Assalamualaikum...

Aha.. hari Merdeka 31 Aug yg lepas emergency balik kampung Pahang melawat makcik saudara yg
dimasukkan ke wad Hospital Temerloh setelah hilang selera makan dan muntah2 teruk. Pagi2 lagi Pak Lang dah sampai rumah untuk car pool balik kampung. Budak2 termasuk Fahim tinggal dengan bibik kat rumah.. jadi taska jap rumah tu hihihi.

So kami2 ni meneruskan perjalanan.. ye la Hospital gomen sekarang budak2 bawah 12 tahun dah tak dibenarkan naik ke wad di atas faktor kesihatan. Budak2 punya antibodi pun tak kuat kan takut balik bawak pulak penyakit dari Hospital.

Anyway kami bertolak dalam pukul 10 pagi. Sempat lagi Mama singgah COD Medela Freestyle kepada seorang Customer di sekitar KL. Then terus bertolak ke Temerloh. Sampai dalam pukul 1 lebih jugak.. perut pun dah lapar.. terus Pak Lang ajak pergi makan
Ikan Patin masak Tempoyak di gerai Makan Pak Usop 
yang terkenal di Temerloh tu. Kira first time la kitaorang nak jejak ni


Sampai2 memang tengah waktu lunch... orang dah panjang beratur bah!!


Tu dia.. pelanggan yg menanti sekawah lagi Patin Ikan Tempoyak siap di masakk..!
kawah sebelum ni dah licin!


Papa ambik ulam2, sambal belacan  & tempoyak, sambal kering ikan bilis & petaii..nyummm!!


Ahaa tu dia.. sekor ikan patin... di potong 2 ke 3 bahagian setiap ekor..


Tu dia pilihan lauk hari ni.. Makan lauk kampung ari ni no!




Ni antara menu special kat Gerai Pak Usop ~ Air Jagung! 
Macam ABC buh jagung tuu.. sedapp nko!! ada pulak 
macam apa tu.. halba ke halwa tu yg kaler hijau kat atas tu..
minum tengah panas terikk.. memang terbaekk!!



Lepas makan terus ke Hospital Temerloh. Alhamdulillah... Mak Saudara dah beransur sihat..
dah masuk air.. dah boleh makan cuma buah pinggang terjejas sikit. Doktor bagi discharge petang tu..
hari Selasa pulak kena datang untuk follow up.
Lega tengok Mak Uda dah boleh makan.. kalau tak masuk makan apa pun keluar balikk..


So kitaorg tunggu sampai Mak Saudara discharge hospital.. terus bawa ke rumah menantunya
di Temerloh. K.Su ni *yg duduk hujung belah kanan*
memang terorr masak Ikan Patin Tempoyakk..



Memang paling sedap 
la yg Mama pernah makannn... masa Pak Lang hidang Patin Tempoyak gerai Pak Usop 
tu Mama cakap boleh challenge tak Tempoyak Patin K.Su..?
Of course la tak bulehh... orang masak sekawah ngan orang masak seperiuk kannn...
anywayy... sejak kahwin dengan Papa ni la Mama baru belajar makan ikan patin tempoyak ni...
pernah belajar sekali dengan arwah Mak Mertua... tapi mmg kurang mahir lagi nak memasaknya..
dah belajar jugak dengan K.Su.. errr.. cuma seru tak berapa nak ada ..
yang ada alasan je hihihih .. opss!! sorry papa!

5 sweet comments:

Irfa said...

betul tu,wpun kami mmg selalu buat gulai tempoyak dan versi lebih kurang sama family asal dr Pahang jugak tp penah makan pak usop punya..sedap dan ikannya tak hanyir

syue wana said...

gulai patin dia mmg kelas
rasa skali nak cuba lagi..
kalau pergi sana saya mmg wajib singgah.

jom jenguk blog saya kejap..
www.freevitamin.my
tambahkan ilmu

Cho Zila said...

ooo akak dah berangan gak nak gi temerloh semata2 nak makan gulai patin tempoyak sana.. tapi husband akak memang tak pandai makan so tak ler dilayannyer...

mrs Fiza said...

wahh gulai patin tempoyak periuk besar tu.. nampak mcm sedap ni.

penah try makan kt cafe opis..tp mcm tkleh lah ngn tekak..tk pasti tekak yg tk gemar patin atau cra masak yg tkkena.. tp bila makan patin goreng cili sedap plk..hehe

lieyalatif said...

uihh telan2 ailiyo campur sedut2 hingus aku tau tak izan oiii tgk ikan patin ko tegolek2 tuuuu....fuhhhh...aku penah makan patin kat pahang mase tu aku kursus...mmg beza lah rase kat sane dgn yg mkn kat sini...sebb fresh die tu lain mcm kan....

aku kalo mkn mmg cop tang kepale laaa...sedap nye la haaii srottt sroott tang kepale tuh....ko ni saje laa bikin aku teliur....mau kene pi pahang ni hahaahahahah