Setelah beberapa tahun tak menjejakkan kaki ke Bon Odori ni akhirnya tahun ni terpanggil juga nak pergi atas beberapa sebab/motivasi :

  1. Dapat parking pass masuk dan disambut plak oleh bos2 company aku yg jadi volunteer jadi parking attendance !!! Best bestt bestt!
  2. Ada satu set yukata & jinbei utk satu family
  3. Tahun ni rasa bleh pakai lagi yukata tu, tahun depan belum tentu lagiii.. hua hua hua
Kalau masa bujang dulu memang tiap2 tahun aku jadi volunteer utk Bon Odori under ALEPS. Biasanya tukang distribute Uchiwa. Makanya selepas diperkenankan oleh Abang *yg tak berapa kaki crowd* akhirnya alhamdulillah Abang pun bagi green light & akulah yg paling happyy heheheheh. Terima kasih banyak-banyak pada Abanggg... ! Muaaaahhhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!

Terserempak dgn Ila - 3 nen buri!
Bon Odori ni sebenarnya pesta ketika musim panas atau erti kata lain Natsu Matsuri.. Di Jepun kalau masuk musim panas mesti ada Hanabi taikai *pertunjukan bunga api* dan bila ada pertunjukan bunga api akan ada gerai2 jualan *macam pasar malam* yang semacam ada satu sentimental value yg kita rasa sesetengah jualan tu ada masa musim panas je mcm contoh kat Mesia nak dapat kuih pelita & murtabak dengan mudah biasanya time bulan puasa kat bazar ramadhann..Selain tu bergantung kepada size event, kalau yang besar tu kadang-kadang ada persembahan, paluan gamat gendang (TAIKO), perarakan(MIKOSHI), tarian kebudayaan dan sebagainya. Aku sendiri pun pernah join dgn geng2 Shiga University (Zalie & Ujen) buat persembahan tarian kebudayaan dgn berpakaian yukata & Hachimaki *lilit kepala* utk Shiga University pd musim panas 1999! *Dah sepuluh tahun lepas!!*

Yang uniknya kalau kat Jepun, time Natsu Matsuri ni diorang akan pakai Yukata - salah satu pakaian tradisi masyarakat Jepun. Kalau kanak2 yang pakai tu memang comelllllllllllllllllllll sangattt.. & cute! Dan selain ada jualan gerai utk pelbagai jenis makanan akan ada juga pelbagai jenis permainan contoh nyer sauk ikan emas!


Dan tahun since dapat green light dari Abang , kami tak lepaskan peluang untuk turut serta. Terima kasih banyak-banyak Abang!Tapi di Malaysia sambutannya mungkin sedikit agak berbeza... masih mengekalkan Tarian kebudayaan, paluan gendang (TAIKO), jualan makanan Jepun yang super crowded! dan aku pun tak sempat nak ronda semua gerai sebab memang tahap sesak yg agak terlampau!!So malam tu kitaorang pun cuma lepak2 je and bagi Danish & Dania main disekeliling. Dania yang asyik main pasir.. meniru 2 kanak2 jepun lainn

Menonton persembahan tarian kebudayaan kebangsaan. Si kenit 2 orang ni sibuk nak tengok jugak.. seb baik Papanyer Hero! huhuhu
Yang kesiannya aku tak dapat nak belikan belon besar yg boleh terapung sebab dah kehabisann dan cuma dapat belikan yoyo ball je...Nangis Danish tak dapat terima kenyataan huhuuh! Dania pulak berapa kali ntah org datang dan bergambar sebelah dia huhuhuhuh. Kitaorang balik awal sebelum jalan mula jammed. Nak balik tu jumpa lagi balik bos-bos jepun yg jadi volunteer termasuk la MD. Yang bagusnyer diaorg ni bila ada activity luar ofis hour semua jadi normal citizen dan tak bawak pun title 'MD/Manager/Advisor/Director' tu sekali.. bagus kan! Tak macam kita, sekali jadi bos sampai mati la bawak title tu kemana-manaa.. iskk iskk iskk

Moral of the story :
1. Men's Yukata Abang aku beli di Tokyo awal 2001 ketika hati aku kosong tak punya siapa. Aku beli dengan niat untuk aku hadiahkan kepada seorang lelaki bergelar suami suatu hari nanti.. dan akhirnya 3 tahun kemudian aku temui lelaki itu...
2. Kids's Yukata Dania aku beli di Tokyo juga Jun 2006 ketika Dania belum lahir hatta 'terbentuk' pun di dunia fana ini.. Aku beli dengan niat untuk aku hadiahkan kepada si puteri permata hati kami.. sepasang pula dengan baju Abangnya nanti. Alhamdulillah.. puteri kami lahir setahun kemudian dan hari ini Dania memakai Yukata tu untuk pertama kalinya!

Aku bersyukur di atas segala nikmat yang dikurniakan oleh yang ESA..
Sesungguhnya DIA Maha mendengar, Maha pemurah lagi Maha mengetahui.. Kehadiran Abang, Danish & Dania benar-benar menyempurnakan hidup aku. Lantas apa lagi yang aku mahu..?

10 sweet comments:

fazlynn said...

bestnye....
so kawaii danish n dania..
akak n bro pon same=)

☆ lieya latif ☆ said...

bestnye.....lieya teringin nak pakai kimono tu....ehehehehe.....best tul tgk budaya jepun nie.....ape2 pun mesti bersatu....tu yg unik tu..... lagi satu bab makanan pun best...sebab i peminat no 1 sushi...... asek2 gi sushi king....hihihihihi

Aleyn said...

Aku pun ari tuh cam teringin nak gi lagi sekali...inform abang...dia pun cam ok jer...

tapi biler weekend...terus bleh lupa ....isk..isk...weekend tu berlalu begitu sajer...tak teringat langsung..bleh gitu...

IZAN said...

Re Fazlynn..
Sekali sekaler lynn.. thankss hehehe.

Re Lieya..
Tu la.. dulu mmg admire gak ngan budaya diaorang tapi certain2 area la kann... budaya kita pun tak kurang hebattt..
Suka makan sushii..? waaa. bagus2. Nanti kalau ada promo sushi kat mana2 izan kasitauu.. Sushi Zanmai kat Sunway pun best jugak tauu! ce tryyy!! hehehe

IZAN said...

Re Aleynn..

Iskk iskk iskk... camne bleh lupe. Awat tak bagitau nak pi kalau tak bleh la pakat2 sekali kannn.. dah la dekat je ngan umah mak nko aleynn

~~ciklinn~~ said...

BESTTNYERR haritu ada abg ajak gi tgok pesta jopun nie... tapi pehtu dia pun kelupaan bila.. hahah

tapi kakak linn kan masa bujang2 sampai la ni mmg suka gi pesta jopun nie.. mcm2 dia bawak balikk kipas lah pa lah...

rudy bluehikari said...

o ikura desuka sono otoko you no yutaka?

Cosmedecorte said...

Kat sana matsuri paneh, kat sini matsuri basah lembab jek ujan xhenti2 sbb masih musim tsuyu....

IZAN said...

Re Cik Lin,
Laa.. camne leh lupaa.. lain kali kena buh kat reminder nih.. almaklum event setahun sekali kann.. nak tunggu tahun depannya plak berjanggutt.. heheheh

Baguih la kakak Cik lin rajin gak pi.. lain kali bleh la pakat2 ngan kakak cik lin.. mesti dia sukerr je hehehe

IZAN said...

Re Rudy,
Nedan wasureta yo.. 8 nen mae katta kara heheheheh. Kedo doko de katta ka oboeteru yo.. Harajuku no Oriental bazaar desuuuu...

TO Farah,
Seb baik la panas tahun ni... kat sane tgh tsuyu ekk tapi matsuri ikura demo aru kara nee..