Assalamualaikum...

Ahaa.. Danish dah 6 tahun.. tahun depan nak naik darjah 1 sudahh..
kena pulak EDD baby dalam perut ni time Danish nak naik sekolah rendah..
Dania pun akan pergi skool jugakk
sungguh suspenn.. di manakah aku berada pada waktu itu..?
Abang..? Danish..? Dania..? 
Hospital ? Sekolah ? Tadika..? Jeng jeng jeng..!!

Anyway baru-baru ni Dania mengadu kat Papanya cakap gigi 
Danish ada tajam-tajam.. Sekali tengok..! Gigi kekal Danish dah mula tumbuh!!
Alamakk.. kitaorang langsung tak perasann.. Danish pun tak mengadu apa-apa..! huhu.


So teruslah plan bawak gi jumpa Doktor Gigi. Seb baik lah Kompeni baru ni 
sudi sponsor dental claim RM500 setiap ahli keluarga.. sebelum aku 
start getting pregnant hari tu awal-awal dah gi survey Klinik Gigi 
since bleh claim kan. Gi service gigi siap-siap sebab kalo dah pregnant
ada masalah gigi payah pulak nanti. So inilah Klinik Pergigian yang kini dah 
pun menjadi Klinik gigi tak rasmi family aku huhu.

KLINIK PERGIGIAN NURUL.

Terletak di Bandar Bukit Puteri depan area2 Giant tuh. Dari LDP menuju ke IOI 
tu pun bleh nampak klinik nih. Abang pun dah buat treatment gigi kat sini.
So far service OK.

So tengahari semalam aku wat appoitment ngan klinik.
Kul 12 gi amek Danish dari skool terus bawak gi Klinik.
Appointment kul 1 pm, sampai kul 12:30 pm kitaorang makan dulu kat 
kedai Ayam penyet BEST kat bawah Klinik tu je huhu


Ni set Combo Ayam Penyet dia. Harga RM9.90 sekali air.. bleh pilih
nak Udang/Ayam/Lele/Empal Penyet. Kat sini hari tu yang terserempak 
So sebelum gigi Danish kena cabut, kasi dia isi perut puas-puas dulu huhu.
  
Aku order Lele penyet.


Danish punya Ayam Penyet


Danish yg excited di hidang ayam goreng + sambal ngahahahaha


Sesuka hati je sambal belacan power ayam penyet tu dia gaul kat nasi.. uikss..!
Aku pun gaul sket2 jekkk..


Selera betul aku tengok dia makan.. sambil komen 
'Sedap! Sedap..!'
Anak bujang aku sorang ni memang kuat makan sambal tak padan kecikk...
ni ikut darah satria Papanya la nih.. iskkk


Tengok habis licin pinggan lauk Danish ngan sambal2 sekali.. 
ada nampak tak sisa samball..? tak de kann.. LICIN!
Aku punya sambal pun dia yg habiskan.. aduh aduh..
tak sampai hati aku nak halang sebab dia makan selera sangatt.. 

Masa nak bayar staff kedai tu pun duk tegur aku
"Pandainya dia makan samball...!"
ngahahahahaha...!

Habis makan ngam2 sebelum kul 1 pm.
Terus naik atas.. ni dia ruang menunggu dalam klinik.
Sampai-sampai isi kad register dan terus masuk bilik Doktor.


Ni lah rupa gigi kekal Danish yang dah tumbuh berlapis ngan gigi susu dia.


Masuk-masuk terus Doctor suh baring & cek gigi Danish. Sambil pakaikan 'Spek mata hitam'.
Aku pun jet jet la puji puji dia hensemm kasi lupa tujuan dia datang klinik tuh huhu


Tapi bagus Doktor nih. Dia phsyco budak-budak sampai Danish pun calm jek.
Aku pulak yg suprise tengok respon Danish.
Memula Doktor kata nak letak jelly strawberry yg sedap kat mulut dia. 
Jelly ni pun akan kasi rasa kebas gak skett.
Pastu Doc dah cakap awal2, jap lagi dia nak cek gigi, takut jelly tepercik masuk mata so 
Danish kena tutup mata (sebenarnya nak elak dia nampak jarum suntik)


Sambil-sambil tu siap suh Danish praktise tutup mata.. pandai ke takk..
Danish pun mesti lah nak tunjuk terror & pandai kann.. ikut je cakap Doktor.


Haaa.. nampak dah Doktor dah stanby picagari & jarum suntik ubat bius kat tepi tuh..?
Aku yang tengok pun ngerii ha ha..!!


Tapi amazingly Doktor bleh bius gusi Danish 2-3 tempat dengan Danish 
yang 'setia' tutup mata dan tak mengaduh sakitt.. padahal few minutes jugak la
Doctor duk habiskan ubat bius tu ke gusi Danish.. 


Sampai ubat bius habiss.. lama gak tuhh.. ! uhuhuhuhuhu


Danish di suruh kumuh air.. masa ni dah kebas dah mulutnya..
Lepas tu Doktor confirm kan dulu sakit tak kalo dia pegang2 gigi Danish.
Siap dia demo dia nak pegang2 je gigi tu.. nanti Danish rasa macam dia
pegang dan goyang badan Danishh.. tak sakit kann..

Bila Danish dah faham & kata OK baru la Doktor cabut 2 gigi susu depan 
Danish sekaligus..!!


Tu diaa.!! satu pendekk, satu panjang. Yg pendek sebab gigi kekal dah keluarr..
yg panjang sebab gigi kekalnya baru nak keluar so belum tolak gigi susu tu 
betul2 lagi huhu. Danish pulak OK je.. kagum aku tengok dgn cara Doktor tu handle 
& Kagum gak dengan respond Danish.
Well done  Danish !!


Rupa gigi Danish setelah di cabut 2 batang kat bahagian depan.


Danish main toys kat Klinik tu kejapp


 Lepas 10 min gitu terus ajak Danish balik. Doktor ada kasi ubat minum utk tahan sakit.
Singgah kat kedai Ayam penyet tu pinjam sudu dan beli air mineral. 
Kasi Danish makan ubat siap-siap sebab ubat bius tu tahan sejam jek. 
Kapas tahan darah pun tukarkan siap-siap.

Balik tu belikan aiskrim satu tupperware untuk Danish makan kat rumah Baby Sitter. 
Kasi darah cepat berenti. Time2 macam ni Doc pun tak advise dia makan yg panas-panas.

Al-kisahh..  pengalaman pertama aku handle anak tumbuh gigi kekal uhuhuhuhu.
Seb baik gi cabut Danish tak meragamm.. alhamdulillahh.....



12 sweet comments:

yatie chomeyl said...

bagusnya Dr ni, mcam ni budak 2pun x la takut nak gi klinik gigi *macam yatie kecik2 dlu takut sbb nurse garang*

*∽ IZAN ∽* said...

Re Yatie :
Tu laa.. bagus betul Doc gigi nih. Kagum k.izan.
Alangkan hari tu Danish kena warded nak buh jarum DRIP air pun dekat 20 min nurse bersilat sbb dia melawan & raung2 uhuhuhu.

lieyalatif said...

ayat penyet punye sambal tu anak ko bleh mkn gitu jek sampai abis izan...mmg hantu pedas kooooo...aku ni pun kalo mkn ayam penyet sure usik2 ujung jari jek sebab pedas die sampai berhingus2 mkn...punyele pedas...mmg sok bini si danish menu kene masak pedas2 le niii he he he

betul ko....bile gigi susu lambat tanggal, nanti gigi kekal tumbuh tak cantik...mcm gigi danish tu, dah tumbuh senget kat belakang lak tu....seb baik ko ckp kan, leh aku2 tgkkan gigi mia mija sebab keturunan aku ni mmg lambat gigi susu gugur izan...tu pasal gigi aku belapis2 tak cantik ni heheehe.....

ape2pun danish good boy....berani jmpe dentist!!

HappyIrfa said...

salam kenal dr saya..sesat kemari dr blog bumi albany

saya pun baru je posting psl bawak hero ke klinik gigi :-)

baguslah cabut sekarang so sempatlah gigi baru naik di tpt yg sepatutnya..

doktor gigi sekarang dah baik-baik tak mcm dulu..sebut doktor gigi pun dah gigil lutut

azura samsuddin said...

zura igt lg, time kecik2 dulu pun kalo de gg berlapis mmg sah2lah kena cabutlah so kalo xnak kena cabut baik diam2 he3 ...

dan paling x lupe mak ckp masa zura xnak cabut (igt smpi skrg pulak tuh)'kalo cmuke kite cantik xpelah jugak bia gg tu berlapis mcm mazuin tuh' hehehe sbbkan tulah mmg cabut kalo de gg berlapis, klakarkan ayat mak zura tuh ...

ieda said...

aduhh bagusnya danish kalau dr bagi ubat bius betul2 sure anak2 kita x sakit dan x nangis .. nie ada yg nangis tuu sbb x cukup ubat kebas kan ..

cantik lah dik ruang klinik tuu dah mcm ruang tamu rumah .. sgt2 kemas :)

maszmadi said...

bagusnyer danish..... erm, baik jerk mgikut kata kan..

tiefazatie said...

baek je danish nie..
ifa pun ngeri je kalu bab2 gigi nie kak..adeh..takut!haha

btw..pergh..licin habis danish mkn ayam penyet nie..adui la..suka benor pedas ek..

~izan~ said...

bagus la doktor yg memahami naluri budak2 ni..hati kita pun senang kan..err kalau izan,izan pun mcm tak snggup nk tgk tang cucuk2 tu,takot dan kesian (sbb tu tak jadi doktor ekeke)

Tabo Powero said...

Assalam... saje meng "google" pasal tumbuh gigi baru, sbb anak dah naik gigi baru. Thn dpn 5 thn. Mcmna gigi danish sekarang? Dah cantik? Atau nampak berlapis? Risau pulk sy. Pengalaman pertama almaklumla...

Cekodok Hangus said...

Salam..ape nama doctor tu?bagusla cara die handle

Cekodok Hangus said...

Salam..ape nama doctor tu?bagusla cara die handle