Assalamualaikum...

Aha.. hari ni sambung balik citer acara melebur duit
di Bandung ehehehehe. Kalau korang pergi pun confirm agenda utama
masing-masing nak 'melebur' punya!
So hari ni aku citer ke manakah destinasi leburan kitaorang.

Hari ke-3..! Hari ni je ada satu hari je untuk acara SHOPPING..!!
Esok dah nak balik flight kul 3 petang so tinggal pagi je kan.


Ni dia antara ahli rombongan Cik Kiah.
4 couple ofis mate Abang he he. Habis kosong ofiss..
balik2 Bandung bos warning ~ Next time jangan buat lagi
Rombongan Cik Kiah ! hik hik hik!

Untuk pengetahuan korang, kami menggunakan 
supir bernama Rudy dengan harga Rp 350,000 sehari.
Transport muat utk 6-7 orang naik.
Kalau nak contact no leh mintak kat aku yekk

1st Spot : CIBADUYUT ~ Barangan kulit


Ahaa.. golongan pria mmg tak sah la tak ke sini..! Semua misi
mencari jaket kulitt..!! Tak pasal2 En Hubby pun terjebat
jadi Carmen Ryder ha ha.
Kat sini barangan kulit memang ori dan berkualiti.
Hand made.. guna kulit lembu, kambing or biri.
Harga memang nangis aaa.. separuh murah dari Mesia huhu.


Testing testing..!! he he. Ada satu lagi kedai namanya Heryandi terletak sebelah GRUTTI.
Wallet & purse kulit, sling bag kulit.. ada jual kat sini. 
Kalau korang ke sana, leh la jejak kedai ni okehh..!


 Okeh tu dia rembatan pagi kat Cibaduyut sahaja..! Habis 'juta-juta' rp dah 
kat sini uhuhuhuhu. Tak pasal2 stroller tu jadi trolli barang... 
seb baik tak terbalik bila Dania bangun.. ekekekeke.


Dania pun sempat pau mama bantal strawberry kat sini. Layankan aje lah huhu

2nd SPOT : TAMAN KOPO  ~ KAIN PASANG, SULAM MANIK 


Ahaaa.. 2nd spot untuk kaum Ibu2 pulak ehehehehe. Kain pasang..!
Ni memang dari kilang tau diaorang packing kat sini. Memang rambang mata nengok!
Sebenarnya port ni tak de dalam itenerary.. tetiba pagi tu time breakfast sembang2
ngan satu group yg dari Mesia gak.. dah 5 kali turun Bandung ni ha..
kakak tu yg dok promote tempat ni. Memang tak rugi pergi..!
Kain sulam manik kat Mesia ni ratus ratus RM..
kat sana ratus ribu RP jekk... uhuhuhuhu.
Confirm korang nanges guling2 gak kalo tau harga nihh.. he he


Pilih jangan tak pilih!! rambang mata wehhh..!
Aku sambar 5 pasang jek kat sini.. tu pun tahun depan 
baru tempah.. tahun ni kalo tempah kalu memang sekali 
je la pakai.. confirm buat saiz XXL kan.. tu pun 
tak sempat dah nak tempah ehehehehe.


Mana pergi ada je tempat budak-budak ni 'hiburkan' hati ehehehehe.
Bagus baguss.. baru kyusyuk nak shopping he he.
Budget nak singgah 15 min.. sedar-sedar nak dekat 2 jam dah..!
Oh tidakkk... ..!!! banyak lagi tempat nak pergi ni uhuhuhu 


Sempat snap ngan tokey.. namanya pun Rudy gak.
Suker betul diaorang nama Rudy ni kan he he.

Lepas ni pergi lunch pulak.. on the way pergi tu leh terserempak 
ngan kereta kuda tengah2 jalan tu eehehehehe.
Ada satu benda yg aku agak kagum kat sini.. 
Jalan kat Bandung ni agak sesak.. tapi tak jem!
Kenderaan sentiasa bertali arus tapi tetap 
bergerakk..! diaorang ni memang bawak kereta sipi sipi je.
Kadang beza kereta ngan kereta baper inci je
tapi tak pulak excident.. heran aku eheheheh.
Kat jalan ni lagi best.. kereta, motor, beca, keta kuda bleh je share 
satu jalan eheheheheh


So lunch kat satu warung makan Masakan Sunda ni.



Pemilik warung ni sedara dgn si Rudy nih.


Kira konsep nasi campur laa.. banyak jenis pilihan lauk kat sini.
Kira boleh la nak rasa taste sebenar masakan Sunda.


Layanan tuan kedai sangat lah mesra. Dania lena pulak tetengahari ni..
siap tumpang tidur kat sini. Kira ni aka rumah tuan kedai jugak.
Siap tumpang solat dan di beri tuala bersih.
Kat Bandung ni menurut kata supir bab makan 
InsyaAllah 99% HALAL. Majoriti Islam.. pergi mana2 pun
InsyaAllah ada tempat solat (Musolla). 


  
Soto Bandung. Abang masa mula-mula sampai 
dok komen.. Nama je Bandung.. tapi tak jumpa pulak 
menu Mee Bandung ke Sirap Bandung ke.. ehehehehe.
Ni baru jumpa SOTO BANDUNG he he.

  
3rd SPOT : PASAR BARU ~ TELEKUNG, KAIN PASANG


Lepas selesai lunch kitaorang terus ke Pasar Baru. Jalan agak sesak 
area nih. Nak masuk parking pun amek masa. Kat parking dia siap 
ada Parking Khusus Pengunjung Wanita! Bagus..!
Kat Mesia belum pernah jumpa lagi cam ni.. so far kita baru ada coach wanita kan.

Kat Pasar Baru ni  budak-budak dah start meragam uhuhuhu.
Kat sini agak macam Pasar Payang gakk.. sesak sket.. 
memang tak larat la budak2 nih. Si Danish asal aku berenti nak shopping je
mengomel mulutnya.. 
"Mama ni jangan la beli-beli. Nanti 
duit Mama habis.. Mama ada duit ke..?"
Amboi.. tak agak2 warning Mamanya eheheheheh.
So kat sini tak banyak la snap gambar.
Danish & Dania last melepak kat dalam kereta je.

So kat sini aku sempat cari beberapa pasang Telekung jek. Kitaorg sampai 
dalam kul 3:30 ptg dan Pasar Baru tutup kul 5:00 petang.
Ingat ye puan puan kalau nak gi.. leh arrange itenerary he he.

4th PORT : TOKO TIGA ~ Barangan Jeans

Ahaa... dari Pasar baru terus ke TOKO TIGA ni.
Kat sini terkenal dengan barang Jeans.. of course la 
original.. especially Levi's Jeans. Cuma bila harga ikut 
market price rupiah, convert duit Mesia murah la skett..




Satu perkara yang aku suka shopping kat Bandung ni ialah.. kedai2 ni selalunya ada 
interior design yang cantek-cantek termasuk la Toko Tiga ni.


Danish dan Dania yang ralit dok main kura2 dalam kolam.
Selamba je dia celup tangan main kura-kura tuh..! penat kura2
tu naik jap lagi dia tolak balik ke bawah. Lepas tu pakat gelak 
2 beradikk...! sian kura2 tu.. isk isk isk!
Habis basah baju Danish dok main air kat situ.
Tak pasal2 kena beli baju lagi uhuhuhu!


Siap ada burung kakak tua lagi.. ralit gak budak2 main kat sini.


Deco dalaman dia. Aku tak sambar jeans pun.. cari maternity jeans tak de plak uhuhu.

5th PORT : RUMAH MODE ~ SHOPPING BAJU JALAN..!!

Haaaa.. akhirnya sampai jugak ke Rumah Mode Factory Outlet (FO).
Rumah MODE ni pun WAJIB korang pergi kalau datang sini okehh...! 


FO kat bandung ni rata-rata 
buka pukul 9:00 pagi dan  tutup pukul 9:00 malam.



Sampai-sampai budak2 dah kelaparann..Terus pergi isi perut dulu.
Masa tu dah pukul 7:30 malam..
 Pukul 6 tu dah start gelap.



Sambil diaorang isi perut aku terus masuk FO. Masa pun terhad.
Memang excited terlebih bila aku tengok baju-baju budak kat sini..
terus rambang mata dan lupa diri..!! Uwaaaa....!!
Tak hingat dah diri sendiri.. ingat 2 beradik ni jekk uhuhuh.
Siap aku pilih baju2 derang.. panggil Danish & Dania
test baju masing-masing. Ngam-ngam lepas test baju tu 
tinggal 10 min lagi FO nak tutup! ha ha.
Lampu pun dah padam separuh!! Aku antara orang terakhir 
yang masih kat kaunter.. hik hik hik!


Dan tanpa ku duga.... ter'noda' juga card credit ku kat sini
dengan goresan jutaan rupiahh.. uhuhuhuhuhuh!

6th PORT : Restoran Pak Cik Met 

FO dah tutupp... baru teringat perut lapar! ha ha.
Nak singgah Kartika beli brownies pun tak sempat.. 
punya la crash schedulee.. pack wehh.. tak cukup sehari..!
tapi ku gagahkan juga huhuhuhu.


Sambil tunggu order.. sempat posing dolu. 


Interior design dia macam biasa.. ada taman2..
ada bunyi pancur airr.. damai dan tenang je jiwa...


Jus air yang best..! Jus Jeruk + Apple..! sedap banget..! 


Ini aku punya order.. Gurame Goreng Garing.
Gara-gara terliur dengan menu yg Lieya promote kat blog dia he he.
Thanks Lieya.. kalo tak tak tau nak order apa.. eheheh


Menu nasi goreng pak supir.. kitaorang belanja.
Memula dia segan2 nak join makan.. last2 di pujuk2 makan 
sekali baru la dia nak ikut he he.



Menu diaorang ni satu je lahh.. .kering.. tak de sup or kuah..
tapi Sambal power..! 


Masa untuk membayar... kachin kachinn..!!


Tengok Dania punya girangg.. happy kemain! 


Kul 10:30 malam baru sampai Hotel.
Sampai2 hotel terus check barang shopping masing masing ehehehehe


Rembatan hari ni sahaja.. penuh katill uhuhuhuhu.

So kesimpulannya
1. CIBADUYUT : Barangan kulit
2. TAMAN KOPO : Kain pasang/sulam
3. PASAR BARU : Telekung sulam/kain pasang
4. TOKO TIGA : Seluar Jeans
5. RUMAH MODE : Factory Outlet ~ Baju jalan!

Sebenarnya banyak lagi FO yg best best tapi
tak sempat nak terjah sebab kesuntukan masa. Especially
kat Jalan Riau dan Jalan Dago. Cihampelas pun kitaorg tak
sempat nak jejak huhu.

Okeh.. sekain review hari ke-3. Ada satu lagi review hari ke-4 yang kitaorang
sempat jejak. FO ni baru je open officially March tahun ni.
Memang aku pun nak nangis guling2 kat FO nihh..!! seriesss...!!
Okeh.. nak tau lanjut.. tungguuuuuuuuuuuu!!!!

To be continue PART 4 ! ~ Last entry

21 sweet comments:

Sharinginfoz said...

seronoknya, thanks for sharing. bila le nak sampai sini

*∽ IZAN ∽* said...

Re Sharinginfoz:
InsyaAllah.. sampai tu nanti.. jangan risauu.. dekat je. 2 jam sampai eheheheheh

Aleyn said...

Pergh...juta2 abis ....

baju raya next yr sure glammm gitu...

*∽ IZAN ∽* said...

Re Aleyn:
juta2 Rupiah jekk.. bukan Rm uhuhuhuhu.. jauh beza nilainya tuhhhhhh

Hanis MY said...

akakkk nak pengsan sy tengok! esp part beli kain tu i likeee kain hehe port2 best semuanya, pak supir pun murah kan syokknyaaa nak g bandung la nanti kalau ada rezeki, dh th kat mana nk cr info, kat blog cun ni hehe...

rudy bluehikari said...

izan... nak sgt tahu TAMAN KOPO tu kat mana? tolong bagi alamat. Hahahaha matiler..org jakarta tanya kat org KL. Pakcikmet tu sedapkan...

maternity jeans banyak kat pasar baru. Aritu wife beli jeans maternity dan baju2 ngandung mcm2 jenis...

e.l.i.z.@ said...

jaket kulit tu mahal tak? eli penah gak beli dulu.tp kan lama² kulit tu mcm merekah tau hhuhu skang hubi dh x pakai dh

perghhhh 5 pasang kain byk tu, tp ok la kan tempah tahun dpn hihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Hanis :
Tu la.. k.izan pun byk review kat blog member yg dah pergi.. mmg heaven betul shopping kat Bandung ha ha

*∽ IZAN ∽* said...

Re Rudy :
Ahaa... aku masa gi Bandung kenal 2 orang Rudy masuk nko ada 3 orang .. glamer betul nama nih he he.

Taman Kopo tu aku ada business card nya tapi mmber pinjam. Nanti aku mintak balik & bagi full address kat nko ekk... Jakarta - Bandung 2 jam je kan..? dekat je tuhhhhh!!

*∽ IZAN ∽* said...

Re Eliza :
Wallahualamm.. En Hubby baru pakai.
Hopefully tahan la.. tengok memang diaorang buat hand made. Nampak diaorang buat masa kita sana.. kalau beli nak customize sket pun diaorang bleh entertain.. cuma kena tunggu lah uhuhuh

*∽ IZAN ∽* said...

Re Rudy:
masa gi Pasar baru tak sempat naik tingkat atas.. sempat cari telekung jekk uhhuhuhuhu

re Eliza :
Rega jaket tawar2 kat Heryandi tu dapat dalam Rp600,000 kira RM220 ++.

ambrynaa said...

Dalam masa sehari shopping leh gi banyak tmpt.. Cayalah! Tu yang ramai duk repeat gi Bandung.. Tak sempat nak round semua.
Rindu nak minum jus avocad!!!!

*∽ IZAN ∽* said...

re Ambrynaa : Betul tuh..! 4 hari pun tak cukupp.. sadis sadisss...!!

memang belum balik Mesia dah terasa nak datang lagi..! ha ha

PinKy MoMMa said...

dear..tengah survey survey blog tiba tiba termasuk blog kamu..seronoknyer kamu shopping :)

kalau tak keberatan..leh tak bg no supir tu yang..kami pun akan ke sana nnt..tenkiu ya..

AYUNABILNORD said...

:: salam kak...boleh x kasi sye no supir tuh ?

Dayang said...

Salam kak,

boleh tak bagi no supir tu dan alamat penuh taman kopo tu?
Thanks..

laily said...

kak...bleh bg alamat taman kopo x

laily said...

kak...bleh bg alamat taman kopo x

tomei viva said...

salam...kak boleh bg alamat taman kapo ak..n no contac pak supir akak..RUDY tuh..murah laa..sy hr tuh p kena 450k 1 day kat bandung..bandung jakarta 840k..plezz coz hujung bln 4 ni nk p cana

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


adrianiku said...

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX

PAKET MURAH PROMO "1" : RP 415.000 / RM 130/ USD 35
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET

PAKET MURAH PROMO "2" TANGKUBAN TOUR : RP 450.000 / 133 RM / USD 35.5
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI ATER, TANGKUBAN PERAHU)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


PAKET MURAH "3" KAWAH PUTIH TOUR : RP 550.000 / 165 RM/USD 43.75
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH PUTIH )
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "4" GARUT TOUR : RP 775.000 / 235 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> GARUT CITY TOUR : ORIGINAL LEATHER JACKET, CIPANAS HOTSPRING)
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

PAKET MURAH "5" JAKARTA - BANDUNG : RP 850.000 / 274 RM / USD 77.5
INCLUDE:
> 24 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS TIP DRIVER
> PLUS PETROL
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA DAN MAKAN

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX OR BUS.

CALL OR TEXT : +62 8213 97 313 88
whatsapp : +62 8213 97 313 88
email : adrianiku@gmail.com
info & package : info@kya-travel.com
web : http://sopirdibandung.blogspot.com/
web homestay :http://kyahomestay.blogspot.com
Website : www.kya-travel.com
PIN BB : 7FB67AB2 / aulia
facebook : adriani_ku@yahoo.com
twitter : @supirbandung
LINE : +62 8213 97 313 88
PATH : aulia adriani / adriani_ku@yahoo.com
PATH : aulia adriani / adriani_ku@yahoo.com
cp : aulia