Assalam...

Ahaa.. 2-3 hari ni hujan je kann.. 
semalam balik teringin plak buat Ikan Siakap masak stimm.. teringat ada pemanggang ajaib!
Apa lagi terus singgah kedai beli barang skett dan bersilat lah kat dapur dengan pemanggang ajaib.
Hasilnya ... taraaaaaaaaaaaaa


Memang terbaekkk.. jauh lebih mudah dengan pemanggang ajaib ni... tumis bawang di kuali lainn.. 
then semua lebur kat dalam pemanggang ajaib, didih masukkan ikan tutup!
Tunggu 10 minit.. ambik kuah sikit asingkan utk Dania yg tak makan pedass... tabur sayur dan cili tutup lagi!
Masakkk tabur daun ketumbar sikitt dan terus angkat...! Aromanya fuhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!

Resepi ? Boleh tengok sini. Bezanya kali ni tak de perap2 dengan halia & bawang putih tumbuk dah..
semua hiris2 dan goreng garing, asingkan sikit dan terus buat kuah
kat Pemanggang ajaib, buh semua bahan, didihkan kejap sebelum bubuh ikan... 
sangatlah mudahhh okehh!!!
Sebab ikan tu pun tak terendam penuh.. so kira terSTIM jugak la separuh badan hihihi.

RESEPI IKAN SIAKAP MASAK STIM  @ Sweet Recipes Gallery

Okeh selamat mencubaa!!

5 sweet comments:

mama tisya said...

yum222...mmg ajaib kan

Mon MonaLea said...

senang dengan pemanggang ajaib...

eelobor said...

dah lama tak makan ikan stim... saya lebih suka masakan 3 rasa atau masam-manis

lieyalatif said...

mmg ajaib...kek, stim, roti semua leh buat dlm tu kan...aku jek tak kreatif tak gune sgt kooo....

takpe2, nanti tunggu aku pantang bersalin lagi, aku akan gune kan cukup2 heheeheh senang laki aku nak masak time pantang nanti....ceh ckp mcm nak mengandung dlm mase terdekat ajek haahahahaahah

Rose Azadir said...

Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com