Selamat Hari Ibu buat semua insan yang bergelar IBU di seluruh dunia..! Terutama sekali buat Bonda di Johor. Pergorbanan Emak tak mungkin dapat Izan balas.. semoga Emak sentiasa di lindungi dan di rahmati oleh yang Maha Esa. Tak lupa juga buat Allahyarhamah Bonda Mertua. Al-fatihah. Semoga rohnya sentiasa di cucuri rahmat.. Amin 

****************************************************


Di rumah, malam semalam, Danish balik dari main badminton ngan Abang terus masuk bilik nak hulurkan aku 'HAPPY MOTHER'S DAY' greeting card dgn mengucapkan  
"Happy mother's day mama..!. Mama I LOVE YOU so muchhh!!!" 
sambil memeluk aku erat.
Wahhh... teruja dan terharu mendengar ucapan sekaligus menerima kad berwarna pink hasil tangan Danish!

 Aku buka kad merah jambu tu lantas aku pinta Danish bacakan..
Danish baca :
Thank  you mom for everything you have given me every day. I LOVE YOU !!!

Terharu sungguh dengarr... kad hasil tulisan tangan Danish yang sungguh istimewa. Aku peluk Danish erat-erat . Bberkali-kali dia sebut  'Danish sayang mama... Danish sayang mama.. ' malam tu jugak 2 beradik Danish & Dania berulang-ulang menyanyikan lagu 'IBU ~ Engkaulah ratu hatiku'. Terima kasih sayanggg.. mama sungguh terharuuuu

*************************************************

Dan bersempena Hari Ibu ni aku nak kongsikan sesuatu dengan kalian. Aku dapat dari foward E-mail dan bila aku check di Internet/You tube memang perkara ni benar-benar terjadi dan bukan sekadar E-mail yang tidak berisi. Aku sendiri turut mengalirkan air mata melihat tragedi ini.. kisah pengorbanan seorang Ibu yang menggadaikan nyawa demi seorang insan bergelar anak..

TRAGEDI PENGORBANAN SEORANG IBU PADA GEMPABUMI DI WILAYAH SHICUAN, CHINA 2008.

 Tragedi ini berlaku ketika gempa bumi di wilayah Shicuan. Seorang Ibu di jumpa mati dibawah runtuhan rumah dalam postur badan yang agak luar biasa - merengkok tetapi tidak rebah ke lantai.  Ketika di temui oleh pasukan penyelamat si Ibu sudah tidak lagi bernyawa tetapi seorang bayi berusia sekitar 4 bulan di temui di bawah badannya dalam keadaan lena di baluti selimut. Apabila pasukan penyelamat berjaya membawa keluar bayi tersebut sebuah telefon bimbit ditemui bersamanya dengan mesej berbunyi
‘My darling baby, if you survive, please remember I love you’
~ Anakku sayang, jika kau terselamat ingatlah yang Ibu menyayangi mu!

Di katakan bayi ini masih menyusu walaupun ibunya sudah tiada... Si Ibu masih tetap berusaha menyelamatkan dan menyusukan sang bayi hingga ke saat-saat akhir hayatnya.. subhanallah.



Di inspirasikan oleh tragedi ini juga, Zhang Suning mengarang sebuah puisi bertajuk
'My Darling Baby, If You’re Alive, Then Mum is Too'.
Zhang Suning telah mendeklamasikan puisi ini ketika acara Lelongan Amal Edinburgh untuk mangsa-mangsa gempa bumi.

My Darling Baby, If You’re Alive, Then Mum is Too
(Translated from Chinese to English, by Yuhua Hu)

My darling baby, you are still alive
It was Mum who had given you life
It was the second time Mum had given you life
The other time Mum was in great pain
This time Mum is in heaven above
–but now Mum can kiss you no more
My darling baby, you are still alive
It was Mum who had given you life
It was the second time Mum had given you life
Mum gave up her future for your future
Mum sacrificed her life for your life
–and now Mum will only appear in your dreams
Mum must have fed you for the last time
Mum must have changed your nappy for the last time
Mum must have kissed you again and again, till her last breath
Mum must have kept talking to you, till the last moment
My darling baby, you are alive, this was Mum’s hope
My darling baby, as long as you’re alive, Mum’s hope goes on
–a hope that was sheltered by a delicate body
–a hope that was raised up by an immortal life
My darling baby, if you are alive, then Mum is too
Mum’s blood is running in your vessels
Mum’s genes are thriving in every one of your cells
My darling baby, if you are alive, then Mum is too
You are Mum’s dreams in heaven
You are the resurrection of Mum’s life
My darling baby, if you are alive, then Mum is too
You are the extension of Mum’s life
You are the eternity of a mother’s love
My darling baby, if you are alive, then Mum is too
Forever alive, in your life

Source : http://sichuanearthquake.org.uk/tag/baby/]



Semoga kisah ini juga memberi teladan terutama kepada 'para ibu' yang tergamak membuang bayi-bayi mereka yang tidak berdosa ibarat sampah... hargailah Nyawa pemberian Tuhan. Wallahualam.

7 sweet comments:

As said...

Happy mother's day...
begitu la pengorbanan seorg ibu... sanggup lakukan aper saja tuk anak2...

♫♪ Cik Puan Mimi ♫♪ said...

Happy Mother's Day Izan... sungguh terharukan bila dah ada anak ni..

Jasfyra said...

happy mothers day..
terima kasih sudi kongsi cerita pengorbanan ibu tu.saya sedih sangat..tp berbangga dengan ibu tersebut

ambrynaa said...

Sedihnya kisah ni Izaaaannnn...

IZAN said...

Re As.. tu lah, kasih ibu yg sejatiii

IZAN said...

re Mimi.. ha hahh.. especially terharu bila anak dah pandai nak appreciate kita hu hu

IZAN said...

Re Jas & zalie,
Memang sedih sangattt .. berapa kali baca pun tetap boleh bergenangg air mata...