambal, kacang, telur dan timun (jika ada).

 Lately pulak kalau aku dah ke dapur, Danish pun sibukkkkkkkkkkk nak 'tolong' aku masak. Naik rimas di buatnya.. bukan apa.. risau aku api dan periuk/kuali panas tu.. kang kalau jadi apa2 haru biru plak. Tapi dek di sebabkan Danish yang beriya2 pujuk aku nak tolong masak.. dan kebetulan plak aku masak kan lauk kegemaran dia - Sambal Nasi Lemak.. so aku kasi la can Danish pegang sudip... hu hu

Okeh mula-mula tumiskan bawang dan lada kisar sehingga naik minyak.

 Seterusnya tambah kan garam secukup rasa. Biar sambal betul2 masak ya puan-puan. 
*Sila abaikan dapur 'purba' yg dah berusia 8 tahun tu...! Berjasa sejak aku bujang-bujang dulu. Bleh la tengok resepi2 dari dapur purba aku ni kat Sweet@RecipesGallery.hu hu*

  Setelah naik minyak masuk kan sedikit sos ya puan-puan. Macam ni ha.....! 
Serta bahan-bahan lain yg berkenaan.

Lepas tu langsung tak kasi aku sentuh sudip masak sambal. Mulut nyer bising je mengomel. Pantang aku sentuh sikit...
 ~ Mama.. biarlah Danish buat...
~ Mama, Mama masak periuk sana la ~ *Asam pedas*
~ Mama.. Mama good chef laa.. Danish pun good chef! 
*Danish tengah baca dan boleh baca  sendiri 85% apa Mama tulis kat sebelah nih! ha ha*

 Sambil tunggu Lada garing sibuk ke hulu ke hilir cari bahan apa lagi nak taruk dalam kuali. 
Siap selongkar peti ais...!

Danish : 'Mama.... taruk timun tak mama ?"
Mana la taruk timun dalam sambal Danishh sayang oiiii... Timun tu buh atas Nasi lemak je nanti..!

Gaul lagi.. yah yahhh.. jangan sampai hangus.

 Gaul lagi...dan lagiii...dan terakhir sekali masukkan bawang besar yang sudah siap di hiris ya puan-puan.

 Tara....!! Tu dia rupa bentuk sambal Danish atas kuali.

 Bila ketua chef kata dah siap, Danish terus la berlari kegumbiraan sambil berpusing2 depan TV..! 
Siap menyanyi-nyanyi  ~ Yea yeaa.. yea yeaa.. Danish good chef...!!!! Danish good chef...!!!!

 Ayam masak asam pedas.

Sambal tumis Danish.. di masak sendiri oleh Danish..!! Aku buat sambal kosong je supaya tahan lama.
*Komen Danish bila tengok gambar ni ~ Mama Danish suka makan sambal! Seee....!!!!*

 Lauk dinner malam tu..

 Danish makan paling berseleraaa.....! 

Tu dia nak tunjuk kemain SEDAPPPP lagi SAMBAL TUMIS DANISH...!!!!! 
Hingga menjilat jarii...!!!
Orang lain dah habis makan.. meja dah clear tinggal dia sorang masih tambah nasi dan sambal..!! ha ha..!

Dengan ini, dengan bangga dan kembang kuncupnya, aku menobatkan 
Danish sebagai Chef  termuda di Kampung Pak Leman ha ha ha!
Cayala Danish...!! Muaaahhhhhhhhhhhh!!!

12 sweet comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

bagus danish...rajin tolong mama...macam ni lah calon menantu yg dicari...wink wink..

*∽ IZAN ∽* said...

Re Ayu :

Har har harrr.. tu lahh.. angin apa ntah sekarang ni pantang mamanya nak memasak dia dah sibuk tanya nak tolonggg... adehhhh!

☆ lieya latif ☆ said...

ya Allah...bertuahnye ko izan...dpt anak bujang rajin cenggini...sejuk perut ko izan oiiii....ehem.....leh jadi menantu ni dak danish ni.....heheheeh

bagus laa danish ni, die nak mkn pedas kan....mmg hantu betol die ngan sambal tumis, siap ko buat stok lagi hah...aku rase pes time aku dgr pasal budak2 baye danish ni minat sambal tumis sampai cam ni sekali......senang sok bini die izan heheeheheheh

umeboshi said...

ya ALALH..hantu sambal tumis rerupa nye danish ni. kuat mkn pedas ek dia, izan? kalo iman ngan afiq khair, tak tentu. kadang tu, ok je mkn pedas. kadang tu, tak ok..

zuhana said...

hai chef muda....
emmm sedapnya sambal tumis danish tu...
hehehe kelakar le tengok danish masak...masuk bilik tersipu2 tunjuk apron..ingat nak buat ape ngan apron tu...rupanya soh mak long pakaikan apron yek!!!
nak tolong mama masak kat dapor rupanya....dari mula masak sampai le ke menjilat jari....betul2 n bersungguh2 si danish nie tang makanan faverot nya "sambal Tumis"

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya :
Ha ha ha.... tu lahh.. kalau dah cukup tinggi nyer tu leh la nolong2 mak nyer kat dapurr.. ni nak godak sambal pun panjat kerusi! memang risauuu di buatnya.. isk isk

Lieya... anak bapakk... anak beranak kuat makan pedas! He he .. tu la pasall. Kalo bininya masakkan ok la.. takut Danish yg masak sendiri har har har!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Cik Ume :
Tu laa.. kekadang kita tengok kita yg ngeri..! makan sambal ngalahkan orang tuaaa...! takut je sakit perut ke apa kee

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mak Long :
Haa.. bertuah lah Mak long dapat rasa 'air tangan' Danish hari tuh!! ha ha. Mamanyer tukang rasa nyerrr.. dia yg sibuk buh bahann..! mementang le peberet masakan dia.. nak sentuh sket pun tak lehh.. ha ha

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

izan, mimi nak pinjam danish la.. boleh la dia tolong mimi masak sambal kat dapur. hehehe

bagus ek dia makan nasi lemak dengan sambal.. anak2 mimi semua makan nasi lemak kosong. memasing tak tahan pedas

tiefazatie said...

alala...sgt cumil la danish nie!n salute la dik suke mkn sambal ye...best kan2..hihi..senang je kak izan nak bagi danish mkn nasi nie..=)

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mimi :
Tu laa.. kuat makan pedas macam Papanya. Kekadang naik risau di buatnya... mana taknyer, hidang nasi lemak kalau tak gaul tengok2 sambal dah clear dulu! isk isk..!

dah pinjam..? bleh blehh.. jgn sampai hangus dikerjakannya sudah! ha ha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Tiefa :
Tu la pasall.. sambal tumis tu memang kena ada 24 jam dalam peti! ohok!