Di satu maghrib minggu lepas..Azan baru lepas berkumandang dan aku baru lepas berbuka puasa sambil BF Dania depan TV.. Tiba-tiba bunyi bising macam benda berlanggar kat laman rumah. Aku terus kelam kabut buka pintu. Serasa mcm ada bendalah terlajak masuk porch rumah kott..

Bukak bukak pintu tgk anak jiran aku dengan motornyer dah tergolek depan keta aku yg parking depan rumah. Selalu balik kerja memang aku parking kat luar sebab biar Danish & Dania bleh main kat porch tu. Malam nak tidur dalam kul 10 tu baru la park masuk kereta dan time tu biasanya Danish & Dania akan ikut jalan seround dulu barulah bleh park kereta masukkk... dah sejak bertahun mmg kereta tu akan park kat luar lepas kerja mcm tu jugak jiran sebelah umah aku..

So berbalik pada cerita tadi, aku pun terus la panggil (aka jerit) Abang keluar..! Panik panikk...Memula risau gak tengok anak jiran aku yg dah tergolek depan rumah. kebetulan maknya pun mmg seiring dgn motor anaknyer tadi so maknyer pun nampakla apa yang berlaku. Menurut anaknya - si bujang 15 tahun, ada serangga masuk mata tu yang buat dia terbabas langgar keter kitaorang..

Tengok la luka ke tak.. Abang lak dirikan balik motor.. luka sket kat kaki pastu budak tu dok menahan senak kat dada..sebab rempuh side mirror kottt. Kakak sebelah tu pun duk tanya alamak camne kereta.. kalau ada apa2 bagitau tau lahh tapi since maghrib tak pe lah aku terus la suh akak jiran sebelah rumah aku tu balik dulu..tengok2 anaknya kalau teruk kena bawak gi klinikk..tak teringat pulak nak tengok keta cam ne cuma masa kakak tu nak balik baru perasan rupanya side mirror aku dah bersepai..tu pun kakak tu pungut buh dalam bakul motor pastu baru perasannn... lor rerupa side mirror yg dah bersepaii.. iskk iskk iskk

Anyway malam sket baru teringat nak tengok keta... sekali tengok....tu diaaa
i) Side mirror patah
ii) Skirting pintu bawah bergarittt.. dalam gakkk
iii) Pintu penumpang belakang calar
iv) Logo Proton kat sport rim pecah

Moralnya malam tu aku panggil gak la kakak sebelah tengok..
ingatkan tak apa2 rupanya apa-apa jugakkk huhuh.. apo nak buekkk

So isnin lepas hantar pi kedai sebab akak tu nak cover repair cost. Total kalau nak repair RM560! Sebab nak kena ketuk & sembur cat balikk...gullpppppp!!!Nak seminggu gak aku & Abang drive tanpa side mirror! Sengetkan back mirror ke tepi je utk gantikan fungsi side mirror tapi payah gak la sebab tak biasa kan apa2 nak tukar line mesti nak tengok side mirror. Moralnya Khamis lepas Abang beli side mirror dan jadi pomen pasang sendiri sebab kalau buat kat kedai RM150! Beli spare part pasang sendiri baru RM115...Dah jimat RM35..caya la Abang.. Ada bakat terpendam rupernyer huhuh
Moral of the story :
Anak lelaki memang mantenance tinggi...!!! huhuhuhu
P/S: Aku pun pernah experience 'sondol manja' keta bos aku masa nak masuk parking kat ofis. Camna tah bleh plak pagi yg sama ada gak keter lain 'sondol manja' gak keter bos aku nihh sebab bila pergi check, apsal jumpa cat keta color lain pun lekat gak kat body keter dia.. penyudahnye tong2 gak bayar repair cost yg berjumlah RM450.. hua hua huaa..

7 sweet comments:

mama tisya said...

aduhai truknye kete tu....


**pls vote for me di http://sereniety.blogspot.com/ utk Breastfeeding Photo Contest 2009 tq..my code BPC20 - Aimi Shalfarina aka mama tisya

fiziskandarz said...

oh no!! i;m sorry to hear about the car.. thank goodness there's abg sham to the rescue!! :P hohoho cium manja keter khb-san kaa atau kumira-san huhu :P

~~ciklinn~~ said...

aduyaiii kesiannyer kete tu takpasal2 kena rempuh aduii..huhhhu seb baik cik abg pandai buat sendirik kan... jimatt kos..

ibu 2AZ said...

nampak cam sket2x..jer kan..tp kalo kos mmg leh tahan..

IZAN said...

Re Mama Tisya..
Tu lah namanyer malang tak berbau.. huhuhu. Bagusla Mama tisha still BF.. Saya pun still BF. Tak nampak gaya pun anak daraku nak berentii huhuh

Re Cik lin,
Tu la pasall. buat sendiri jimat koss sian kat jiran sebelah nak bayar mahal2.. huhu

Re Ina,
Tu laaa.. calar skettt tapi sembur satu pintuu mana tak mahal.. iskk iskk

IZAN said...

To Zakiee..
Bukan Kumira laa..Kimura San.. aiyakkk sudah lupa kah pada ex-bos mu yang cute miut tuhh!! huhuhu..
Moralnya ter'cium manja' keter Chevrolet K.Jun laa.. hahahhahaha.. opsss!

☆ lieya latif ☆ said...

laaaa gitu kisahnye....adoyai tak pasal2 jadi camtukan...seb baik jiran tu baik....takut je kalo jadi bende2 camni, kite ngan jiran bermasam muke kan.......

tak ramai laki tau pasang side mirror sendiri...untung ko tau....

re: hahahahah yeke danish cakap camtu....adoiyai..kembang vontots i tau...i lap u laa danish...he he he he