Anak-anak ku tengah dilanda demam Upin & Ipin! Last month Abang dengan murah hatinya belikan DVD Geng the Movie ORIGINAL untuk Danish & Dania..! Almaklum, beli yang pirate pun kejap je calar dek asyik ulang tayang sampai aku pun naik mabuk tengok... Anyway demi menyokong Filem Animasi Tempatan *chewahh!* Abang pun sanggup beli DVD ORI - yang gambar je jauhhhh lebih terang, berkualiti & lebih tahan lasak di samping Misi lainAbang - memberi peluang pada diri sendiri (Abang) untuk menonton TV sebab kalau tak TV pun 2 beradik tu yang konker tengok PHDC or Astro Ceria! Sejak demam tengok Upin & Ipin, Dania sekarang ni suka sangat tiru aksi Opet dalam Geng the Movie tuh! Muka Opet menyinga!!! Kang tetiba Dania suka sergah kita sambil menyinga macam Opet! Siap dengan sound Grrrrrr....!!!!!!!!!!!!!!! Hahahahah! Kekadang aku tengah masak kat dapur pun sempat lagi dia sergah mamanye sambil 'gggrrrrrr...!!!' saborr je lahh.. hahahahha. Gambar macam kat bawah ni dah berapa kali aku nak ambik tak berjaya.. susah betul! Kalau dah melayan Citer Upin & Ipin, dah macam2 style dah aku tengok! Kejap elok duduk, kejap tergolek, kejap menonggengg.. kejap dah terbaring.. pas tu ntah berapa kali rewind tah! huhuhuh! Aku pun dah naik pening dan tahap dah nak hafal dah skripnyerrr...huhuhu!
Balik kerja semalam, since kelmarin balik kerja aku dah singgah kedai beli bahan2 utk nak masak hari ni maka hari ni balik terus ke rumah tak singgah mana2. Sampai rumah je Danish tanya
Danish : Mama tak beli apa-apa ke hari ni ?
Aku : Ha ah laa.. hari ni mama tak sempat beli la. Kenapa ? Danish nak apa-apa ke?
Danish : Danish nak ayam gorengggg!!!!
Dania pulak nampak muka aku je macam biasa dah merengek nak 'nenen'... Masuk rumah aku tengok Laptop kat coffe table tengah terpasang dengan citer Upin & Ipin..
'Patut la teringat nak makan Ayam Gorengg.. Ipin la ni' bisik hati
Sambil Dania nenen terus aku dial HP Abang. Bila connected, on speaker pas terus HP tu pada Danish
Danish : Helo Papa... Papa kat mana? Papa work balik lambat ee'...
Abang : Helo... Danish. Ha ah.. Danish kat mana tu? Pergi taman ke?
Danish : Tak.. Danish kat rumah je
Abang : Danish kat rumah dengan mama ke?
Danish : Ha.. Papa Danish nak ayam goreng
dengan sebutan laju malu-malu kucing..
Abang : Apa..? tak dengar
Danish : Danish nak ayam gorenggg...!
ujar Danish lagi
Aku : Danish nak Ayam gorenggg... al maklum la tengah tengok Upin & Ipin! sampuk aku menerangkan.

Lalu balik tu Abang pun singgah pasaraya berdekatan belikan ayam. Abang kata beli drumet Ayamas 850gram dah RM14++. Lantas Abang beli kepak ayam segar, 5 baru berharga RM5.50!Balik tu terus potong 2 kepak ayam jadi mini drumet. Satu perap sos BBQ dan satu lagi guna tepung segera Adabi. Abang goreng Ayam dan aku plak masak mee kuah.. huhuhuh
Pukul 8:30pm dah siap masak. Simple je juadah hari ni. Aku dah berapa hari teringin nak makan mee berkuah cuaca sejuk2 cam nih.. huhuhuhu. Hasilllnyerr....Sambil makan tetap layan Upin & Ipin gakk... kalau takdalam bilik, kat PC depan TV luar. Pandai dah On PC, cari file Upin & Ipin (yg Abang download) and runkan kat Windows Media Player. Siap boleh fast foward atau buat slow motion sendiri lagi padahal tu PC Japanese version (yang bos aku sedekah dulu)! Pas tu pakat ketawa berdekah2 2 beradik tu depan PC...! Memang sah dah demam Upin & Ipin anak aku dua orang nih!!!! huhuhuh video
******************************************************************************
P/S: Kami akan bertolak ke Johor esok. Kami mengucapkan
selamat menyambut Aidil Adha kepada semua pembaca budiman sekelian!
Selamat balik kampung, pandu cermat jiwa selamat !

11 sweet comments:

noor said...

Izan comeynye dania ikat rambut tu...terserlah keperempuanan dia hehehehe...SELAMAT BALIK KAMPONG...& SELAMAT MENYAMBUT AIDILADHA...kitapun balik jugak..kita balik Perak sekampong ngan zali....mama amyra's..

noor said...

Salam Izan...
comey..comey. terserlah keperempuanan dania tu bila ikat rambut cenggitu.....SELAMAT BALIK KAMPONG & SALAM AIDILADHA..kitapun balik kg jugak ..balik perak kita sekampong ngan zali...MAMA AMYRA's

ibu 2AZ said...

ermm betullah izan..kat umah kite pun jenuh gak nak tgk tv..tp skang biler dah xplain..pandai je dorang bg laluan tp skjp je lah..hehe..

2az pun arituh mmg layan upin ipin nih..beli cd gak..jenuh lah dok pasang hari2..hehe..

salam aidiladha ye..

yatie chomeyl said...

slmt hr raya buat akak sekeluarga

drive carefully..jgn makan daging byk sgt hehe

☆ lieya latif ☆ said...

kih kih kih kih...lieya nak gelak dulu laaa...sebab kalo izan nak tau, lieya pun dah tekene bende nie....sape lagi kalo bukan mia n mija...mase demam citer upin ipin ni, ari2mintak ayam goreng ko...pastu berckp pun dah cam upin ipin hihihihi

comel tgk muke dania camtu.....scary konon,tapi tak pun...sebab comel jek aku tgk...aku geget hidung kenyit2 die tu baru tau...

oit...mee kuah ko tu buat aku lapo tau

Aleyn said...

Hi..anak dara aku pun minat sangat upin dan ipin ni...nak kata tengok selalu tak jugak...tengok biler aku rajin bukak jer....hehehe

kalau gi petronas...pantang nampak anak patung kecik upin dan ipin..mesti beli punyer....eloklah tu sorang amik upin ..sorang amik ipin....fenin den

Selamat hari Raya Aidiladha Izan dan keluarga...aku balik pahang esok...

IZAN said...

Re Noor,
Ma kaseh singgah.. ohhh kawan zalie ekkk.. salam perkenalan gak!

IZAN said...

Re Yatiee..
Wah wahhh.. raya yatie lagi meriah nampaknyerr! hehehehe.. Daginggg? makan tak hingat duniaa.. bapak akak siap buat sup kepala lembu lagi! ohok! ohok!

IZAN said...

Re Lieya..!
Rata-rata experience benda yang same jek ekkk! bagus jugak anak2 kita suker animasi tempatannn!

IZAN said...

Re Aleynn
Kena pau toys upin dan ipin lagikk?! Nasib laa.. hehehhe. So far both DA giler tengok CD je laa.. lom pandai request goodies nyer lagii.. selamatttt... huhuhuhu

IZAN said...

Re Ina,
Betul betul betull!!! Kalau dulu sorang je yg pandai protes kalau kiter tukar channelll. sekarang dah bertambah lagi soranggg maaa..! adoi yaiiiiiii