Assalamualaikumm..

Ahaa.. cam biasa.. Sabtu Ahad je baru sempat mengasap dapur!
*Alasann.. padahal ofis bukan jauh pun!* uhuhuhu
Last week dok bersembang2 ngan memember pasal resepi roti jala.
Masa zaman2 belajar dulu kira aku antara tukang buat
bahan roti jala gak le.. kalau ada gakusai ~ Pesta pelajar 
kitaorang confirm akan bukak gerai jual makanan punya..!
Dan antara yang di jual termasuklah Roti jala + Kuah kari..! Nyumm!!
Memang agak hit jugak le menu ni sebab orang-orang Jepun
pandai makan kari..!

Okeh.. so Roti jala versi aku cam ni lah rupanya. Lipat je malas
nak gulung hehehehehe. Kalau lipat dari atas kuali tu bleh terus lipat ngan sudip
angkat masuk pinggan terus huhu.
Oh ya.. resepi macam biasa, boleh layari Sweet@RecipesGallery okeh


Terlanjur ada pulak ikan tengiri dalam freeze..
tanya Abang nak buat masak apa, Abang request suh masak Asam Pedas.
Set.....!  Asam pedas ni pun kira menu wajib orang Johor gak le..
Kalau aku balik kampung confirm sekali akan keluar menu nih.. ehehehehe.
Kena pulak Abang Ngah aku rajin memancing.. selalu gak le
ada ikan sembilang masak asam pedas ni.. aku layan jek.
Kadang ikan Mayongg..
So resepi cam biasa ikut resepi Bonda lahh.. cuma aku modified sket
ikut resepi Mat Gebu, beza nya buh lada hitam + nenas. 
Selalunya aku masak asam pedas buh kacang bendi  or tomato jek.


Tambah pulak dalam peti stok Dadih perisa Strawberi dah habis..!
Apalagi.. buat lagi stok baru..kali ni Abang beli perisa Melon.
So proceed sebungkus dapat dlam 40pcs bekas kecik tu..
cukup utk bekalan lagi seminggu. Aku memang suka betul
makan dadih sejuk2 dari peti ni. tak kira masa la..lepas buka.. nak tidur.. lepas sahur..
mesti paling tidak habis semangkuk uhuhuhu.


So ni la menu sempoi hari ni..!
+ Sotong goreng tepung tumis kacang buncis.
Budak-budak memang suka sebab ada
sotong goreng tepungnya tuh.. huhu


Ada kuih muih jiran belakang kasi..
dia memang berniaga jual kuih.
so bertukar-tukar juadah gak le..


Yang lagi bermakna...setelah 13 hari berpuasa..
AKHIRNYAAAAAAAAA................!
Danish berjaya puasa penuh hari ni............!
Ahahahahah.. Danish ni kalo nak tau almost every day 
bangun sahur..! Yang penting kena ada Sambal..
makan boleh tahan.. bertambah-tambah.
Nak tidur semangat baca niat posa.. nak kejut sahur
pun senang.. tapi nak puasa sampai maghrib tu aduhaiii..
banyak sangat dugaan gak nye kat rumah pengasuh..
maklum je la ada 3 orang lain yg tak posa mana la
tak cair mamat tuh  huhuhuhu.

So setelah melalui pelbagai 'dugaan'..
dengan dia merengek lapar la.. suh masakkan maggi la..
nak minum susu la.. tak de energy laa.. 
akhirnya setelah di tunjukkan seiikat bunga api 3 color tuh..
berbunga2 dan tersengih juga Danish sambil menahan posa 
sampai azan maghrib..! Alhamdulillah..!
Masuk waktu berbuka je terus.... makan nasi sepinggan..! ahahahaha.
Danish Danishh.. anyway.. mama bangga dengan Danish 
hari ni okeh...!

4 sweet comments:

~izan~ said...

semua sedap..cantik roti jala tu..asam pedas tu mcm bg idea kat izan je nk masak apa ptg ni hehe

n tahniah danish..berjaya puasa penuh yer =)

eelobor said...

roti jala sedap nyerrrr..... makan lak dengan kuzi kambing. perghhhhh

tahniah si danish

Aleyn said...

Congrat Danish....keep it up!!!

MrS. F!zA said...

roti jala akak lg terbaikkkkk!!! yelah org ada pengalaman kn..hihihi.. tk lipat pon nmpk sedap..