Assalamualaikum....
Ahaaaa... benda wajib ada bagi ibu-ibu mengandung ekk..
Aku nak ikutkan masa 1st pregnant pernah pakai Strech Cream brand Cocoa Palmer masa
tu dapat free beli Dress kat Modern Mum. Nampak macam best & mahal je cream tu
tapi bila pakai ntah camana alah plak kulit perut..!

Habis naik gatal-gatal satu perut sampai jadi macam peta dunia..!!
Waaaa... masa tu azabnya tuhan je yg tauuu... tak garu gatalll..
kalu garu paham2 je laa.. habis calar balar kulit perut uhukk!

Sejak dari tu terus la aku pakai Baby Oil Johnson & Johnson je sapu kat
perut setiap kali lepas mandi. Alhamdulillah tak alahhhh... 
Yang bestnya lepas bersalin, berkat sapuan 'Kapur + Limau Nipis'
habis pantang memang perut pulih ke sedia kala.. macam tak mengandung!
Time Dania pun amalkan benda yang sama dan hasilnya.. wallla...!!!
Memang licin perut Mak....!


Tapi kali ni bila dah masuk yang ke-4 mengandung, saiz pun alahaiiiiiiiiiiiiiiii.... orang tengok pun asyik
tanya dah tunggu hari ke padahal baru 33 minggu nak masuk 34 minggu. Memang aku sendiri terasa senaknya... jalan pun tak mampu dah nak jalan laju-laju.

Memang betul orang kata makin meningkat usia badan makin tak larat nak bawak baby dalam perut huhu. Dari aku 5 bulan pun kadang orang kata dah 7 bulan.. masuk 7 bulan orang dah start tanya,
dah tunggu ari ke? uhuhuhuh
Kalo tak caya ni la rupa bentuk Mak penguin di usia kandung 33 minggu ++...


Ada lagi 7 minggu nak harung hi.. tak tau la sampai besar mana peyut ni karang...
sendiri pun terasa ngeri ahahahaha!


So paham2 je la kerisauan aku ni.... last2 sambar jugak krim strech mark jenama Franch tu. Dulu pernah
try  Franch Oil  tu tapi sekali pakai gi ofis, 3 orang tanya 'Bau apa ni ?' owh tidakk.. terus STOP pakai! uhuhuhu. La ni ada dalam bentuk Krim plak & baunya pun ok ok tak de bau pelik so bleh la try pakai.
Hopefully la boleh membantuu tapi sekadar berusaha.. hasilnya nanti tunggu dan lihat je la uhuhuhuh

video

Ni video pergerakan baby kat dalam perut Mama @ 33 Weeks ++...
baby buat apa dalam perut tu yerrr... kalo tengok  kadang perut rasa macam jantung berdenyut2
 tu kann.. er tu mmg denyut baby ker ek..? tak kan sampai luar perut bleh nampak uhuhuhu

Apapun mengandung kal ini mmg terasa 'penat'nya. Jalan pun aku rasa larat dgn kelajuan 2km/j je kott...
nak tidur pun dah seksa.. serba tak kena dan serba tak selesa uhuhuhuh. Hari ni plak bleh sakit2 pinggang...
aduhai.. mmg serba tak kena di buatnya. Balik rumah memang terus lepakkk...
Penyudahnya Abang la terpaksa berkungfu kat dapur utk prepare Dinner.
Hasilnya Ikan Pari masak asam pedas + kobis panjang tumis air + ayam goreng. 
Walllaa...!! Licin pinggan Mak Buyong makan sehingga menjilat jari.
Sape yang tak berselera makan air tangan En Suami kannn... ! Double thumbs up!!
Terima kasih banyak Abang.. muahhh muaahhhhh!


Moralnya kalo yg nak pregnant tu cepat2 la cukup kan kuorta selagi muda yekkk.. aku ni pun dah paras2 hidunggg... kalau umur lebih lagi ni tak tau la lepaknya camna.
Seb baik la ada bibik tolong wat kerja2 rumah... aku takat masak utk Hubby & Anak-anak je. 
Kalau bibik tak de kompem angkat bendera putih la jawabnya uuhuhuh

10 sweet comments:

Gieyana said...

Izan

Mmg besar perut ko...tetiba aku tgh imagine cmner ler rupa aq nnt bila dh 7mnth cm ko nie...skrg pon mmg slow motion gak..nk jln pon cepat semput....ekekeke

Nad MamaZN said...

Comeynya kak...!
Dh scan ke kak? Boy ke girl?
=)

*azni* said...

walaupun preggy tetap gak lawa kak..hehe..

*∽ IZAN ∽* said...

Re Gie: Moga sama seperti yg di bayangkan Gie. Aku ni bayangkan comel lote tapi actual mak oiii.. besar gedabakkkk! Ngeri Makkk! uhuhuhu

*∽ IZAN ∽* said...

RE Nad : Dah scannnnn.. tettttttttt!! hihihihi

*∽ IZAN ∽* said...

Re Azni: AUww..!! kembang kempis Mak dengar. Kalo ada kat sini Mak belanja dahhh kkekekekekkee

DiilaNordin said...

eh kalau sy pakai skang ni leh hilang ke ek? byk giler parut, kat perut, peha suma ada. nak kata garu dulu tak gak...

herm bestnya tgk perut. hehe =)

*∽ IZAN ∽* said...

RE Dilla : Wallahualam Dilla.. ni pun baru nak menery pakai strech mark krim ni... tak tau la hasilnya nanti uhuhuhu. Semua preggy mommy pun kalo bleh nak preggy tapi tak mo ada kesan parut kannn.. kita berusaha je lah sekadar termampu uhuhuhuh

tapi dalam gambar kat kotak krim tu kan kemain la gambar before n after... after licin! tapi tgk pun tau.. kompem edit ngan photoshop uhuhuh

Puan Mimi said...

mimi dulu pun tak pakai apa2 minyak pun.. kulit mmg ada strectmark sikit la.hehehe dasar malas..

suka tengok orang preggy.. kadang2 hatini teringin nak preggy lagi. kadang2 dah rasa malas plak

lieyalatif said...

WAHHHHHHHHHHHHHHHH pandai laki mu masak izan...mmg bukan calang2 menu tuhhhh....

mmg dah besar perut ko...ye laa dah anak ke 4 pun kan...mesti le besar....tapi takpe, seri ibu pregnant tetap ade...

aku seb baik ko, dah anak 3 ni mmg takde lagi tanda2 ituuu...aku pun sapu losyen murah jek...johson jugak...heheheeh