Assalamualaikum....
MCO fasa PKPP
Actually menu ni dimasak ketika musim PKP tempohari.
Baru hari ni berkesempatan nak update resepi.

OK... Hari ni Izan nak share resepi 
Ikan Siakap Masak Stim ala Thai 
yang sangattt sedap.
Resepi asal ialah dari Resepi Che Nom. 
First time juga Izan buat siakap masak stim tuang kuah atas darat
dimana bahan kuah tidak dimasak sekali bersama ikan.
Ternyata rasanya lebih sedap dan ada umph macam makan di restoran Thai!
Percaya atau tidak.. si Dania siap ambik kuah ni buh dalam cawan duk hirup kuah dia
punya sedappp haha!

Nak tau resepinya? Jom kita lihat !


Bahan-bahan

1 ekor ikan siakap (saiz sederhana)
- Bersihkan dan kelarkan ikan
2 batang serai (dititik)
Stimkan ikan siakap dalam 15 minit
Masukkan serai selit ke dalam perut ikan 
untuk aroma dan menghilangkan bau hanyir ikan

Bahan Kuah

1 ikat daun ketumbar - dihiris
7 ulas bawang putih - dicincang
7 batang cili - dihiris
3 biji limau nipis - hiris dan perah jusnya (ditapis)
2 sudu besar sos ikan nampla
1 kiub ayam
1 inci gula melaka (sagat)

Cara Masak
1. Masakkan 1 mangkuk air dan masukkan kiub ayam. Kacau rata. 
Matikan api dan tuangkan ke dalam mangkuk.
2. Campurkan bawang putih, perahan pati limau serta gula melaka 
ke dalam kuah yang masih panas tadi.
3. Masukkan hirisan cili padi, daun ketumbar yang telah dihiris dan sos ikan nampla.
4. Seimbangkan rasa manis (gula), masin (sos ikan nampla) dan pedasnya (hirisan cili).
5. Angkat ikan siakap yang telah distim (jika isi dah boleh tertanggal dari tulang bererti sudah masak). Bolehkan buangkan air ikan stim dan tinggalkan sedikit sahaja.
6. Curahkan adunan kuah stim limau ala Thai ke atas ikan siakap yang telah di stim tadi.
7. Taburkan daun ketumbar. Siap untuk di hidang!

Mudah je kan ? 
Selamat mencuba!

NOTE : 
Untuk lagi kompilasi resepi #daridapurizan, 
boleh layari 


#staysafe #daridapurizan  #kitajagakita

0 sweet comments: