At lastttt.... seumur hidup inilah kali pertama aku masak rendang daging. Apsal tah selama ni segan2 je nak cuba sbb rasa cam susah nak buat & takut tak jadik! hu hu!

Anyway, Abang yang pernah masak rendang dulu! Masih aku ingat 3 tahun lepas. Hari tu aku balik kerja lambat.. sampai rumah tengok ada 3 lauk terhidang atas meja dan salah satunya Rendang air tangan Abang! Masa tu memang aku rasa kagummm & tabik springggggggg abes kat Abang sebab aku sendiri pun tak pernah/berani masak rendang!

Anyway, ni pun upon my dearest Abang punya request sempena berakhirnye minggu2 kerjaku yang superb busy. Abang punya pasal petik jari aku tunaikannn.. heheheh. Resepi aku refer kat http://www.myresipi.com/top/detail/133 (thank you dear) and for my version for my future reference is as per below:

Bahan-Bahan:
1/2 kilo daging - Dihiris dan direbus selama setengah jam

Bahan Kisar :
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 5 ulas
Lada kering 10 biji (2 sudu yg dah kisar)
Serai 3 batang
Lengkuas 1 inci
Halia 1 inci

Bahan2 lain :

Rempah kurma 1 paket
Santan pekat 1/2 biji
Air asam jawa
Gula/ gula merah
Garam & kerisik
Daun kunyit ( dimayang)

Cara-cara :
Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar hingga naik bau. Masukkan rempah kurma dan tumis hingga wangi. Masukkan daging yang telah direbus tadi bersama air rebusannya sedikit. Bila daging sudah sebati dengan rempah masukkan pula santan. Setelah lembut masukkan pula air asam jawa, gula & garam secukup rasa. Bila siap masukkan kerisik dan gaul hingga sebati. Taburkan daun kunyit yang telah dimayang, gaul rata dan sedia untuk dihidangkan!

Rating dari Abang : 10 bintangggg!!!!!! HE HE HE.

So hari tu aku masak - Rendang daging, ayam goreng, terung masak sambal dan sayur masak lemak... Rebus nasi impit sket buat cecah dgn rendang utk tea-time :). Memangg bestt giller lahh!

4 sweet comments:

ibu 2AZ said...

menarik nih izan..nampak sedap jer..i kalo buat rendang cili padi mak i tahu ler..yg resepi lain ermm tak pernah cube lagik..

☆ lieya latif ☆ said...

wou!!! kire terra la ni, leiya tak penah tau masak rendang daging, ayam pernah laaa...daging tu tak reti laa nak bajet liat tak liat...selalu suruh mak jek masakkan he he heeheh....

ni kire luluslaaa nie...pasni raye leh laa masak sendiri

Aleyn said...

Wah...terliur tengok...

Aku kalau nak buat pun kena beli pressure cooker dulu...selagi tak beli..takut nak try..sat gi liat...pandang jer lah...

IZAN said...

To Ina..
tu laa ,, baru cuba cuba.. wargghh kalau rendang cili api mesti lagi pedas gilerrr !

To Lieya.. tu la pasall. Sebab dlm resepi ada step rebus dulu daging setengah jammm tuhhh takut liat punya pasall.. huhuhu

To Aleynn.. boleh je rebus api perlahannn. Kalau daging baru beli lagi bleh cepat lembuttt huhuhu