Assalamualaikum...

Sambungan entri sebelum ni.. 
Ahaa.. Raya dah pun sampai ke penghujungnya.
Masing-masing pun dah start kira duit raya anak2 kan.
Korang buat apa dengan duit raya anak2 korang..?

Kitaorang biasanya masukkan dalam Tabung Haji terus.
Since diaorang punya acc pun dah register dlm favourite transfer 
akaun Maybank2u so terus je bank in online.

Tahun ni Danish pun dah 6 tahun, Dania pun dah 4 tahun.
Dah besar dahhhh.. Ingat masa kat Johor, pagi raya tu kalau di suruh 
Danish ikut Marhaban Lelaki asyik merungut jek tak mo raya.
Maklum lah sampai 25 rumah nak jejak satu masa... ! omelnya:
"Raya raya raya...!!"
Kalau kata gi la ikut beraya, nanti dapat duit raya. Jawabnya
"Duit raya.. duit raya.. duit raya...!" 
langsung tak di herannya.. membebel2 lagi ada la..

So kali ni duk mengingatkan bebelan Danish tu kitaorang pun 
ambik 10% dari duit raya tu bawak diaorang gi kedai mainan 
dan pilih mainan apa yang diarorang nakk..

So balik dari kampung keesokan harinya terus kitaorang gi kedai 
mainan berhampirann..


Tu dia dah berseri-seri muka Danish..! Tak habis2 nak beli Remote Control Car..
aku rasa dah masuk koleksi yang ke-7 dah isk isk isk


Kat tangan dah pegang.. rambang mata lagikk.. isk isk


Next turn Dania pulak pilih.


Pilih satu antara 2. Kitchen set or Candle Cake set..


Sebenarnya prefer lagi nak belikan kitchen set tu.. tapi 
Dania mati-mati nak jugak Candle Cake set tuhh.. dia kan HANTU
makanan maniss.. gula2, coklat, cake.. suka sangattt lah tuhh!!


Abang masih cuba pujuk utk beli Kitchen Set..


Dania pulak masih nak Candle Cake set tuh.. ha ha.
Siap nanges lagii.. isk isk


Akhirnya Danish dapat 2. Remote control Car & Transformable Car.
Dania of course lah tak lepas2 dah Candle Cake set dia tuhhh..!
Ngahahahhaa. Ni confirm la duit raya 10% tak cukup kann..
akhirnya kena top up kan jugakk..muahahahah


Tiba masa nak bayar & test mainan. Orang ramai siottt...
lepas raya ni memang pakat bawak anak beli mainan.
Time kitaorang pergi pun siap ada customer beli basikal 
sempena anak puasa penuh! ngahhahahha.
Sungguh 'ganaz' habuan anak-anak zaman sekarangg.. isk isk


Akhirnyaa.. dah sampai rumahh....!
Of course la Dania pun dapat 2 set gakkk.
Teringat plak bufday dia baru2 nih. Sebenarnya masa bufday Danish hari
tu belikan roller blade dah untuk both. Consider hadiah harijadi 
tahun ni... tapi gegirl biasalahh.. takut nak main..
tu yang akhirnya belikan jugak Kitchen Set ganti hadiah bufday.


Danish yang lebih excited punggah isi kotak


Ahaa.. satu satu part sudah keluarr


Danish berusaha 'tolong' pasang dapur bersungguh-sungguh.
Dania rilekk je tunggu kat sebelah ha ha


Tu dia.. kemasan terakhir. Pasang 'oven'

Taraaaaaaaaa..!! Dah siappp..!!!


Ni candle Cake set yg Dania 'selera' sangat nak beli ha ha


Danish siap test Oven lagi.. api nyala takkk he he


Ni menu pertama..! Kek Panggang..! ngahahahhahaaha!
 Habis la cair cake tuh Chef Dania oiii!!

Yang best siap ada api & bunyi memasakk. Aku plak ikut jakunn..!
Maklum la kecik2 mana la nak dapat.. ada pun set masak ada laa...
kalau nak feel ada api bagai tu haa.. gi belakang rumah. Ambik batu susun 3 segi,
buh kayu api, pasang api sungguh.. pastu masak lempeng atas tutup tin milo
yang beso tuh..! haaaa.. tu la zaman2 Mama main masak2@ main pondok-pondok
 dulu kalo nak feel masak betull huhuhuhu. Tadah je la kulit kalo kena gigit nyamuk 
belakang umahh.. korang je untunh sekarang ni masak pun semua bleh
sambil tengok kartun kat TV huhu


Chef Dania tengah test masak



Ada satu hari Danish buat homework pasal 'float' & 'sink'.
Aku pun ambik air buh dalam tupperware dan suh Danish buat 
eksperimen sendiri setiap objek yg tertera dlm buku homeworknya
tuh float ke sink (duit, keronsang etc).


Sedar-sedar bekas air tu dah beralih arahhh sudaa...


Dania dah buat masak 'Sup Biskut' huhu 


Sinki nye siap isi air betul-betull! Amboii..! 


Ni Sushi pun nak masak atas dapur jugakk ngahahahahaha.


Sukahati lahhh.. nanti dah besar rajin-rajin jugak tolong 
Mama kat dapur ya Dania sayangg...!!


Opss... jauh plak menyimpanngg....so selebihnya duit raya Danish & Dania 
kitaorang plan nak bukakan akaun SSPN to both. 
Aku buka untuk sorang, Abang buka untuk sorang.
Dengan harapan nanti bleh buat pelepasan cukai LHDN he he.

Minggu lepas dah cek kat Maybank dia kata
Min buka akaun RM250 seorang. Aku pun tengah prepare2 borang nih..
InsyaAllah minggu ni gi submit huhu.
Alkisahh....

11 sweet comments:

Nad @ MamaZakwan said...

zakwan pun simpan kt asd ngan tabung haji je
sspn min rm250? dlm iklan kt tv kata min rm20 jek, huhu!

zakwan pun dapat hadiah gak pas raya..
zakwan bli dgn duit raya sendrik, hehe...asek nk mc queen (CARS) jek..hehe

mama aisar said...

i sokong jom buka sspn...

MrS. F!zA said...

wah..siap dpt hadiah lg..ratusan jgk tu kan mainan mcm tu..hihi.. darwisy punya sy simpan semua..tggu bulan depan lah besday dia igt nak beli car besar kasi dia naik..

Hanis MY said...

sukanyaaa tgk budak2 tu dgn toys! seronok sgt derang main...

eelobor said...

belum buat aper2 lagi... masih ada dalam laci

e.l.i.z.@ said...

eli simpan dlm maybank yippie tu je..belum tergerak hati nk bukak asb hihi..tp aspn tu dh tergerak hati tp belum jgk amik tindakan :P

ibu MZW @ farah idayu said...

sspn sama cam akaun biasa gak ek? utk tahun nih asd takde offer penambahan unit so, takleh dh buka akaun asd. tp bln 10 nih akan dibuka akaun baru asb utk bayi serendah umo 6bln..hehe. saya prefer TH dan Asd ;)

lieyalatif said...

alhamdulillah ...yg penting ade siimpanan utk anak2...esok2 nak sambung belajar senang...tak yah le gune ptptn tuuu...menyusahkan jek ptptn tuh......menyusahkan kalo tak bayar2 la wakaakakakaka.....

aku pulak bukak ASD dgn tabung haji jek izan.....tapi ASD leceh dah cukup kuota......

maszmadi said...

oh chef dania, masak sup biskut yerk.. cam best jerk menu tu.. hehe

simpanan utk anak2, bgus kan.. masz tiap2 bulan ada bank in kat akaun aisha, x byk pon janji ada tabungan kan.....

Aleyn said...

Aina dan Miqhail masing2 dah ader SSPN..tapi duit tak topup semenjak bukak....duit raya simpan dlm Maybank Yippie...cadang nak transfer gak sket...

Wah...cam best jer kitchen set tu....siap ader simulasi api tu...canggih2..

azura samsuddin said...

aina smpn kat TH jer, tu je yg buka utk aina he3 aina x bsr lg so diam2 je he3 kalo dia dah pandai mnta mmg belikanlah juga, harus 10% d ambil ;)