Assalamualaikumm...

Ahaaa.. kali ni nak berkongsi keindahan alam semulajadi 
kurniaan yang ESA yang terdapat di BROGA HILL!


Ekspedisi kal ini dianjurkan oleh Kelab Ekspedisi company En Suami.
Setelah tertangguh plan pertama atas faktor cuaca, akhirnya 2 minggu kemudian 
kami berjaya juga melaksanakan misi ini.

Pada pagi yg tersebut seawal jam 5 pagi aku dan Abang dan bertolak dari rumah.
Jam 5:45 dah berkumpul di Masjid area Semenyih... 


Selepas solat subuh kami meneruskan perjalanan ke Broga Hill.


Cuaca masih gelapp.... sampai di area parking bawah pokok kelapa sawit dengan bayaran RM2 per entry.


Toilet kat sini pulak RM1 per entry.. mahal giler siotttt.
Ok.. apa lagi terus meneruskan perjalanan mendaki!!! Konon2 nak tengok matahari terbit dari puncak bukit Broga kannn.


Seawal jam 6:30 pagi kami dah mula mendaki.. tu pun dah kategori agak lewat sebenarnya...
sakan standby lampu kepala macam org wat gi menoreh tu kann..tapi tak dan 
guna sebab cahaya fajar dah mula kelihatan masa mendaki tu hehehehhe


Dalam 7:10 pagi jugak baru sampai ke Puncak pertama Bukit Broga..!
Pukul 7 tu memang dah terangg la wehhh!! hihihi


Antara tracking yg mencabarr.. agak curam dan licinnnn nak sampai ke atas nu

Yehhhaaa akhirnya sampai sudah ke Puncak Bukit Broga...!!
Dah lama tak buat aktiviti lasak macam ni


Tu dia menyaksikan keindahan alam semesta ketika Matahari sedang naikk dari 
puncak Bukit Broga... SubhanAllah Maha Suci Allah!


Sempat lagi cari line update FB dari puncak bukit Broga hik hik hik!


Seronok dah sampai atass


Ahli Kelab bergambar beramai2 di puncak Bukit Broga yang pertama



Presiden Kelab sempat lagi nak pasang khemah kononnya




Sempat feeling2 pre-10th anniversarry


Ok Tak habis lagi yaa...
ada 3 puncak Bukit Broga yang perlu di daki sebenarnyaaa 


Meneruskan perjalanan ke Puncak seterusnya..!
Hijauuuuuuu... saujana mata memandangggg


Sampai di puncak Bukit Broga ke-2...
Tengah lepak2 atas tu tetiba segerombolan kabusss datang menerpaa... memang
terus hilang permandangan sekejappp.
Masa ni ada ahli kelab yg terkena histeria huhuhuhuhu


Dan aku & Abang meneruskan perjalanan ke Puncak Bukit Broga ke-3...
yang lebih mencabar sebab lagi tinggii!


Nampak tak celah batu besar yang korang kena daki nak lepas ke atas tuu...
batu besar tu wehh.. kompem licinnn. yang ada tali je utk korang berpaut utk lepas batu tu uhuhu


Yeszaa akhirnya berjayaa...!!!


Permandangan yang amat indahhhh......


Menghayati erti kedamaiann...
Sempat la amek gambar feelin feeling berdua dengan kekanda' bulan madu di awan biru' gitew hihihih


bersama Cinta hati jauh di awan biruuuuu


Sebagai bukti kami dah sampai ke Puncak Broga Hill yang terletak 400m dari 
aras laut. Yess!!


2 jam jugak lepas kat atas tuu..
Satu lagi gambar beramai2 sebelum bertolak balik.


Antara cabaran menurun bukit


Macam biasa turun lebih sekejap dari mendaki 


Nampak tak parking rate RM2.00


ada jugak orang jugal souveniour utk kenangan.



Dah balik baru nampak signboard hahahaha.
Nampak tu naik sampai atas jarak nya 1.7KM jugakkk
Maklumla masa nak mendaki bawah gelap gelita kan hihi

Ok.. sekianlah perjalanan kami mendaki dan menawan puncak Broga Hill.
Memang bagus untuk kesihatan mental dan fizikall..!
Korang test la sekali jejak sana hihihi.
Dok tercari2 kat mana Dr Sheikh Muzafar and Dr Halina amek gambra pre-wedding dulu ekk..
tak jumpa pulak buai nyer hihihi


4 sweet comments:

Nad MamaZN said...

Wah
Hebat la akak!
Nampak awet muda plak akak ngan hubby hehe

Nape ada yg histeria tu?

Aleyn said...

Pergh...mcm tinggi jer...mcm x sangguuup jer....tp aku teringin gak nak menawan...kalau ada trip yg buat mcm nak join jer....hehe....

ayu Ismail said...

Bestnya..kalau macam akak ni entah larat entah tidak

mrs Fiza said...

wahhh jeles nya akk dan husband dh smpi broga..kiter je lum smpi lg..hubby dh smpi..tringinnnnnn..

*akk consume tk set slimming ibu menyusu shaklee? kita pelik ar baju semua dh longgar, lemak menggelebeh dh tkde tp berat tk trun2..mmg gitu ke eh?haha soklan tkptut ditanya