Assalamualaikum...

Ahaa pejam celik pejam celik dah 2 bulan kak ton tak bermaid uhuuuuuu. La ni kat rumah dah kena cari idea  create 'system' utk menambah kecekapan nak handle rutin harian walaupun masih kena improve lagi. Especially bila Tuan Besar request nak dinner kat rumah kalau boleh... ye la kalau tapau pun nak menunggu satu hal... nak makan kat kuar memalam pun satu hal dgn anak nak buat homework bagai. Makan kat luar pun bukan order terus siap atas meja kadang terpaksa menunggu queue order plak jadi sememangnya dinner kat rumah yg paling selesa utk anak2 termasuk mak pak nya sekali huhu.

So hujung minggu dah start ready dengan bahan2 masak. lada blender, bawang blender and bawang kupas bagai kan. Lauk basah pun packing utk sekali masak siap2 so kalau nak defrost terus utk sekali hidang. Stock kuih muih frozen (popia otak2/karipap etc) pun dah standby as variasi sarapan Danish Dania ke sekolah.

Yg best bukan takat tu je... lauk dah siap masak pun Mama frozenkan kekeke. Dah alang2 ada deep freezer (asal2 beli utk simpan stock EBM) so selain simlan EBM boleh la simpan lauk frozen jugak hihihi.

Baru2 ni masak sambal sotong. Kemain histeria melompat2 masing2 bila tau mama masak lauk sambal sambil bauk lada tumis kat dapur kennnn. Sambal tumis Danish biasa la 24 jam mmg ada stock dlm peti ais yg tu biasa tak keluar utk buat lauk just utk Danish kalau dia nak makan 'nasi lemak' dia tu kan so sambal sotong tu masak asing utk lauk hidang. Lepas masak asingkan separuh simpan dlm deep freezer. Agak2 emergency tak sempat masak boleh la keluarkan tinggal perangat je nanti hew hew heww

4 sweet comments:

JaSSNaNi said...

Banyaknye perah susu... senang untuk stok anak yer.. :)
yang sambal sotong tu sangat lah terliur.. sedappp nampak.. smlm kat giant RM12.99/kg sotong kembang tu..

Nad MamaZN said...

Bertabah kak..
U can do it!

Zura@Iwan said...

alahai..
mmg kena bsbr la
tk de maid kn
sblm ni dh biasa ada maid
tk per..
inshaAllah pelan2 bleh

tp betui..kalau dinner kt umah lebih selesa kan..

lieyalatif said...

takpe beb....lame2 sure biase dah....tu la kan maid skrang ni payah la nak percaya....kite layan baik semua tapi bile bagi can balik kg sudahnye tak balik2....adoi.....

terliur aku tgk sambal sotong ko tu...tapi kat umah aku tak suke makan sotong getah tu...tapi aku suke....weekend ni aku buat laah hahaahahah...dieorg nak tak nak kene gak makan kan hahaahahah