Assalamualaikum...
Tetiba teringat saat-saat Dania baru-baru lahir dulu.. 
Terasa nak abadikan cerita tu dalam blog ni utk tatapan Danish
dan Dania bila besar nantii...
dan dengan sukacitanya aku copy paste balik story mory masa Danish
mula mula dapat adik. Di cilok dari fotopages lama..

Kali pertama Danish & Dania 'bertemu'..! suka sangat gambar nihh!

Danish dah ada adik.. boleh buat kawan .. main elok2 nanti tauu..

Dania 3 jam selepas di lahirkan...


Welcome to the world, Dania Aliesya..!

Alhamdulillah.. Mama Danish dah selamat melahirkan seorang puteri, berat 3.4kg pada 1hb Sep 2007,
Sabtu di Hospital Putrajaya secara normal. ami berikan nama puteri kami 
Dania Aliesya yang bermaksud - Yang dilindungi tuhan lagi menyenangkan 
Semoga menjadi permata hati yang sentiasa mengembirakan dan menyenangkan hati mama & papa. Aminnn..

Behind the scene : 
Sebenarnya, 31 Aug tu mama ada jugak sebut pada baby. '.. kalau baby nak keluar hari ni pun mama tak kisahh...' Best jugak kalau lahir hari merdeka kan! Tapi sampai ke malam tak ada apa-apa tanda. Atuk dan Nenek dah standby sejak 30hb lagi. Malam tu tidur macam biasa. Subuhnyer tu mama terjaga sebab Danish merengek nak susu.. waktu tu lebih kurang pukul 5:30pagi. Papanyer yang bangun buatkan susu. Mama sambung tidur balikk.. lepas tu  dalam pukul 6:00pagi mama terjaga. Rasa macam sakit pinggangg... tapi datang dan hilang. Mama pejam mata balik... sakit tu datang lagi. Bila mama tengok jam betul-betul, sakit tu datang setiap 5 minit sekali.. 6:20 - 6:25 - 6:30 pagi.. eh, Mama pun suspen & berdebar-debar jugak. 

Tak kan tiba-tiba je dah contraction 5 minit sekali kott... ni macam dah nak bersalin jekkk. Lain-lain tanda takde. So Mama pun bangun pelan-pelan, mandi dan solat.. lepas tu mama kejutkan papa. Cakap kat papa, mama dah sakit 5 minit sekali ni.. jom pergi cek kat Hospital. Gitu gini gitu gini... sempat jugak mama sarapan dulu kat rumah. Dalam pukul 8++ pagi mama & papa bertolak dari rumah. Danish yang masih tidur tinggal ngan atuk & nenek kat rumah. Kat dalam kereta mama dah tak boleh duduk dah dek sakit pinggang tuh. So mama baring mengiring kat kerusi belakang (tak muat pun dimuat2kan heheh) sambil selawat dan berzikir apa-apa yang patut.. 

Lebih kurang pukul 8:30 kitaorang sampai kat bahagian Wad Bersalin Hospital Putrajaya. Masa tu ada seorang yang sedang menunggu untuk doc check. Bila sampai turn mama, doc kata dah buka 5cm so terus air ketuban dipecahkan. Lebih kurang pukul 8:45pg mama terus ditolak masuk ke labour room. 

Sakit contraction makin datang kerap.. doc pun kejap-kejap datang cek. Tak lama bila dah buka 8-9 cm papa pun dipanggil masuk ke labour room dan duduk disisi mama meneman dan memberi semangat! Mama pun sebenarnya waktu tu bila bidan yg menyambut baby suruh mama teran, mama pun macam iye tak iye jekkk.. ebaru setengah jam duduk dlm labour room, tu pun nasib baik sempat sampai hospital! Dipendekkan cerita, setelah bertarung nyawa beberapa ketika, tepat pukul 9:28 pagi, dengan bantuan papa disisi dan 5 orang nurse/bidan yang agak gamat memberi kata-kata semangat yg lebih kurang berbunyi 
'teran lagi..! sikit lagii..!! haa.. ambik nafass..teran lagi.. terannnn..!!!!''
puteri mama & papa pun selamat dilahirkan... yang kelakarnyer, mama pun siap bagi signal bila terasa contraction tu datang pas tu gamat ler nurse2 tu balas suh teran.. dan terann lagi..hehe. 

Bila terdengar tangisan baby terus lega sangat-sangat mama rase. Nurse-nurse kat situ siap tanya..
 'tengok tu baby lelaki ke perempuann..?' sambil tunjuk baby kat mama. Mama tengok dan tersenyum sambil mengangguk.. nurse tanya lagi'.. cuba sebut - lelaki ke perempuan'?. Bila mama sebut 'perempuan.. 'barulah nurse berpuashati dan letakkan baby atas perut mama sekejap lepas tu barulah baby dibersihkan disebelah mama... 

Alhamdulillah bersyukur kehadrat Ilahi yang Maha Esa kerana memudahkan process bersalin kali ini. Dah sepasanggg dahh... Danish dulu lahir seminggu terlewat dari EDD. Ingatkan Dania pun lebih kurang cam tu jugak rupa-rupanya keluar 4 hari awal dari EDD. Mama sempat bisik kat papa ' Macam tak percaya je, dah selamat lahir dah baby kita..' Papa tersenyum dan kucup dahi mama penuh kesyukurannn...syukrann!!!
- catatan fotopages - 

Dan tiba-tiba air mata bergenang bila flashback balik gambar-gambar keakraban 
2 beradik ni bermain bersama... suka duka bersamaa...
walaupun kadang kala 'perang dunia'  meletus dgn meriahnya.. uhuhuhu

Dania masa beberapa bulann.. 
Abang Danish  "Mainan mu, mainan ku juaa.." huhu

Abang Danish bawak Dania jalan-jalan okeh..!

Danish& Dania masa anniversarry ke-5 kami 2 tahun lepas..

1st Hot balloon festival di Putrajaya. 
Abang Danish 'take care' Dania ~ jangan jalan jauh jauh !

Main dokter dokter... Abang Danish check Dania sakit apa...

Ketika berkongsi kegembiraan beli mainan lepas pecah tabung masing masing...

Abang Danish temankan Dania masa Dania warded..
bacakan buku untuk Dania


Dah besar panjang dah anak bujang & anak dara mama nihh..
Semoga keakraban kalian  terus mekar,
bak kata pepatah.. air di cincang tidak akan putus...
Mama & Papa sayangggg sangat kamu berdua tauu..!!!

7 sweet comments:

'Atiqah said...

salam.
comey sgt entri nih~
p/s: pandai eh danish angkat kening die.tingginye!

MrS. F!zA said...

weee..abg mmg akn lg caring n loving adik dia kalo gurl kan..kalo adik laki dia kurang skit..ni dr pengalaman yg kita tgk..asyik berebut brg, bergaduh..kalo dgn adik ke 2 gurl lain..

*∽ IZAN ∽* said...

Re AtiqAH:
Mamanya pun bergenang air mata mengingat uhuhuh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Fiza :
Ahaaaa.. tu sebab time derang perang tak sempat amek gambarr..tiem angin baik ok.. time angin tak baik uhuhuhuhu.. tak haru biru gak jadinya uhuhuhu

tapi budak2.. kejap gaduh kang baik balik.. kejap nangis kang dah ketawa melekek2 balik uhuhuhu

lieyalatif said...

rindunye aku kat ko pompuan....tu laaa konon ingat dok umah le berblogging bertenet sampai lebam..nan ado ko.....baru nak bukak laptop si kecik dahmelalak nak susu huhuhu...aku kejar laa slow2 yeak

aku hepi sgt2 ko dah preggy...barutau ni tauuuu...syukur...lepas sorang2..sorang....berjangkit2 hah.....jage diri tau izan...jaga mkn...tak sabar aku nak tgk adik danish ngan dania nie.....

wahida said...

suka tgk first pic tu, yg masa dania menguap tu...comel okeh!!

sekarang dia dah besar dan makin manis orgnya...

eelobor said...

huhuhu, entri dah tak sabar nak menerima yang baru lagi lah tuh dalam keluarga. saya juga yang masih mencuba. semoga ada rezeki juga untuk kami sekeluarga.....

p/s: siap tuju lagu tipah tertipu eh.... hihihihi