Assalamualaikum..

Juadah berbuka puasa aku hari ni..
COLEK KEROPOK ??? 
Abang yang beli .. aku pun perasan jugak orang yang jual ni..
tapi bukan kat bazaar pun, kat gerai tepi jalan.
Dah la tak de sample.. aku kata camna la rupanya..


Namanya COLEK KEROPOK,
isinya macam rojak jugak. Ada
Tauge celur
Hirisan Timun 
Keropok goreng yang dah di hancurkan
Hirisan paru
Hirisan babat@perut lembu

lepas tu tuang kuah sambal lada tuh...
Aku first time jumpa nih.. tapi bila makan ,
eh boleh tahan jugak rasanya.. licin..!
tak muak sebab tak de tepung goreng berminyak gituhh..

Korang pernah makan ke benda ni..?
Asal menu negeri mana yek..?
Esok macam nak beli lagi! he he

13 sweet comments:

Aisy Nasiha said...

colek kerepok ni asl kelantan.....mmg mkanan kegemaran org kltn, lg2 di musim puasa mcm ni...

~izan~ said...

nmpk pun dh sedap..kalau ada keropok mesti sedap punya =)

tak pernah makan pun..kalau la sini ada jual kan best! =)

slmt bersahur dan berpuasa!~

Aisy Nasiha said...

haha..izan..colek kerepok awk dh tertarik ye? ada 1 lg mkanan kltn yg kena try ni, yg rasanya xjumpa langsung di kwsan kl n shah alam ni...try pergi pasir mas, mkn nasi sup daging bakar....fuh...mesti lg tertarik punya...mcm suami sy, try 1 kali, skrg ada pluang blk pasir mas je dia mesti minta nk mkan nasi sup ni....

anisalya said...

sedap je nampak.
daripada nama dah agak mesti makanan org kelantan. negara kita ni kaya makanan kan? ada macam2 tapi kita je tak tau...

betul tak?

eelobor said...

huhuhu....dah selalu sangat makan. dari kecik lagi...

MrS. F!zA said...

tk pnh tgk lg kan mkn..hihi mula2 igt akk yg buat, beli rupanya...kalo menu ada nama colek2 ni bkn kelantan ke?

lieyalatif said...

yg aku penah dengar colek ayam...tu kelantan marilaaa...ni yg ko punye ni nampak sedap gak nie....teliur gak aku ni heheeheheh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Aisy :
Isk isk iskk.. camne leh tak tau nih ahahahah. semalam ada 3 jenis colek.. apa tah lagi 2.. lepas ni kena usha yg lagi 2 tuh.

Nasi sup daging bakar..? penah makan nasi sup & sambal belacan kat Ani Sup Utara.. kiter Kelantan pun tak pernah jejak lagi.. uhuhuhuh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Izan :
Tu la pasall.. Izan masa lalu jeling je sbb tak nampak isi.. En Hubby la yg bukak tengok isi dalam pas tu beli.. kalo tak mmg tak merasa la uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re anisalya : Ye betull..!!
banyak lagi yg tak tau.. sampai la nak makan netbak tak dapat2 lagii.. tak tau nak cari mana.. tau pun sbb ada org hantar kuiz kuih2 di mesia.. uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eelobor:
Memang dah jadi ala makanan ruji dari kecik yekk..?
sian I... dah 30 ++ tahun hidup baru semalam first time tau & makan.. ahahahah

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya:
tu la.. tak kusangka sedapp.. En hubby yg beli aku yang licinkann.. lepas makan terus cakap esok nak beli lagi.. ha ha

n@m@n said...

colek o colek..lamonyo dok jupo colek..hehe