Assalamualaikummmm...

Wah wah ... meriah FB 2-3 hari ni macam2 kawan2 update.. yg pergi bercuti,
yang balik kampung, yang pergi shopping and leisure mesti seronok masing2 kann.

Kiter cuti CNY ni tak ke mana... nama pun CNY makanya bagi can kat team mate
yang berbangsa Cina untuk bercuti meraikan CNY.
So time2 macam ni kitalah kena standby back up diaorang.
Adil la kann.. time Cuti Raya Aidilfitri derang yang akan back up kita...
so orang kata give and take gitew...

Apapun cuti Thaipusam yg lepas dah balik kampung bermanja2 ngan 
Mak dahhh.. so cuti 3 hari ni memang duduk kat rumah je lah 'standby on call' uhuhuhu.


Sambil Mama standby kat rumah.. Dhiya sempat lagi ambik angin dalam 'taman bunga' hokeyyy.
Kemain anak beranak beriadah dalam tamannn.. hihihi
Dhiya asyik masyuk tengok rama2 terbang berkeliaran *tak masuk lak dlm gambar*


Tapi sebenarnya taman yang di maksudkan ialah.... 
jeng jeng jengg.... er tak jauh punnnn... sebelah rumah jekk hik hik hik


Rajin tu Dhiya tolong Papa & Abang cabut 'bunga' dalam tamannnn hihihihi


Kemain sibuk ke hulu ke hilir tolong angkut 'bunga' yang dah siap di cabutt


Pas tu ikut dan dia je nak buh mana.. lain tempat 
orang longgok, lain tempat yg di longgoknyer hihihi


Al kisahh.. rumah sebelah ni bukan le kitaorg saje2 wat amal jariah tolong bersihkan....
tapi sebenarnya... Alhamdulillahh.. 
setelah lebih setahun urusan jual beli, akhirnya
rumah idaman ni dah bertukar  menjadi hak milik kami...
Syukur Alhamdulillahhh...


Pengalaman kali ke-2 proses jual beli rumah.....


kemain banyakk form yang nak di sainn.. hampir separuh body Galaxy Notes tuh.
Lenguh2 tangannnn menyain uhuhuhu


Ni masa mula2 owner serahkan kunci rumah kat kitaorg utk 
allow evaluater masuk dalam rumah.


Lepas dapat kunci tu owner dah tak mintak balik dahh... walhal
rumah tu lum selesai urusan bank. Memang sporting habiss...
So buat sementara kitaorg bersihkan dan buat stor barang2 tak pakai je dulu he he.


Rumput lalang yg suburr... lepas dapat kunci Abang dah start jaga la rumput lalang nya.


Time weekend kalau sempat rajin la 2 beranak ni kerjakan rumah sebelahh...
la ni pun sampai dah jadi 'taman bunga' hihihi 


Alhamdulillahh.... impian sejak mula mendiami rumah yang kami 
duduki sekarang setelah dibeli sejak 7 tahun lepas. 
Berkat doa, usaha dan kesabaran,
akhirnya  Allah perkenankan permintaan kami.
Semuanya atas rahmat dan kasih sayang Nya.

Tahun 2012 kami masuk 'meminang'...
2013 urusan bank... dah Alhamdulillah 2014
akhirnya sah menjadi milik kami. Mujur lah kami
tercepat setahun je masuk meminangg sebab rumah sebelah kanan kami
yang satu lagi tu tahun 2013 dah dijual dengan harga hampir RM400K.
Cepat betull harga mencanak naik uhuuuuu.

Teringat dulu dalam tempoh kami 'mengidam' tapi tabung lom penuh,
aku la  yang paling tak senang duduk asal ada orang datang usha2 rumah sebelah.
Lagi kalau siap masuk dalam tengok rumah memang berdeborr wehhh.
Dalam hati  jangan la beli.. (owner)jangan la jualll... uhuuukkkk
Nak cari rumah baru naik sekarang ni semua harga dah jutaann...
saiz plak lagi kecik dari rumah sekarangg.. mmg tak berbaloi rasa.
kalau dapat berganding sebelah sebelah memang dah memadai dan syukurr bagi kami...
tambah depan rumah lapang tak rumah orang.. field view tu pun mmg faktor penting gak.
Tu yg selalu panjatkan doaa kalau memang rezeki dan jodoh kami mintak dipermudahkan 
untuk kamii.... aminnnn
Sampai la satu hari bila agak2 tabung dah mengizinkan baru la kitaorg gi 'merisik..'
lama gak owner nak bagi jawapann... tunggu, tunggu dan tungguu dengan sabar.
berbulannn jugak lamanya...
last2 satu hari dapat tau owner dah mula open utk juall... 
memang aku la orang palingg gembira siap melompat kegirangan 
dalam rumah wahahahhahahaha!
*sila jgn bayangkan yer*
Ngam2 dia nak jual kami pun dah ready utk beli.. Alhamdulillah.
Memang Allah knows best!

La ni dalam kepala macam2 fikir...
tengah survey2 contractor...
Plan A... Plan B.. Plan C....
macam2 idea.. tapi semuanya bergantung
pada size poket utk diterjemahkan 
menjadi kenyataan.

Sewa rumah area ni pun dah naik dari RM850 sebulan tahun lepas 
kepada RM1300 sebulann tahun ni!
Sejak susur keluar ke Putrajaya/Cyberjaya bukak mmg rega cepat 
je mencanak uhuhuhu.
Tapi nak sewakan pun apa2 hal kena gak repair dulu apa yang patuttt...
nak renovate terus pun bukan sikit modalnyaa...
fuhhh pendek kata memang tak leh tidur dibuatnya 
kalo memikiokan nyer uhuuuuu

Apapun biarlah masa yang menentukannnn .
semoga dipermudahkan segala urusan selepas ni.. Aminnnn

3 sweet comments:

Nad MamaZN said...

Alhamdulillah.. Happy utk akak n famili... :)

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
dh dpt rumah impian ye
lps ni mmg ponin la nk pikiaq psl reno plak..
pulus-pulus.hehe

Aleyn said...

Tahniah Zan....raya tahun ni bleh la buat open houses...ekeke....