Intro...
Aku sebenarnya KAGUM dengan ABANG.
Tak dinafikan Danish memang lebih rapat (sikit) dengan ABANG
Mungkin sebab Dania masih BF dan lebih suka 'menempel' dengan aku
Sebab Dania lebih manja dengan aku
Sebab aku tak larat nak dukung Danish bila keadaan memerlukan
Entah sejak bila seolah2 termeterai aku PIC kepada Dania dan ABANG PIC kepada Danish!
Hakikatnya
ABANG lebih 'sabar' melayan karenah Danish
ABANG lebih tolerate dengan Danish
ABANG lebih pandai tune emosi Danish
ABANG lebih pandai pujuk Danish..
ABANG lebih pandai ambil hati Danish or hatta reverse sycology Danish sekalipun
(err... lebih sikittt laaaa he he )
ABANG yang hantar Danish ke school setiap pagi
ABANG jugalah tukang 'garu' Danish malam2 nak tidur
Lagipun Danish share hobby yg sama dgn ABANG - Main PS2 Racing car!
Sebab tu aku kata 2 beranak ni mmg tak leh berenggang
TAPI! kasih sayang aku juga tetap tidak berbelah bagi buat kedua permata hati - Danish & Dania..!

Anyway berbalik pada kisah layang-layang
Scene 1:
Satu hari kitaorg shopping barang dapur kat satu hypermarket ni
pas tu aku ternampak layang-layang dijual dibahagian kanak-kanak
Aku : Abang, ni ada jual layang2 nih.. cuba beli satu bagi Danish main. Murah je ni (tak sampai RM10)
Abang : Ehhh.. daripada beli baik Abang buat sendiri.. senang je nak buat
Ye la tuuuhh.. biasanya kalau 'buat sendiri' ni lepas setahun pun belum tentu nampak bayang! isk isk isk!
Scene berakhir disitu dengan 'janji manis' Abang...

Scene 2:
Petang hujung minggu. Sejak my BIL pergi kursus survivor utk 9 bulan kat IPOH, motornya ditinggalkan kat rumah kitaorg. So petang2 hujung minggu kitaorang pun jalan la ronda2 taman anak beranak sambil ambik angin naik motor tuh
Kitaorang sampai kat satu taman permainan yg penuh dgn budak2 yg sedang bermain..
antaranya ada yang bermain layang-layang

Tiba-tiba Danish yg duduk berdiri kat depan bahagian motor tu bersuara
Danish : Eeee.. cantikkknyerrrr!
Aku : Haaa.. tu lah Abang. Mama dah cakappp nak beli layang2 ari tuhh.. kannn Danish dah mintakk!
Abang :...........................
Aku : Apa yang cantik Danish..?? (Tanya aku dgn niat untuk dengar request Danish nak layang2 dari mulut Danish sendiri)
Danish : Cantik kan mama.... KERETA tu..!!! ( !!??)
Aku : Haaahh..? KERETA?!!... manaaa..??? (tercenggang-cengang mencari)
Danish menuding jari ke arah sebuah kereta Pegueot 407 berwarna hitam parking kat sebuah rumah.
Aku terkedu tak sangka dengan jawapan yang terlahir dari mulut Danish
Danish : Danish nanti belajar pandai-pandai kan, masuk U.. kumpul duit (bila dah kerja) beli kereta kan!!! unnnnnnn...!!
Aku bertambah terkedu...
Abang plak tergelakkk dengar jawapan yang tak disangka2 dari mulut Danish
Tak terjangkau langsung kat fikiran aku yg Danish lebih syok dengan kereta PEUGEOT tu compare to layang2 yg dikejar anak-anak ditaman berbanding dgn umurnya yang belum pun cecah angka 4!! Ha ha ha!!
Gambar hiasan
Tinggi dan murni sungguh cita-cita Danish.. mudah-mudahan dimakbullkannNya suatu hari nanti.. aminnnnnnnnnnnn
Scene 3 :
Aku tengah drive balik kerja
Abang video call sambil tunjuk Danish tengah buat apa kat rumah tapi dek HP low battery segera video call terputus!
Aku terus SMS
Aku : Haaa? Bila beli? Aaa rugi aa mama (tak dapat nengok Danish main)
Abang : Abang buat la he he he
Aku : :Ye ke? Cam tak caye je he he!!
Rupanya ABANG dah beli layang-layang untuk Danish. Layang-layang pertama Danish!
Aku tak dapat gambarkan perasaan ketika tu. Seolah2 kita sebagai parent yang sedang dgn rasa tanggungjawab menurunkan satu warisan tradisi yg mengingatkan kita pada zaman kanak2 dahulu! Dan itulah hak diaorang sebagai 'kanak-kanak' untuk merasai kemanisannnyerr. Pada waktu tu aku cukup teruja nak tengok Danish main layang-layang.. serius!

Scene 4:
Hari ke-2. Abang balik lambat main Badminton. Aku pulak take turn teman Danish main layang2. Malangnya layang2 yg aku tarik tak terbang tinggi pun! Kejap2 naik pas tu tak lama... menjunam ke bumi! Aku tak reti main laaa.. arrghhhh!!!! Nampaknya Abang kena bagi training nih!

Layang-layang pertama Danish : DORAEMON!


Scene 5:


Kapten Boleh Beraksi : Saya yakin saya boleh lakukan! Saya yakin boleh!!!

Hari ke-3. Seperti yang dijanjikan.. Abang awal-awal lagi dah SMS
Abang : Hari ni ada training. Jgn lupa.
Dan aku tiba lewat sikit dari Abang. Bila aku sampai Abang sedang berusaha menaikkan layang2 . Danish pulak tukang lepaskan layang-layang di hujung satu lagi.. Hingga akhirnya layang-layang terbang ke awan biru.. tingginyerrr!!!!
Tidak lama selepas itu awan mendung berarakkk.. gelap sangattt! Layang2 pulak dah berapa kaki tinggi! Abang pun suspen nak turunkan layang2 sebab hujan dah mula merintik, angin semakin kuat dan kilat mula menyambarrr!

Setelah lebih 10 minit 'bertarung' akhirnya layang2 turun menyembah bumi.. siap nak tersangkut kat pokok lagi! Botol mineral yg buat gulung tali pun kemek2 menahan daya tahan angin.

Komen abang seraya mengesat peluh...
Abang : Fuhhhhhhh! Suspennn suspennnnnn!!!
Seronok tengok Danish enjoyed main layang-layang barunya!!! Esok lusa kita main lagi ya sayangg!!

4 sweet comments:

fiziskandarz said...

aaaaaaaawwwww.. cummel cummel cummel :D nanti danish dah besar uncle nak tumpang gaks peugeot gaks arr :P

IZAN said...

Ha ha ha... Aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!!

~~ciklinn~~ said...

TQ2 singgah umah linn... salam perkenalan juga.....

wah pandai abg..mcm2 aktiviti ha... esok besar leh jadi ahli sukan... hehehe

linn add link yer..TQ

farah amoi said...

ouchhh...so sweet...hehhehe
tp wau nye hubby u x dan nak buat jugak yeaaa...

hehehhe
like my darwisY..suka kapten bole...!