Assalamualaikum...

Alhamdulillah... 
setelah 2 TAHUN mereview akhirnya En Suami berjaya membuat keputusann..
aku cam biasa.. isteri solehah menunggu dengan penuh sabar jugak hihihihi
Sebelum ni EN Suami ada Satria.. tapi lepas sambar  Sym GTS tu terus tak mo dah bawak keta..
lagi best merempit katanyerr..

puas merempit 2 tahunn... akhirnya musim tengkujuh kali ni En Suami 
berjaya mencari model pilihan. Tak lama selepas kerajaan mengumumkan kenaikan 
harga bahan api Ron 95 terus En Suami buat keputusan untuk memilih 
Hybrid dari keluarga Honda kali ni huhu.


Dah sebulan pun berlalu... dan dah cecah 1000km utk 1st service.
Aku dengan rajinnye ikut sama temankan En suami ke Honda service center yg terletak di Bangi.
Seawal jam 8 pagi kami dah sampai, appointment basis.


Tapi walaupun appointment basis jam 8:30 pagi  tetap kena menunggu lebih sejam ke 2jam jugakk
uhuhuhuhu. Lepas service keta, service cuci keta plak.. nasib baik kat Honda Service center ni ada 
Cinema Room. So lepak kat sini tengok movie. Hari tu dia pasang citer Transformers.

Yang kelakarnya ada sorang uncle ni... dari pagi sampai aku balik.. dia la yang jadi tukang hantar air pada customer selain biskut2 kudapan... merata la mengusung dulang air and snack tak kira yg duk kat 
hall menunggu ke.. sampai dalam Cinema Room pun dia memusinggg je hantarrr 


Air panas ada.. juice pun ada... sampai naik kembung perut aku minum wehh.
Masuk kali ke-4 uncle tu datang offer aku tak larattt dahh.. kembunggg dah perut pakcik 
tunggu keta tak siap2 ni uhuhuh. 


Mengimbas kembali detik2 nak dapat 'baby' baru.. Exora ku merajuk hahah. Boleh sehari sebelum nak ambik 'baby Hybrid' Exora tak nak hidup. Alkisah pagi tu hujan.. so Abang drive and hantar aku ke Ofis and Abang bawak Exora ke offis. Boleh nyer time nak balik Exora terus tak mo hidupp.. penyudahnya balik tu Abang terpaksa pinjam Van Office sebab kena pick up aku dari ofis aku plak wahahhaha.




Suspek bateri Kong, malam tu beli bateri baru and pergi try tukar kat ofis Abang tapi Exora tak mo hidup jugakk!! Memang kaw kaw merajukk nihhh.


Esok paginya pun Danish pergi sekolah nak 'Van Sekolah' baru ...
Danish & Dania pun heran je tengok ada van depan rumah kikikiki.

Malam masa gi ambik Baby Hybrid. Tekun Abang dengar briefing.


Sambil2 nak synch setting ngan Smart Phone


Tekunn..


Aku yang jadi excort dari belakang. Balik tu Danish and Dania ikut Abang naik keta baru..
aku follow dari belakang. On the way to Dania boleh plak menangisss gara-gara sedih and kesian kat Mama dia drive sorang2 tak de orang temann.. uhuhuhu. terharu plak Mama dengar uhuuu


Alhamdulillah.. sekarang kalau hujan tak la Mama risau Papa gi balik kerja berujan lagi. Syukur pada Allah atas nikmat yang diberi. Minyak pun boleh tahan jimat.. kalau Exora average 20 sen per km, Hybrid ni dalam 11 sen per km. Seb baik la tempat kerja aku tak jauh jadi no hal la aku bawak Exora pun..
Abang yg berulang 30 km sehala tetiap hari so elok sangat la pakai Hybrid ni.

Apapunn.. kalo tanya budak2 best naik keta sapa... derang masih suka naik keta Mama sebab keta Mama ada TV & DVD player hahahhaa. Dasar budak! 

7 sweet comments:

ummi nia said...

cantik no plat..

Cik Puan Mimi said...

wah kereta baru .. cantik .. alhamdulillah rezeki anak2 juga kan izan..

Cik Puan Mimi said...

wah kereta baru .. cantik .. alhamdulillah rezeki anak2 juga kan izan..

lieyalatif said...

wahhh bau kedai...bau kedaiii heheheheh

aku suke gile model honda ni beb...sbb nampak moden n sporty...mmg pilihan yg amat2 bijak......

Zura@Iwan said...

cantik la hybrid ni..
berkenan gak..
tp dk dapet lg la..hikss..

brp rege hybrid ni ye?

Aleyn said...

Wah..tahniah...black n white....hitam putih kehidupan...hehe...

Nad MamaZN said...

Wowwww!
H for Hebat!
Haha