Assalamualaikum....
Ahaa.. dah start kerja hari ni.
Camna cuti weekend korang..?
Ahaa.. kitaorang baju raya semua dah settle.. tinggal
nak keluar cari kasut raya jekk.. so minggu ni
aktiviti duk rumah.. Projek Cat Rumah..!
Ha ha. Maklumla..  sedar tak sedar dah 5 tahun pindah.
Dinding pun tak seghupa dinding dahh.. Cat pun dah berconteng,
yang terkopek, macam2 lah..! he he
So weekend ni 2 hari suntuk duk umah je.

Pagi-pagi dah jejak kedai Hardware pilih kaler cat..!
Kaler asal kaler hijau lumut + hijau lembutt...
Ingatkan kaler hijau lumutyg jadi feature wall tu tak nak 
le tukarr sbb kurang terjejass. just tukar kaler dinding 
yang hijau lembut je....
konon nak manten kaler sedia ada...
tetengok yang beli baru TERpekat la plakk.. ahahahahha.
Ni silap2 ni tukar kaler satu rumah ni karang .. uhuhuhuhu


Danish pantang nampak tangga.. sibuk 
nak panjat gakk.. hishhhh! 

 Cat jangan tak cat ! he he


Abang la paling lepak.. sebelum cat tu kena gosok dulu dinding bersihkan 
cat sedia ada kalau ada terkopek ke apa.. lepas tu kena tampal/piling plakk..
lepas tu kena cat pulakk..! uuhuhu 


Seb baik ada pembantu sorang... 


Dah terlanjur memunggah barang satu umah...
kitaorang decide tukar frame pintu depan sekali..
frame tu pun pernah kena makan anai anai sebelum ni..
tapi dah buat treatment dah la..
cuma baru tahun ni berkesempatan nak tukar frame pintu tuh uhuhuhu.
Sekali pintu tu kena bedahh.. habiss satu rumah habukk..!
Ni baru habuk tukar frame.. kalo habuk orang extend rumah tu tak tau 
la nak citer kann.. isk isk isk. Jenuh menyapu mengemop rumah berkali2.
Upah pasang frame ni je pun dah RM250.. tu blom termasuk kos 
frame pintu tu sekali.. kaya Indon duk Mesia..
sehari kerja leh dapat RM250 free free jekk uhuhuh

Nasi tomato + Ayam masak merah + Kuah kari + acar timun + popadum


Aku plak 2 hari suntuk duk umah mengasap dapur.
Time cuti ni la semangat sket nak masakk ehehehe.
Semalam sampai mengah2 melantak roti jala he he.
Kebetulan plak adik-adik ipar ku nak berbuka 
kat rumah kitaorang pulak hari ni (Ahad),
so aku decide nak masak NASI TOMATO.
Lama gak tak buat nih.. tengok hit resepi Nasi Tomato 
kat blog aku ni bleh tahan jugak.
Ramai sungguh orang buat nasi tomato buat juadah berbuka 
posa gaknya kann..! Jadi harus la tuan rumah pun buat jugakk ehehehe


Di tambah ngan kuih muih yang di beli dik adik-adik ipar ku uhuhuh.


Berbuka posa beramai2 sambil layan Final Piala Dunia 2011
Chong Wei menentang Lindan..!
Tapi tewas jugak akhirnya.. tewas tipis dan sangat sengitt..!
Riuuh rendah satu umah tengok Chong wei bertempur..
mau gugur jantung di buatnya wehh..!!

Anyway terima kasih kepada adik-adik ipar ku 
yang sudi bertandang ke rumah..! ;D


9 sweet comments:

Aleyn said...

Pergghh...kaler baru lah umah ko tahun ni....

Aku lak projek besar tahun ni...bilik air dan laman umah....pening aku tengok rumput..cepat no panjang....and oh ya gazebo aku tu pun satu....Azmi dah beli papan...siap potong kat kedai...tapi tak tahulah larat ke tak dia nak menukang bulan2 posa ni...hmmm

*∽ IZAN ∽* said...

Re ALeyn:
Idak le kaler baru.. konon2 nak manten kale je.. tetiba terlari tune plak.. tapi still menten kali ijo lumut tuh ehehehhe

tinggal 2 minggu je Aleyn nak bertukang punn.. eheheh. Hubby aku pun nuzul quran ni sambung cat rumah.. frame baru pasang tu simen kena tuunggu kering betul baru leh sambung cat uhuhuhu

e.l.i.z.@ said...

ok ape combination kaler tu..i loikeee...mahal jgk ek upah pasang frame pintu..biasanya pintu ni tahan brapa lama ek?


yessssssss LinDan menang..eli penyokong setia LinDan :P

fiziskandarz said...

hoho i like the new green! best best best. lawa la umah kak izan :D

MrS. F!zA said...

walah! cat raya! tringin jgk tp tulah rumah kjaan kan..kan kuar kna cat balik plk..hihihi.. eh menu berbuka tu meriahnya la hai..terliur lak tgk nasi tomato.

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eliza:
tergamak nko sokong Lindan..! uwaaa..!

Tu la.. pasang frame mahal. tapi setengah hari gak le nak siap.. dia bukak frame lama.. ketuk dinding keliling frame tu balik.. lepas tu pasang frame baru.. simen balik elok.. pasang balik pintu gril..

kalau tak kena serang anak2 patut mmg tahan lama pun uhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

Re Zakie :
Ahahaha.. hijau memang cantekkkkkk je di mataku. blog ni pun hijauuuu.. ku lihat hijauuuuuuu ehhehe

cantek ke.? auw...! tang tu je yg 'nampak' cantekk.. ehehehehhe

*∽ IZAN ∽* said...

Re MrsFiza :
cat dalam rumah pun tak leh tukar sembarang..? iskkkk.. straight sungguh...!!

kalo cam tu sabarkan jelah.. cakap kat budak2.. jangan conteng dinding tauu ehehhehe

~izan~ said...

cantik kaler hijau lumut tu..nnt lps ni nk tukar kaler cmtu la plak hihi..

cat sendiri penat tp puas hati hehe..(mcm kami ni,konon2 nk berjimat bila cat sndiri hehe)