NUSAJAYA – Taman tema Legoland Malaysia dijangka akan beroperasi mulai akhir tahun 2012 dengan sasaran sejuta pengunjung pada tahun pertama ia dibuka.
Sasaran itu dinyatakan Pengurus Besar Legoland Malaysia, Siegfried Boerst yang yakin taman tema tersebut tidak akan mencatatkan kerugian apabila ia dibuka kelak, biarpun tidak dapat mengandaikan berapa nilai yang akan diperoleh pada tahun pertama itu.
Projek pembangunan taman tema tersebut yang mula dibangunkan pada Disember 2009 dengan kos RM720 juta.
"Kita akan sentiasa memastikan perkhidmatan yang ada di taman tema ini sentiasa diperbaharui dan diperluaskan setiap tahun, sekali gus mampu memberi pengalaman yang menyeronokkan untuk seisi keluarga.
"Buat masa ini, Legoland Malaysia merupakan pertama di Asia dan ia akan menjadi satu-satunya taman tema seumpama itu di Asia Tenggara, biarpun ada usaha bagi membina taman tema seumpamanya di Jepun dan Korea yang belum dimuktamadkan,” katanya kepada media mengenai kerja-kerja pemasangan laluan untuk roller coaster dikenali Lego Technic, di sini, semalam.

Turut hadir, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Iskandar Investment Bhd (IIB), Datuk Syed Mohamed Ibrahim dan Pengarah IDR Resorts Sdn Bhd (IDR Resorts), Muhammad Zainal Ashikin Muhammad Rejab.
Pada masa sama, Siegfried turut mengumumkan penjualan pas tahunan pra pembukaan yang dijual pada harga RM195 untuk dewasa dan RM150 bagi kanak-kanak pada masa terhad di mana tiket bayaran sekali masuk ke situ bernilai RM140 bagi dewasa dan RM110 bagi kanak-kanak.
Sementara itu, Muhammad Zainal berkata, projek pembangunan taman tema tersebut mencapai 40 peratus pembinaannya biarpun berhadapan dengan keadaan cuaca yang tidak menentu sejak akhir-akhir ini.
“Semua kerja-kerja pembinaan projek ini berjalan mengikut jadual yang ditetapkan dan dengan perkembangan itu kita yakin Legoland Malaysia ini akan siap dan dibuka mengikut jadual ditetapkan,” katanya.
Legoland Malaysia adalah merupakan taman tema Legoland keenam di dunia selepas Legoland Billund, Legoland Windsor, Legoland California, Legoland Deutschland dan Legoland Florida.
Legoland Malaysia dibangunkan oleh anak syarikat IIB, IDR Resorts bersama Merlin Entertainments dengan kos RM720 juta di kawasan seluas 31 hektar di Medini North, hab gaya hidup Iskandar Malaysia.

Taman tema yang pertama di Asia itu mempunyai tujuh taman tema, dengan 50 juta blok lego digunakan bagi menghasilkan 15,000 model yang akan dipamerkan disitu.


5 sweet comments:

Liz Rohaizat said...

is that a rollercoaster? yahooo!!!

jiran saya ada kerja kat legoland ni. dia team yg mana satu, saya tak sure. tapi dia kata, tempat tu mmg besar. bila siap nanti, mmg best! tu kata dia la.

mmg tak sabar nak tunggu siap.

eelobor said...

belum bukak lagi? ingatkan dah buka tadi, tengah bercadang2 cari telefon nak call wife bila baca tajuk tadi. lepas baca entri.... hampeh. huuuhuh...

Hanis MY said...

wahh bestnyaa i like lego dah la kat johor dah ada outlet, haruslah cuti2 gitu kan...

akakkk semoga selamat melahirkan baby yang sihat dan comey... semoga semua berjalan lancar aminnn

lieyalatif said...

fuh ...mcm2 ade kat johor ni...premium outlet dah ade....pastu legoland pun....syok nieh.....tapi nak buat camne, aku ni balik johor jek dok terperap kat umah....sebok mentekedarah air tangan mak aku hahaahahahaha

ieda said...

wah2 hebat ..
semua negeri akan ada taman tema niekan
kalau di pahang dengan gambang water park .. :)