Kelmarin aku temankan Abang pi ambik result medical check up.. sebab Abang duk
mengadu sakit kepala sampai dapat MC minggu lepas.. naik risau aku dibuatnyaa.
Daripada result tu alhamdulillah..... tak ada menunjukkan penyakit kronik CUMA!
kandungan kolesterol termasuk kolestrol tidak baik yang agak tinggi...! Jeng! Jeng! Jenggg!
So nampak gayanya lepas ni kena tukar sedikit corak pemakanan kat rumah termasuk
gaya hidup kott..? Gaya hidup ni maksud aku dari segi kecergasan fizikal, bukan material ya..

Sejak tu jugak balik kerja Abang pun dah mula join jiran2 main takraw kat Taman..
Termasuk 'aktif semula' main badminton 2 kali seminggu kat ofiss.. huhuhuh.
So sehari lepas dapat result tu jugak Abang pun dah beli Quaker Oat.. dan dah 2 pagi
aku masakkan Quaker Oat Abang sebelum pergi kerja. Itupun baru masuk hari ke-3
muka Abang dah kelat-kelat tawar nak telan Quaker Oat tuh..hehehhehe
*nak kena carik juga resepi nak buat Oat sedap.. ada cadangan?*

Lagi satu dah terbiasa sejak mula kahwin dulu, malam mesti Abang nak makan NASI BERLAUK. Tak kisah kalau masak yg simple2 pun asalkan makan dengan NASI. Moralnya memang almost setiap hari, *kalau aku tak balik lewat sangat* aku akan masak makan malam - Nasi berlauk dan secara purata kitaorang akan start dinner pukul 8:45 - 9 malam.. Agak lewat kan! Jadual makan tu payah sket aku nak cepatkan sebab balik kerja pun sampai dah nak maghrib.. lepas tu kena layan Dania BF dulu.. minum2 petang kalau sempat beli kuih ke tepi jalan...

Biasa lepas maghrib, pukul 8 malam baru aku start masakkk.. kalau cepat aku masak kul 8:30 tu dah boleh la makannn.. tapiiii.. boleh kira ngan jari kot berapa kali je leh dinner kul 8:30mlm!
Moralnya nampak gaya aku pun kena tukar sket menu makan malam.. kena banyakkan sajian bersup, stim... bakar..? Tak banyak resepi2 tuh dalam kepala lagi nih.. nak kena googling la jawabnyerrr.. kalau ada yg nak bagi kat luar sana dialu2kan yekk!

Malam semalam aku dah start dengan Mee sup.. request dari Abang jugak...
Masak sempoi je lahh.. buatkan supnyer & celur mee kuning pastu buat sambal kicap & bahan tabur. Danish makan sampai tambah 4 kali = 5 mangkuk!!! Tu diaaa penangan sekali sekala masak mee sup utk makan malamm..hu hu.Habis mintak lagii.. habis mintak lagii.. sampai dah last mangkuk ke-4 aku tanya nak lagi ke.. katanya tak nak.. jap lagi aku kemas pinggan dia & Dania dah duduk mengadap mangkuk kuah atas mejaa.. Pas tu tanyaa Mama ada lagi tak kuah mee sup..? "Mama masakk sedapppplahhhh" *hehehe!*. Seronok betul tengok Danish makan bertambah-tambahh.. TAPI Dania...???!Anak dara sorang ni memanggg.. kalau makan bukan suka suap kat mulutt.. suka tuang sana, tuang sini.. cedok sanerr cedokkk sinih... tak bagi meraungg. Malam tadi, memula dia masukkan mee & sayur dlm sup tu dalam gelas air oren dia.. jap lagi di tuangnya bahan2 campuran dlm gelas tu dlm mangkuk sup besar pulakk!! Dah bercamput air oren & sup! Dush dushhh dush!! Bertuahh punya anak dara!P/S: *Teringat masa makan char Kuew Teow kat Penang.. sedap kitaorg bersembangg sambil makan. Dania kejap2 mintak 'prawn'.. sedar2 tengok dah ada udang timbul dalam gelas sirap limau!!! Pas tu jap lagi dengan muka tak ada perasaan... slurttttttttttt! Dania sedut air sirap limau 'Udang terapung' tuh!!! ADOIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!

8 sweet comments:

☆ lieya latif ☆ said...

erm kalo camtu mmg patut kene tukar pola makan tu izan...kene awal kan waktu makan, care masak pun kene kurangkan minyak....takpun beras tu tukar pada yg beras merah....

keh keh keh perangai dania same laa cam mija...cenggitu lee dibuatnye....tak kasi kang nangis....nak tak nak biar kan ajek ygpenting senyap.....tapi lieya gelak2 bace kisah udang charkuewtiow tu....hi hihi

As said...

amboi.. danish.. kemian lagi mkn mee sup.. bertambah lagi.. sedap la tuh... kalo adriana xnak dia mkn.. dia mmg susah skit nak mkn..huhuhu...
budak² biasa la izan..kalo x mkn menda tuh ader ler menda yg dia buat

IZAN said...

Re Lieya..
To la pasall.. beras merah ekk..? tak pernah la plak try.. pernah beli masa Danish kecik2 dulu buatkan bubur diaa.. sendiri pun tak pernah cuba..
Anak dara I sorang tu memang suka campur aduk air minum dgn lauk/nasik ntah apa2.. yg tak tahan nyer lepas campur2 semua tu bleh nyer dia minum air tuhh.. huhuh

IZAN said...

Re As,
Tu la pasall.. punya la selera dia makan.. ha ha laa.. anak pompuan ni lagi suka 'main' makanan tu dari makan makanan tu sendiri.. iskk iskk iskkk

Mjkhir said...

oat tu sedap kalau makan ngan milo. letak air panas, oat 5 sudu dan milo sebanyak sukati korang...

best rasa dia.. (kata kawan aku laaa), aku tak penah makan oat, he he he, pure melyu, mesti carik nasik...

Cosmedecorte said...

My uncle just had a heart attack a few days back.
Cholesterol ni mmg bahaya specially yg tak nampak dok sembunyi dlm internal organ mcm dlm liver etc. Org kurus pun bleh jadi high cholesterol.
Mkanan Msia plak byk hidden oil. Mmg tidak byk membantu. Specially mkanan yg sedap la yg paling tinggi cholesterol nye.

IZAN said...

RE MJkhir,
Thank you thank you! Aii.. komen sedap tu macam sendiri makan jekk..hehehe

ibu 2AZ said...

hehehe..nak gelak bace psl dania..ermm samelah cam anak dara i gak..kkdg geram je ase biler die campor2 kan..tp ader time makan lak sunguh2..hehehe..

menarik gak tgk sup tuh..nampak sedap..