katanya : The Dinasour Turtle giteww
Dapat bekas makanan ke Dhiya habis semua dia tonggeng nyer ke air kekekekekek
...LOVE, TRUST, CARE ...
Assalamualaikum....
Aha sejak mencuba masak wet butter prawn masa balik johor hari tu mmg teringin nak masak lagi balik rumah kang.
Kebetulan Abang ada beli daun kari dan sotong... terus teringat nak buat lagi!
Petang tu balik kerja Papa gi beli barang2 dapur aku standby jaga budak2 sambil prepare nak masak. Kirim la beli kacang panjang & susu cair (walopon susu cair bertukar jadi susu rendah lemak kekeke).. hasilnya.... taraaaa! Makan dengan salad + sesame dressing dan nasi goreng planta pecah telurr. Pernah makan menu lebih kurang camni kat Q-Thai cyber tu yg datang semangat walopon terlebeyy masin sudaaa kikiki
Assalamualaikum...
Ahaa pejam celik pejam celik dah 2 bulan kak ton tak bermaid uhuuuuuu. La ni kat rumah dah kena cari idea create 'system' utk menambah kecekapan nak handle rutin harian walaupun masih kena improve lagi. Especially bila Tuan Besar request nak dinner kat rumah kalau boleh... ye la kalau tapau pun nak menunggu satu hal... nak makan kat kuar memalam pun satu hal dgn anak nak buat homework bagai. Makan kat luar pun bukan order terus siap atas meja kadang terpaksa menunggu queue order plak jadi sememangnya dinner kat rumah yg paling selesa utk anak2 termasuk mak pak nya sekali huhu.
So hujung minggu dah start ready dengan bahan2 masak. lada blender, bawang blender and bawang kupas bagai kan. Lauk basah pun packing utk sekali masak siap2 so kalau nak defrost terus utk sekali hidang. Stock kuih muih frozen (popia otak2/karipap etc) pun dah standby as variasi sarapan Danish Dania ke sekolah.
Yg best bukan takat tu je... lauk dah siap masak pun Mama frozenkan kekeke. Dah alang2 ada deep freezer (asal2 beli utk simpan stock EBM) so selain simlan EBM boleh la simpan lauk frozen jugak hihihi.
Baru2 ni masak sambal sotong. Kemain histeria melompat2 masing2 bila tau mama masak lauk sambal sambil bauk lada tumis kat dapur kennnn. Sambal tumis Danish biasa la 24 jam mmg ada stock dlm peti ais yg tu biasa tak keluar utk buat lauk just utk Danish kalau dia nak makan 'nasi lemak' dia tu kan so sambal sotong tu masak asing utk lauk hidang. Lepas masak asingkan separuh simpan dlm deep freezer. Agak2 emergency tak sempat masak boleh la keluarkan tinggal perangat je nanti hew hew heww
Assalamualaikum....
Ahaaa ada lagi kenyg kerja hari ni?
Aku dah masuk cuti shutdown. Abang pun ambik cuti ari ni nak menunaikan hajat anak bujang dan anak dara...
Dalam pada tak de maid ni gigih jugak nak gi makan2 kat luar. Maklum la kalo bertiga ok lagi... kalo ber-4 dengan si kenit2 2 orang tu mmg kelam kabut sket dibuatnya uhuhu
Minggu lepas dinner company En Husband pun mama tak dapat ikut gara2 malam tak de baby sitter. Kebetulan malam tu Abang boleh plak dapat hadiah pakaian terbaik kategori lelaki dengan tema #color blocking# hohoho. Sporting tak sporting kan laki ku itew hehehe.
So dengan hadiah kemenangan itu Abang belanja la kitaorg dinner kat luar keesokan malamnya. Makan nasi Arab.. kemain suka la budak2 ni kan. Mmg menu feveret tuuu
Malam esoknya plak aku ajak dinner kat luar jugak. Tekak nak makan japanese food plak.. ronda2 kat Shaftbury tutup plak padahal baru pukul 8++ mlm last2 baru perasan ada pizza hut kat situ so terjah pizza hut.
Budak2 ni ajak la makan apa pun...ON jee... pizza hut ada promo menu ada udang kan... mmg licin kena ratah ngan depa ni hihi.
Seb baik 2 kenit pun behaveeee... aman la nak makan hihihi.
Sekian bila angin pus2 gantung kuali dah datangg bila bibik tak dek ni... tak tapau makan kat luar je la uhuuu