Assalamualaikum..
Olala... aku percaya mostly reader2 kat sini ada blog or paling kurang pun
ada account FB. Jom la kita beringat-ingat bila baca artikel kat bawah.
Aku rasa FB pun bahaya.. sebab kat situ ada maklumat bufday, family relation.
Kot2 yang buh nama Emak & alamat rumah memang senang2 je 
info tu boleh di guna utk security validation.. uhuhuhuhu.
Boleh pulak penggodam ni guna buat kad kredit..? Punya lah rapuh
dia punya approvall.. mintak di jauhkannnnnnn!


sumber: Harian Metro

KUALA LUMPUR: Awas! Apabila anda mendedahkan nombor telefon atau nombor akaun bank di Internet terutama di laman jaringan sosial, anda berpotensi menjadi mangsa penggodam sehingga menyebabkan anda kerugian ribuan ringgit sekelip mata.

Modus operandinya mudah - penggodam yang sudah memperoleh nombor telefon atau nombor akaun bank yang dipaparkan, akan mencari dan mengumpulkan maklumat peribadi mangsa di Internet sebelum membuat permohonan bagi mendapatkan kad kredit menerusi Internet.
Apabila menerima kad kredit itu, penggodam akan mencari laman web menjual pelbagai produk melalui urus niaga Internet yang lemah sistem keselamatannya dengan menggunakan teknik dan kod tertentu.

Seterusnya, mereka akan menggunakan kad kredit yang belum diaktifkan untuk membeli pelbagai produk yang dikehendaki.



Taktik digunakan penggodam yang dikenali ‘Black Hat Hacker’ atau ‘Cracker’ itu didedahkan kepada Harian Metro oleh dua sahabat yang hanya mahu dikenali Zul dan Madi.

Mereka yang berusia 30-an pernah aktif menjadi penggodam sedikit masa lalu untuk mendapat keuntungan dengan cara mudah.

MAHIR...Zul dan Madi pernah aktif menggodam.
MAHIR...Zul dan Madi pernah aktif menggodam. 

10 sweet comments:

ieda said...

adoii mcm nie pun ader huhuhu sedih dgn dunia skrg .. banyak yg x baik dari yg baik kan ..

akak pun dah slow ngan FB .. x berminat dah :)

*∽ IZAN ∽* said...

Re K.Ieda :
Uhuhuhu.. tu laa. ada je yg tak de kerja nak buat yg bukan-bukan. isk isk isk..

Saya pun FB tak berapa nak laju.. dari dulu uhuhuhu

MrS. F!zA said...

mmg byk jenayah siber skrg ni..kita yg kena beringat kan.

e.l.i.z.@ said...

haah betul²...especially yg buat on9 bisnes..selamba je letak no acc kt blog.

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

kalau terbaca berita2 macam ni memang takut kan..minta2 kita lebih berhati2..

*∽ IZAN ∽* said...

Re Fiza;
Tu la pasall.. kadang bila dah berblog ni habes semer nak citer sampai lupa info privasi uhuhuhu kena beringat la yekk

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eliza:
Betul betull! selalu gak nampak.. bahye bahyee

*∽ IZAN ∽* said...

Re Ayu :
Betul tu... rugi ribu riban .. statistik lagi la juta juta.. mintak la di jauhkann.. aminnnn

Hanis MY said...

takutnya kakkk...thanks for sharing kena hati2 ni...

mohamad effazuan said...

OMG!! xleh la reveal no fon sebarangan ni.. huhu