Assalamualaikum..

Harga Ayam naik sampai RM 9.80/KG..! Kalau camtu seekor mau nak cecah RM20 beb yang mentahh! Mak aiiiii.. mahall gilerrrr..! uhuhuhu. Jepun yang tsunami, Loji Nuklear meletup, radiasi pun tak sampai kat Malaysia lagi tetiba harga ayam naik dulu..! Cepat betullll!

Alasannya : "Pengarah Komunikasi Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca), Mohd Yusof Abd Rahman, berkata masalah kenaikan harga ayam secara mendadak ini berpunca daripada harga tinggi bekalan makanan ayam yang diimport dari negara luar.

Mohd Yusuf berkata, kebanyakan negara pengimport kini mengalami bencana alam yang menyebabkan bekalan produk dijual dengan harga mahal dan senario ini memberi kesan kepada harga barangan terutama bekalan ayam di pasaran" Di petik dari Harian Metro

Errrr.. nak tau gak negara pengimport mana lagi yang di landa bencana alam ni..???
Agak heran bin ajaib gakk iskk.. iskk.. iskkk.

Kat rumah rajin gak simpan stok ayam. Buat sup or Ayam goreng salut tepung ala KFC.  Memang peberet Danish & Dania hasil pengaruh Upin & Ipin. Hari tu balik kampung masih RM6.50/Kg lagi. La ni dah RM3.30'Kg beza isk isk iskkk. Harap-harap la rega set Jom Jimat kat KFC tak naik. Kena gi terjah plak ni.. pulakkkk......

14 sweet comments:

[-suziey-] said...

rasanya kita xbyk import ayam kan..kt mesia ni bersepah ayam..adeiiii..payah klu org suka amik kesempatan di atas kesusahan org lain..menangguk di air keruh..
yg pelik..hrga ikan xplak naik mendadak..walhal itu yg lebih terkesan dr bencana alam tsunami tu..hmmm...

Khamiza-Khalisha said...

selalu elok jer ayam bersepah2..ni kenapa tetiba ayam habis,,owhhh ayam telepas dr reban ehhh..semua lari selamatkan diri..tak da kena mengena langsung,,cam mesia kena tsunami,ayam nak habis..

ZanaNordin said...

uihssss.....mahalnyer harga ayam
biar betul....kita import ayam dari sana ker? pelik2...tak munasabah sungguh.....bak kata suziey..if harga ikan tu..reasonable gark ler coz' ikan tu duduk kat air....nie ayam kat darat yg takde kena mengena plak yg terjejas...

bonda dadif aka akish said...

huarghhh gile mahal!!!

=(

mamaqari said...

haiiii...ayam mahal, bawang mahal, semua mahal...gaji jgk yg x mahal2...hehehe

Name: Wah said...

hmm. pelik betul ayam tetiba naik melambung. sib baik la family tak makan ayam sgt. baik korang ubah ke ayam organik. so far stabil jgk harganya. biasa aku makan ayam HPA.

☆ lieya latif ☆ said...

tu le ko...mencanak2 naik hah.....pantang mkn ayam laa gamaknye kikikiki....

aku ni lagipayah, beli ayam bukan beli sekor2 tapi aku suke beli part2....lagi mahal gamaknyekan izan

*∽ IZAN ∽* said...

RE Suziey : Betul ! payah kalau org suka amek kesempatan nihhh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Khamiza & Zana :
tu la.. macam tak logik je derang bagi sebabb.. memang cari sebab tu namanya

*∽ IZAN ∽* said...

Re Mama Dadif & Mamaqari:
Setuju! mahal giler gilerrr tuhhh.. rasa tak pernah cecah harga tu selama nih

*∽ IZAN ∽* said...

Re Wah :
menarik gak solution tuh. Cuma nak cari stokis HPA tu kat ne

*∽ IZAN ∽* said...

Re Lieya :
sama la.. kekadang beli peha je, kadang beli kepak jee.. budak2 aa yg suka

eelobor said...

jom makan sayuran jer... huhuhu

♥ Che NamNam ♥ said...

tetiba semua benda nak naik rege la plak kan..melambung lambung plak tuh naik nyer..tak agak-agak..kesian bagi family yg tak baper nak mampu...taraf hidup makin tinggi nak kener usaha lebih kalu nak hidup ngan lebih sempurna..